Drikke CHAMPAGNE – VEUVE CLICQUOT

CHAMPAGNE – VEUVE CLICQUOT> En kvinnelig pioner i Champagnekunst og business.

I forbindelse med kvinnedagen 8.mars ønsker vi å rette spotlighten mot en viktig pioner innenfor champagnekunsten.

 

Nicole-Barbe Ponsardin (1777-1866) Hun var en av verdens første forretningskvinner, og et kvinnelig ikon. For champagnekunsten anses hun å være viktigere enn munken Dom Pérignon.

 

På Ponsardins tid var det tilnærmet umulig for en kvinne å få innpass i forretningslivet, med mindre du var enke. Da hun som 27 åring ble enke presenterte hun Veuve Clicqout, for de store hoffene i Europa og Russland. Champagnen ble kjent som en drink for nobiliteten, og bidro til å sette fransk stil og smak på moten. Veuve Clicquot Champagne ble raskt en langvarig suksess; den myteomspunne drikken skaper feststemning også i vår tid.

 

SITAT: ”Det finnes bare en kvalitet, den fineste”. Nicole-Barbe Ponsardin, også kjent som den gule enke. Klokkeklar champagne er hennes gave til verden.

 

Den Gule Enkes historie

På Veuve Clicqouts Champagnens gylne flaskehals står det skrevet ” Maison Fondée à Reims en Mil Sept Cent Soixante Douze”, som betyr ”Huset ble grunnlagt i Reims i 1772.”

 

Lange tradisjoner er en av Vinhusets stoltheter. Deres historie startet med det hele startet med den unge vinhandleren Philippe Clicquot som bestemte seg for å selge vin til utlandet. I 1780 ble den første utenlandske forsendelsen med viner sent til Moskva. I 1798 gikk han i kompaniskap med sønnen Francois som da var gift med Nicole-Barbe Ponsardin. Louis Bohne ble ansatt som reisende handelsmann for firmaet i 1801 og fikk inn ordrer fra England, Holland, Tyskland og Ungarn. Bohne dro til Russland for første gang i 1804 og utviklet handelen betraktelig.

I 1805 døde Francois og madame Clicquot ble en enke i en alder av 27 år. Hun tok over champagnebedriften, og ble en av verdens yngste forretningskvinner. Hun var dyktig, energisk og fantasirik, og svært bestemt og modig i forretningsøyemed.

Madame Clicquot var kjent for å gå ned i vinkjellerne om natten og se til at alt gikk rett for seg. Håndskrevne notater i gamle kjellerbøker røper hvordan hun nøysomt fulgte opp produksjonen.

 

 

Teft for forretning og produktutvikling

Hennes interesse for å kjøpe opp land, var en genistrek. Firmaet fikk i sitt eie utmerkede vinmarker som nå har kvalitetsbetegnelsene ”grands crus” og ”premiers crus”. Vinmarkene regnes blant de aller beste i Champagne-området, både i størrelse og kvalitet. De dekker over 286 hektar og druene derfra står i dag for inntil 28% av produksjonen. Resten kjøpes inn fra andre utvalgte vingårder.

 

I 1816 oppfant Madame Clicquot et bord som gjorde det mulig å vippe flaskene slik at gjæringsrestene rant ned i flaskehalsen. Dette ble forløperen til ”klaringsmetoden” (rémuage på fransk), og slik utviklet hun champagnen til en enda edlere utgave. Metoden benyttes i dag av alle champagnehusene.

 

Andre ideer var å stemple korkene med et anker og bokstavene VCP (for Veuve Clicquot Ponsardin). Senere fikk hun gravert inn det samme monogrammet på flaskene, før designet av den berømte gule etikken tok over som symbol på tradisjon, eleganse og livskunst. Madame Clicquot innså allerede på 1800-tallet at hennes champagne måtte uttrykke personlighet og et gjenkjennbart image.

 

Madame Clicquot drev sitt firma med sin samarbeidspartner Louis Bohne. Det første arbeidsåret leverte de 110.000 flasker, hvorav 25.000 gikk til Russland, men de større på utfordringer utforinger i forretningene de kommende årene grunnet Napoleonskrigene. I fredsåret 1811 opplevde de en utmerket vinhøst og handelen blomstret igjen. Hun fortsatte å handle med Russland hvor vinen gjorde stor suksess. Madame Clicquot ble kjent som ”Grande Dame de la Champagne”, ordrebøkene var stadig fulle, og den største utfordringen var å produsere og levere nok vin.

 

I 1821 døde Louis Bohne, og Edouard Werlé overtok hans posisjon. Werlé tok offisielt over etter Madame Clicquot i 1841.

I 1866 døde Madame Clicquot 89 år gammel. Hun hadde viet hele sitt liv til å utvikle Champagne, til glede for mange. Madame Veuve Clicquot etterlot seg et selskap dedikert til fransk fortreffelighet, og nytelse av fine viner og utsøkt mat.

 

I dag

Firmaet Veuve Clicquot Ponsardin gjennomlevde to verdenskriger, fortsatte å forbedre og nyansere kvaliteten, og ble børsnotert i 1963. I dag eies huset av luksusgruppen LVMH (Louis Vuitton Moët Chandon). Cécilie Bonnefond ble ansatt som administrerende direktør i 2001; igjen ledes firmaet Veuve Clicquot Ponsardin av sterk kvinne. I dag spiller vinmaker Delphine Laborde en viktig rolle i firmaet. Hun er med i smakskomiteen, utfører forsknings- og utviklingsprosjekter og er ansvarlig for vinfaglig kommunikasjon.

 

I forbindelse med vinhusets tohundreårsjubileum i 1972 lansertes ”La Grande Dame”; en elegant og utsøkt champagne Nicole-Barbe Ponsardin verdig.

Champagnen lever i beste velgående og egner seg utmerket for de litt mer spesielle anledningene.

Kjenn etter harmonisk smak av hvite blomsternoter, frisk sitrus, fersken, mandler, vanilje og nougat. Oppdag smak og duft som på en kvalitetsparfyme, og nyt opplevelsen. Skal man gi en flott gave er ”La Grande Dame” champagne en perfekt. Kanskje som et symbolsk og historisk nikk fra en kvinne til en annen?

La Grande Dame finnes også i Rosé.

 

Veuve Clicquot ”Brut” uten årgang, har en forfriskende, behagelig smak som passer utmerket som aperitiff, så vel som til feiring. Mange har sikkert blitt kjent med Den Gule Enke på for eksempel nyttårsaften. Veuve Clicquot «Brut» finnes også med årgang hvor den ekstra lagringen gir fylde og gjør den ideell til ulike matretter.

Veuve Clicquot som rosé har en nydelig farge og ekstra rødbærssmak. Den er en elegant drikk som står lekkert til rosa mat som skalldyr, kylling og kalv. Nicole-Barbe Ponsardin var den første i historien som lanserte rosé champagne. Vinhuset var en pioner innen rosa champagne og var først ute med å eksportere den så tidlig som i 1775. For å opprettholde tradisjonen, lages Veuve Clicquot Rosé Réserve kun med de beste årgangene av røde og hvite viner.

 

Aperitiff champagne

88101 Veuve Clicquot Brut, Champagne, Frankrike, kr 429,90 (Basis)

Dette er Veuve Clicquot sin huschampagne. Hvert år gjenskaper kjellermesteren den samme smaken. Fordelingen av druene er med hovedvekt av 56% Pinot Noir, 28% Chardonnay og 16% Pinot Meunier.

Duft: Utviklet aroma preget av bakt eple, pære, sitrus og litt smør.

Smak: Rent preg av sitrus, eple og pære, hint av kjeks og mineraler. Passer perfekt til aperitiff og retter av fisk og skalldyr.

 

Årgangschampagne

3102101 Veuve Clicquot Vintage Reserve Brut 2008, Champagne, Frankrike, kr 609,90

I denne elegante champagnen er det viner kun fra år 2008, fordelt på 56% Pinot Noir, 33% Chardonnay og 11% Pinot Meunier.

Duft: Delikate røstede noter. Kandiserte sitrusfrukter. Tørkete frukter som aprikos.

Smak: Delikat og smaksrik friskhet. Preg av modne røde frukter, sitrus og vanilje. Lagringen gir en ekstra fylde og kompleksitet til champagnen, som gjør den velegnet til mat. Gjerne av lyst kjøtt, hvit fisk og skalldyr (krabbe, kamskjell og sjøkreps), og den takler litt fete sauser og sopp. Velegnet til comté ost. Kan også nytes alene som et ekstra godt glass champagne.

 

Rosé champagne

4402201 Veuve Clicquot Brut Rosé, Champagne, Frankrike, kr 499,90
Dette er en smakfull roséchampagne laget av selveste pionéren. Druesammensetningen har hovedvekt av de røde med 50% Pinot Noir 50%, 20% Pinot Meunier og 30% Chardonnay.

Duft: Litt utviklet, preg av røde bær, hint av sjokolade, karamell og kjeks.

Smak: Litt utviklet, preg av røde bær og urter, innslag av mineraler og kjeks. Champagnen har myke tanniner som gjør den ideell både som aperitiff og til retter av fisk (gjerne med rosa kjøtt som tunfisk), skalldyr, kylling, and, carpaccio og lyst kjøtt. Takler tomatiserte retter.

 

Høy klasse

4223401 Veuve Clicquot La Grande Dame Brut 2006, Champagne, Frankrike, kr 1.379

Her snakker vi klasse. La Grande Dame er en gyllengul champagne lagd på de aller beste vinene av Grand Crus druer med 60% Pinot Noir og 40 % Chardonnay 40% fra 2006.

Duft: Florale, friske frukter, fersken og pære, ristede hasselnøtter og mandler.

Smak: Velutviklet, fyldig og mineralsk. Edel klasse. Passer perfekt når du skal feire, som en eksklusiv aperitiff og til følge til mat. Denne takler både kaviar, fisk, skalldyr (østers, kongekrabbe, kamskjell), lyst kjøtt og retter med trøfler. Velegnet til modne faster oster som parmeggiano reggiano (parmesan).

 

For mer inspirasjon om Veuve Clicquot, se nettsiden: www.veuveclicquot.com

 

Madame Nicole-Barbe Ponsardin var først ute med:

  • Årgangschampagne (1810)
  • Klaringsteknikk (1816)
  • Roséchampagne (1818)

 

Visste du at?

 

  • Champagnekorken som  opprinnelig  er  sylindrisk,  får  under  lagring etter hvert form  som en  sjampinjong og  holdes  på  plass  av en metallstreng.  

     

  • I  en champagneflaske er det 250 millioner bobler. Trykket av kullsyren er høyt og verdensrekorden  på hvor langt en  kork  har  fløyet,  er  60 meter.

     

  • Champagne lages av tre druetyper. Mørke Pinot Noir har aroma av røde bær, og utpreget kraft og fylde. Mørke Pinot Meunier-druer har lys saft, gir intens bouquet og fyldig smak. Lyse Chardonnay-druer gir en delikat, forfinet aroma og friskt preg.

     

  • For å åpne en flaske riktig, fjerner man først strengen forsiktig med flasken stående.  Deretter holder man flasken i bunnen med høyre hånd og vrir til, mens den andre hånden holder  korken i ro. Slik får man fjernet korken uten sprut og tap av dyrebare munnfuller. 

     

  • Sablering: Det sies at Napoleons offiserer var late, og brukte sabelen til å slå av hele toppen like under kanten  der strengen er fjernet.

     

  • Champagne er den eneste vinen i Frankrike med tillatelse å blande hvit og rød for å lage champagne rosé, dvs rosa champagne. Med lagring utvikler den røde bæraromaer som er nydelig å drikke alene eller som følge til ost.    

 

Champagnedistriktet med særpreget kalkholdig jord ligger en times togtur øst for Paris, og er det eneste stedet i verden hvor drikken champagne produseres. Champagne er et vakkert område av Frankrike, og representerer landets natur, kultur og tradisjon på en interessant måte. Når du er i Paris på ferie og shoppingtur, er det verdt å unne seg en ekstra dag eller to for å besøke byene Reims og Épernay, samt noen champagneprodusenter. Følg gjerne Champagneveien (Route Touristique du Champagne) og besøk små og store produsenter for omvisning og smaking. Det å drikke – og spise – seg gjennom Champagne, er en uforglemmelig opplevelse. All mat går med champagne, bare prøv.

 

Tips

Den friske  syrligheten til champagne gjør den velegnet som aperitiff, men også som følge til fisk, skalldyr og hvitt kjøtt.   

 

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev