Drikke Behind Bars i Himkok

Behind Bars i Himkok> I dag rager HIMKOK på imponerende 42 plass på verdensrankingen..

Her er artikkelen vi publiserte når Himkok åpnet i 2015. Det er laget 140.000 cocktail hittil i 2017 og med den fantastiske plasseringen blant de 50 beste barer i verden stopper ikke suksessen her.  

 

 

Tidligere norgesmester i bartending og en av gutta i Behind Bars, Jesper Høst, brenner bokstavelig talt for yrket og bransjen. Noe av resultatet kan erfares i Norges mest spennende og spesielle bar, Himkok, i Storgata 27.

Trønder og barkeeper i verdensklasse, Jesper Høst, har gjort det igjen. Sammen med sine partnere, Alex Ruas og Sam Millin, har han bidratt til å gjøre Norges største drinkebar, Himkok, til en helt spesiell suksess.

 

 

– Det startet med at Alex og jeg satt på et hotell i Moskva i forbindelse med at Alex var i finalen i en av verdens største bartenderkonkurranser. Vi satt og klødde oss i hodet fordi det var så vanskelig å rekruttere folk til barbransjen i Norge. Der og da bestemte vi oss for å lage konsulentselskapet Behind Bars for å hjelpe andre å lage barkonsepter i Norge, og startet med å spre det god budskap. Jeg lærte nemlig en gang av Jan Vardøen – utelivets gudfar – at hvis du skal sette i gang noe, må du sørge for å fortelle alle om det, for da MÅ du jo gjennomføre, forteller Høst, og ler hjertelig.

 

 

Ambisiøst utelivsprosjekt

Den peruianske baren og restauranten, Piscoteket, ble Behind Bars første kunde, og det ble en kjempesuksess. Deretter ventet Himkok, som skulle vise seg å bli det mest ambisiøse utelivsprosjektet i Norge – noen gang!

 

 

– Himkok ligner ikke på noen andre steder i Norge. Stedet er Europas første destilleribar, og det meste av det vi serverer er egenprodusert drikke. Det er som et mikrobryggeri som produserer eget brennevin. Vi lager vodka, gin og akevitt og har mange varianter. At Himkok skulle være en destilleribar, var riktig nok planlagt før vi kom på banen. Det vi har gjort er å lage et barkonsept som skal bære håndverket som skjer i destilleriet. Vi har rekruttert alle bartenderne og lært dem opp. Stedet trenger nemlig mange ansatte, for det er plass til over fem hundre gjester – og vi har åpent syv dager i uken fra 15.00 til 03.00, sier den engasjerte konseptmakeren.

Han forteller videre om hva man kan oppleve på Himkok og at det er fullt trøkk der, uten at det er brukt en krone i markedsføring. Stedet har adresse Storgata 27, men ligger gjemt bak Sentrum politistasjon med inngang Youngsgate, så du må vite hvor du skal!

 

 

Picklesshop og ciderbar

– Lokalene i to etasjer var opprinnelig et farmasøytlager. Dette har vi spilt på. Når du kommer inn i Himkok møtes du av en picklesshop med masse store glasskrukker med pickles. Vi bruker mye pickles i drinkene våre og med krukkene ønsker vi også å gi gjestene et hint av apotek. I hovedbaren serveres det cocktails basert på eget brennevin. Himkok har også Norges første ciderbar, med masse økologisk cider fra hele verden. Og for den som ikke er kjent med cider, er dette en smakfull blanding av fruktmost og gjær, sier Høst.

Etter et glass med hjemmelaget brennevin, god cider eller en egenkomponert øl fra Dugges bryggeri i Gøteborg, går gjerne turen opp i andre etasje der et helt spesielt drinkkonsept venter. Høst forteller:

– I andre etasje møter du den største baren, TapTail, hvor vi produserer cocktails i bulk. Hver dag lager vi opp fire håndlagde og perfeksjonerte drinker som legges på 18 liters fat. Som du vet, tar det gjerne noen minutter for en bartender å lage en perfekt drink. Da blir det fort lange køer – og det slipper bargjestene på Himkok. Ferdige drinker tappes effektivt i glass, akkurat som øl, og øker effektiviteten med 300 prosent! Dermed kan vi også senke prisen. Resultatet er at kundene blir fornøyde og vi øker effektiviteten og omsetningen!

I første etasje kan Himkok også skilte med to bakgårder, en med matservering og en for ciderbaren. Matserveringen startet først i begynnelsen av oktober og er basert på fingermat inspirert fra hele verden.

 

 

Ergonomi for bartendere

Jesper Høst er meget engasjert i bedre rekruttering til barbransjen.

– Selv om det er mye jobb, masete, hardt fysisk arbeid og lange kvelder er det et flott yrke. På Himkok kunne vi ansette mange mennesker fra dag én og gi dem topp opplæring og trening for å få dem opp på et godt nivå. Når man tilrettelegger bedre for bartenderne og gir dem god opplæring, kommer yrkesstoltheten og gleden automatisk. Vi i Behind Bars ønsker å gå i bresjen for dette og gjøre bartenderyrket mer attraktivt. Da er blant annet ergonomi viktig. Vi tegner og bygger derfor barer som er gode for de som jobber der – med mål om å gjøre jobben mindre slitsom.

 

Høst mener mange arbeidsgivere i bransjen må skjerpe seg og påpeker at man får de ansatte man fortjener. Skrekkeksempelet hans er tydelig nok:

– Det var en bartender som var veldig lav og jobbet i en bar som for ham var alt for høy. Han hadde gjentagende ganger forklart om plagene han fikk ved at baren var så høy, og bedt eieren gjøre noe. Eieren kom til slutt med et tilbud til bartenderen om å kjøpe et par ekstra høye platåsko. Da sluttet bartenderen.

 

Verdens 10 på topp:

1.THE DEAD RABBIT, NEW YORK

2. AMERICAN BAR, LONDON

3. DANDELYAN, LONDON

4.CONNAUGHT BAR, LONDON

5. ATTABOY, NEW YORK

6.THE GIBSON, LONDON

7.EMPLOYEES ONLY, NEW YORK

8.NOMAD BAR , NEW YORK

9. THE CLUMSIES , ATHENS

10.HAPPINESS FORGETS, LONDON

Kilde: The World's 50 best bars 2016

 

I dag jobber Øyvind Rage, Anne Maurseth og Joakom Olsson som barsjefer på Himkok sammen med Norges beste bartender Antonio Naranjo og NM finalist Radko Urbanyak. Yunus Yildiz er daglig leder. Et stjerneteam som virkelig har lyktes med å sette norge på barkartet.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev