Drikke Edle dråper

Edle dråper> Riktige bobler til riktig tid...

På nyttårsaften er musserende vin for veldig mange like viktig som fyrverkeri. I dag er det et enormt utvalg å velge mellom – fra de dyreste champagner til rimeligere musserende varianter fra andre distrikter og land. Det viktigste er å velge riktig musserende til riktig bruk, ifølge Veronica Lystad, som er vin-ansvarlig for Travel Retail Norway, selskapet som driver taxfreebutikkene på landets største flyplasser.

 

TA DET BESTE FØRST

 Det å skåle i champagne akkurat ved midnatt er en tradisjon hos mange. Noen føler at det er akkurat da man skal trekke frem den flotteste flasken – det er jo tross alt nyttår kun en gang i året. Men Lystad anbefaler å tenke seg om, og heller kanskje velge en rimeligere variant så sent på kvelden. Klokken 2400 er det veldig mange som har både spist og drukket godt i flere timer, og å servere det beste da kan være litt bortkastet, mener hun.

 

PENGER Å SPARE

Det blir mer og mer populært å kjøpe to-pakninger med musserende vin på taxfree, og du sparer fort mange hundrelapper i forhold til hva det koster på Vinmonopolet når det skal kjøpes inn nok til et helt nyttårsselskap. Og hvorfor ikke gjøre skikkelig stas på kvelden og kjøpe en magnumflaske på 1,5 liter – det kan skape en helt spesiell og ekstra festlig ramme rundt nyttårsfeiringen.

 

EN HELAFTENS

I tillegg til selve midnattsmarkeringen er det også mange andre anledninger til å nyte bobler gjennom selve kvelden. Det er slett ikke dumt å servere en musserende som velkomstdrink. Dette setter en litt høytidelig og samtidig festlig tone for resten av kvelden. Her går det fint an å trekke frem en noe flottere flaske, du kan beregne rundt seks glass per flaske

 

FRA MIMOSA TIL BELLINI

Som velkomst-drink er Lystad svak for Mimosa – en forfriskende cocktail med like deler appelsinjuice og musserende vin. Begge ingrediensene skal være kalde ved servering. Her bør man ikke spare penger på juicen, understreker hun. Bruk en god appelsinjuice uten fruktkjøtt eller press selv og sil. Velger du musserende som «ren» velkomstdrink, anbefaler hun å velge en tørr og frisk variant. Søtere musserende viner passer flott til dessert. Dessuten er det ingenting i veien for å servere ulike typer musserende til hovedretten. Her gjelder det å finne riktig balanse – fyldige viner til komplekse smaker som pinnekjøtt, lettere og friske viner til for eksempel skalldyr eller sushi.  

 

Topp 10 nyttårs-champagner på taxfree

 1. Moët&Chandon Imperial Brut 0,75L kr 379,- (Vinmonopolet kr 399,90)

 2. Moët&Chandon Brut Imperial 2x0,75L kr 669,- (eksklusiv for taxfree)

 3.Taittinger Brut Réserve 0,75L kr 309,- (Vinmonopolet kr 419,90)

 4. Veuve Clicquot Brut 0,75L kr 399,- (Vinmonopolet kr 424,90)

 5.Nicolas Feuillatte Brut Réserve Exclusive 0,75L kr 299,- (Vinmonopolet kr 359,90)

 6.Veuve Clicquot Brut 2x0,75L kr 699,- (eksklusiv for taxfree)

 7.E. Michel Brut Reserve 0,75L kr 249,- (eksklusiv for taxfree)

 8. Louis Roederer Brut Premier 0,75L kr 389,- (Vinmonopolet kr 439,90)

 9. Bollinger Spécial Cuvée Brut 0,75L kr 419,- (Vinmonopolet kr 449,50)

 10. Moët & Chandon Impèrial Brut Rosè 0,75L kr 409,- (Vinmonopolet kr 439,90)

 

 

HOLD KONTROLLEN

Felles for alle musserende viner er at det er én riktig måte å åpne de på. Visst kan det være gøy å la korken fly i taket med et kraftig popp. Men spar også det til midnatt, råder Lystad. For flasken skal åpnes kontrollert – ikke minst fordi du vil ha vinen i glasset, og ikke alle andre steder.

 

EN-TO-TRE

Først fjerner du folien øverst på flaskehalsen, vrir opp ståltråden som sitter rundt korken og tar den av. Husk å alltid å holde en tommel på korken. Punkt to er å sikre et godt grep rundt bunnen av flasken med den ene hånden, mens du tar et grep rundt flaskehalsen og korken med den andre. Tredje og siste punkt er å holde flasken i nesten 45 graders vinkel og vri bunnen på flasken. Nå har du full kontroll på korken, og du kan la den løsne sakte og kontrollert.

 

SABLA GØY

Hvis du ønsker å lage litt ekstra stas rundt “åpningsseremonien”, kan du prøve deg på å sablering. Det betyr rett og slett å kutte flaskehalsen av med en sabel – en tradisjon med røtter til bake til Napoleons tid, da offiserene feiret slagene ved å åpne champagnen på denne måten. Har du ikke en sabel liggende, går det fint an å bruke en god kjøkkenkniv. Husk å tenke sikkerhet, og at mye av vinen kommer til å sprute ut og gå tapt.

 

FORTJENER RIKTIG TEMPERATUR

De fleste vet at champagne skal serveres kald, men det er veldig viktig å ikke overdrive nedkjølingen. Den ideelle temperaturen er mellom åtte og ti grader. Sjekk at kjøleskapet ditt ikke er satt til en kaldere temperatur enn det – og legg for all del ikke flasken i fryseren, advarer Lystad. Ved kaldere temperaturer mister champagnen sine flotte aromaer. Blir den for varm risikerer du at champagnen blir daff og mister sin spenstige friskhet.

 

Slik åpner du champagnen på en-to-tre

 1. Fjern folien øverst på flaskehalsen, vri opp ståltråden som sitter rundt korken og ta den av.

2. Plasser én hånd på bunnen, én hånd rundt flaskehalsen og korken.

3. Hold flasken i nesten 45 graders vinkel, vri bunnen på flasken og la korken løsne sakte og kontrollert.

 

Slik sablerer du en champagneflaske

Gå utendørs og tenk sikkerhet.

Folien og ståltråden må tas vekk, men la korken være.

Finn skjøten på flasken – en opphøyning langs flasken hvor den er smeltet sammen. Hold flasken i 45 graders vinkel rundt bunnen med et godt grep, og pek den bort fra deg.

Før kniven med et bestemt, kraftfullt slag på skrå langs flaskens opphøyning til den treffer glasskanten ved korken.

Et godt treff betyr at øverste del av flasken med korken i kuttes av og flyr et par meter.