Drikke Den er skrei!

Den er skrei!> hvit burgunder som ikke svir i lommeboka

Kjører du en klassisk "fransk" tilberedning av vinterens kulinariske høydepunkt er det knapt noe som er så godt i glasset som en hvit burgunder. Her er et eksemplar av arten du kan nyte uten at det svir i lommeboka !

Vincent Girardin kommer fra en Santenay-familie med elleve generasjoners erfaring med vinproduksjon bak seg – riktignok i kategorien småskala, så da 19 år gamle Vincent begynte å lage vin i 1980 var det med utgangspunkt i beskjedne to hektar med vinmark som han hadde arvet fra sine foreldre.

Vincent gjorde raskt stor suksess med vinene sine, og kunne litt etter litt utvide med innkjøp av nye vinmarker. I 2012 valgte han imidlertid å selge vinhuset til sin forretningspartner gjennom lang tid, Jean-Pierre Nié, ettersom hans egen helse ikke lenger var på topp og ingen av barna ønsket å ta over virksomheten. De ni personene som jobber på vingården er imidlertid de samme, og ønologen Eric Germain, som har vært Vincents høyre hånd siden begynnelsen av 2000-tallet, tar stadig vinene til nye høyder.

Med Eric i spissen lager Maison Vincent Girardin i dag vin fra hele Burgund, men hovedfokuset ligger på Côte de Beaune, hvor vinhuset eier parseller i en stor andel av den absolutte kremen av hvitvinsmarker i Burgund. Eric kjenner hver eneste parsell som sin egen bukselomme, og det er hans personlige touch som sørger for husets rene, finessepregede og livlige vinstil med perfekt balanse mellom smaksrikdom og eleganse.

 

 

 

Det enkle er ofte det beste

Gjennom historien har Vincent testet ut en rekke ulike moderne vinifikasjonsteknikker, men for rundt ti år siden konkluderte han med at det enkle var det beste når målet var å skape mest mulig terroirdrevne og komplekse viner – med andre ord, minst mulig inngripen i vinifikasjonen. Vinene lages derfor på tradisjonelt vis med spontanfermentering og lang modning med bunnfallet på eikefat fra de beste skogene i Frankrike. Andelen ny eik holdes så lav som mulig, og månekalenderen følges i alle deler av vinifikasjonen.

 

Druematerialet som brukes til Bourgogone Chardonnay Terroir Noble kommer fra Puligny-Montrachet og Meursault, hvorav den største andelen kommer fra 45 år gamle vinstokker i vinmarken Les Riaux. Druene håndplukkes og presses skånsomt, og 60 prosent av mosten gjæres deretter på 500 liter store eikefat, hvorav rundt 10 prosent er nye, mens resten ligger på ståltank. Det gjøres jevnlig battonage, og vinen tilbringer totalt elleve måneder på fat.

 

Med sin balanserende friskhet og flotte fylde er vinen en nydelig match til fersk, delikat og saftig skrei – fortrinnsvis om man bytter ut mølja med en fet smørsaus som kompletterer vinens aroma til fulle.

 

Vinen er selvfølgelig også herlig til andre smaksrike fiskeretter, som for eksempel kveite med asparges og hollandaise, pannestekt laks med nøttesmør eller grillet piggvar med beurre blanc og florlette skiver av sort trøffel. Du går definitivt heller ikke feil med et skalldyrfat proppfullt av hummer, kreps og kongekrabbe, kamskjell med blomkålpuré, rike pastaretter som smørstekt ravioli med spekeskinke, quiche med sjampinjong, en kremet jordskokksuppe med bacon eller modne franske oster som reblochon eller epoisses.

 

 

 

Vincent Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2013

Varenummer: 1049901

Basisutvalget (kategori 3)

Pris: 192 kroner

 

Vinen har en ren, sval og kompleks duft av modne grønne epler, søte sitroner, fersken, toast og nøtter med florale og steinmineralske toner og et hint av pære, honningmelon, anis, gress og muskat. En klar, krisp og klassisk hvit burgunder med en bløt, rund og kremete munnfølelse, leskende friskhet og en elegant og delikat smak av ferske gule epler, moden lime, kalkmineraler og vanilje som munner ut i en lang, mineralsk og krydret avslutning med innslag av smør.

Serveringstemperatur: 10-12 grader

Vinen passer til lam, sau, ost, fisk, grønnsaker og skalldyr

  

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev