Drikke Årets Gilde Juleaquavit

Årets Gilde Juleaquavit> En historie om kjærlighet til norsk matkultur...

I går åpnet Arcus dørene til sine produksjonslokaler på Gjelleråsen i Nittedal hvor 2018-versjonen av Gilde Juleaquavit ble lansert. I skjønn forening med de edle dråpene ble en eksklusiv middag tilberedt av stjernekokken og EM-vinner Christian André Pettersen, som ikke er fremmed for å bruke akevitt både i og til maten.

 

 

Fast følge til julematen

Årets juleaquavit er den 31. i rekken, men den første signert av Master blender Ivan Abrahamsen etter at Halvor Hauch gav fra seg stafettpinnen i fjor. Designet viser samspillet mellom tradisjon og innovasjon, inspirert av den skandinaviske vinteren og tradisjonelle juleforberedelser.

Akevitten tilberedes gjennom den unike solerametoden: Hvert år spares en andel juleakevitt som benyttes som base for neste årgang. På den måten vil Gilde Juleaquavit alltid inneholde dråper fra alle tidligere årganger.

— Historien til Gilde Juleaquavit er historien om 31 år med kjærlighet til norsk matkultur. Dette er en smaksrik og velkomponert akevitt som egner seg utmerket til tradisjonell julemat. Årets Gilde Juleaquavit har et tydelig innslag av fataromaer som karamell, kaffe, toffee, og mørk sjokolade. Krydderpreg av sitrus, karve og anis, og noter av hetvin med sherry og tørket frukt, sier master blender i Arcus, Ivan Abrahamsen

Under lanseringen holdt Abrahamsen en Master Class på bøkkerverkstedet hvor han blant annet fortalte om fatene til juleaquaviten. Generelt for all norsk akevitt er at den er modnet i minst seks måneder på gamle sherryfat, noe som gjør smaken rundere og mer kompleks, mens alkoholen løser opp fettet og virker rensende i munnen. Et passende fatpreg, en stor andel krydder og rester av sherry fra eikefat gjør at akevitt passer perfekt til tradisjonell norsk julemat, som er kraftig og fet.

 

 

En del av norske tradisjoner

Christian André Pettersen ble i fjor listet som «30 under 30» av Forbes, og har bidratt til å spre norske mattradisjoner og råvarer langt utenfor våre landegrenser. Pettersen vant tidligere år en av verdens mest prestisjefulle kokkekonkurranser, Bocuse d'Or Europa, også kalt EM i kokkekunst.

— Akevitt er en del av vår tradisjon og har en unik evne til å passe norsk tradisjonsmat. Den hører til norsk tradisjonsmat og er en del av våre høytider. Det å kombinere fet mat med krydderne i akevitten er en spennende måte å jobbe på, forteller Pettersen.

Under gårsdagens lansering av Gilde Juleaquavit 2018 serverte VM-klare Pettersen en treretters julemeny inspirert av norske juletradisjoner og krydrende i akevitten.

— Gilde Juleakevitt er en unik blend av 31 årganger, noe som gir et komplekst smaksbilde. Vi har valgt å bevare det tradisjonelle, tilberedt på vår måte, sier Pettersen. 

 

 

Om Arcus

Arcus er Norges største produsent og leverandør av brennevin. Arcus ivaretar den norske kulturarven gjennom fremstilling av akevitter og andre brenneviner etter gamle oppskrifter og resepter, enkelte helt tilbake fra første halvdel av 1800-tallet. Fremstillingen av de gamle merkene skjer i prinsippet på samme måte som i de gamle destillasjonene for over 100 år siden.

 

Om Gilde Juleaquavit

Gilde Juleaquavit ble lansert for første gang i 1988. Gilde Juleaquavit er den originale juleakevitten; et trygt valg, men med en litt mer moderne stil enn de tradisjonelle akevittene. Hvert år spares en andel Juleaquavit som benyttes som base for neste årgang. På den måten vil Gilde Juleaquavit alltid inneholde dråper fra alle tidligere årganger.

Akevitt er definert som et brennevin med hovedaroma fra karve og/eller dillfrø. Akevitt skal inneholde minimum 37,5 volumprosent alkohol, og spriten kan fremstilles av korn, poteter eller andre jordbruksprodukter. I dag er det de nordiske land og Tyskland som fremstiller akevitt. Norsk akevitt skiller seg fra andre nordiske og tyske akevitter ved at den er produsert av potetsprit, og lagret på gamle sherryfat.

 

Priser

Gilde Juleaquavit 2018 100 cl. Kr. 569,00 (varenr: 165101)

Gilde Juleaquavit 2018 70 cl. Kr. 399,90 (varenr: 1230201)

Gilde Juleaquavit 2018 50 cl. Kr. 304,90 (varenr: 165102).

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev