Drikke Gode viner

Gode viner > i førjulstiden

 Hvitvin

Lock & Worth Semillon 2016

Varenr. 7396501 – Kr. 279,90

Semillon fra Canadas vestkyst. Konsentrert og rik vin med stor dybde. Duft av lanolin og bivoks over lime og sitron. Gulere frukt i munnen med hint av nøtter og smørkrem (type suksessterte). Frisk, fyldig og lekker. Til rike fiskeretter, kremet pasta med kylling og fyldig fiskesuppe med masse godt.

 

 

 

René Clément Chablis Bonne Bouteille Chablis 2017

Varenr. 10076401 i Basis – kr 189,90

Chablis på plastflaske. Du har kanskje stått med denne i hånden og satt den tilbake fordi du var skeptisk til emballasjen. Det er det ingen grunn til. Dett er en typeriktig chablis med sitrus og kalk på duft. Fin fylde, sitrende syre og smak av sitrus og eple med streif av smør. Topp til blåskjell og skalldyr.

 

 

 

J. Moreau Chablis 1er Cru Vaillons 2016

Varenr. 3020401 i BU – Kr 409,90

Denne chablisen fra J. Moreau er et betydelig hakk opp på kvalitetsstigen, noe prisen også gjenspeiler. Kompleks duft av eple, knust kalkstein, litt smør og salt sjø på duft. God konsentrasjon og en lekker syrlighet som understreker mineraliteten. Lang ettersmak  med alt en god chablis skal by på av sitrus, grønne epler, litt kalk og antydning til noe østerslignende. Flott sjømatvin til både østers, kongekrabbe og rød fisk som bakt laks og ishavsrøye.

 

 

 

 

Nicosia Fondo Filara Grillo 2016

Varenr. 7833901 i BU – kr 199,-

Tenuta Nicosia hører hjemme på Sicilia der den lokale druen grillo regjerer. Nicosia Fondo Filara Grillo 2016 er en fyldig vin med en fedme som smører munnen. Vellaget og harmonisk med stor smaksrikdom, grapefrukt, stikkelsbær, lime og appelsin, lang og saftig ettersmak med grønne epler og et lite saltstreif helt tilslutt. Sicilia byr på en rikdom av skalldyr og annen sjømat som denne passer til. Blekksprut, pasta med hjerteskjell, gratinerte blåskjell og krabbe vil passe godt.

 

Fosse-Sèche Arcane Saumur Blanc

Varenr. 10112901 i BU – Kr 284,90

Saumur i Loiredalen lager flotte viner, både de hvite chenin blanc-vinene og de røde på cabernet franc er vel verdt å bli nærmere kjent med. Fosse-Sèche Arcane er et godt sted å starte. Sitrius, skoldet mandel og hint av lanolin på duft. Saltaktig og mineralsk, tørr og syrerik med litt fet fylde. En deilig chenin-smak av kvede, sitrus og mineraler fyller hele munnen. Prøv til kylling, blåskjell naturell eller krabbe.

 

Rødvin

 

Fosse-Sèche Gondwana Saumur Rouge 2016

Varenr. 10113101 I BU – kr 359,90

Rød vin på cabernet franc, også denne fra Fosse-Sèche i Saumur. Dufter jordlig og urtete før en fin fruktkarakter dukker opp. Fersk, god frukt, miks av røde og mørke bær, plomme og bakt paprika. Fast og frisk vin. Personlig synes jeg urtepreget i en del cabernet franc-viner harmonerer godt til asiatiske mat med koriander og andre urter hvis det skal velges rødt. Andebryst og roastbiff vil også passe godt.

 

 

Quinta de Saes Touriga Nacional 2015

Varenr. 1079701 i  BU – kr 152,90

Alvaro Castro i Dão byr på en fruktig touriga nacional med kirsebær og plomme på duft. God fylde, frisk og saftig vin som tar igjen kirsebær og plomme på smak, sammen med villbringbær og litt krydder. God lengde med saftig, bærpreget ettersmak. Allrounder som gjerne kan drikkes til grillet og krydret svinekjøtt, chili con carne eller en god, hjemmelaget bolognese.

 

 

 

Bodega Chacra Barda Pinot Noir 2017

Varenr. 9965601 i BU  – kr 229,90

Argentina byr ikke bare på malbec. Her er en vellaget og god pinot noir fra Río Negro i Patagonia. Så langt sør er det mye kjøligere, noe som passer pinot noir godt. Åpen og generøs duft med av krydder, morell og bjørnebær. Mørkere fruktuttrykk enn Burgund her. Sødmefull og rik med smak av modne røde bær, kirsebær, mye jordbær i ettersmaken. Fint krydderpreg, pepper og vanilje, ganske varmende alkohol på 13 %, saftig og frisk, men ikke spesielt høy syre. Nydelig ettersmak som sier pinot. Til and, rådyr, langtidskokte gryteretter med storfe eller uten mat.