Drikke Forsmak på jula

Forsmak på jula> Globale smaker preger årets juleakevitt

 

 

Den tradisjonsrike drikken er i år inspirert av land fra alle fire verdenshjørner. Gilde juleaquavit 2016 kombinerer norsk kultur med smaker, krydder og tradisjoner fra fire verdenshjørner, noe som setter et helt spesielt preg på årets utgave.

Med den unike Solerametoden sørger Arcus for å spare en andel juleaquavit hvert år, som benyttes som base for neste årgang. Det betyr at 2016-årgangen av Gilde juleaquavit inneholder dråper helt fra første utgave, utgitt i 1988.  

 – Det spesielle med Gilde juleaquavit er at vi har valgt å kombinere den tradisjonsrike norske akevitten med krydder fra hele verden, blant annet karve fra Inderøy, stjerneanis fra Kina og fennikel fra Tyrkia.

I tillegg er fatene laget av europeisk eller amerikansk eik, og brukt av sherryprodusenter fra Jerez-distriktet i Spania.

Det ærverdige nasjonalbrennevinet får på denne måten en spennende smakssammensetning. Vi håper at årets juleaquavit bidrar til å opprettholde de norske mat og drikke tradisjoner, sier Halvor Heuch, fagdirektør brennevin i Arcus. Halvor har jobbet som destillatør i Arcus siden 1986 og regnes av mange som gudfaren av norsk akevitt.

 

 

 

Solerametoden

Tradisjonen tro inneholder den 29. årgangen akevitt fra alle de tidligere årgangene av Gilde juleaquavit. Modningsprosessen er en variant av Solerametoden og minner om den som benyttes for sherry produksjon. Dette innebærer å blande akevitt fra tidligere årganger som andel av årets utgave. Resultatet er en helt spesiell akevitt av høy kvalitet.

 

Akevitt i særklasse

Gilde ekstra modnet juleakevitt har et komplekst preg av krydder og avrunding i over 5 år på sherryfat. Med ettersmak av sjokolade, vanilje og toffee, utgjør den en perfekt avslutning på julemåltidet.

De komplekse, dype tonene i Gildes juleaquavit er et resultat av Arcus’ mangeårige erfaring med å velge riktig fat for å lagre norsk akevitt.  

  – Det å velge ut de riktige fatene, er et fag i seg selv og det viktigste når man skal lage skikkelig akevitt. Sammen med lagringstiden og kryddersammensetningen avgjør alderen på fatene den endelige karakteren til akevitten, sier Heuch.

 

Slik drikker du akevitt. Tre tips fra akevittens far, Halvor Heuch.

1. Kjøp skikkelige glass

Akevitt bør ikke serveres i et tradisjonelt snapseglass eller spissglass, men gjerne i et tulipanformet glass, hvor aroma frigis og gir bedre smaksopplevelse.

 

2. Ikke frys akevitten

 En vanlig feil mange gjør, er å legge akevitten i fryseren før servering. Ikke gjør dette! Da mister du mange fine nyanser.

 

3. Sørg for riktig temperatur

Akevitt smaker best ved en temperatur på ca. 18 grader. Du kan sette den i kjøleskapet 30 minutter før servering hvis nødvendig.

 

Gilde juleaquavit 2016/17

50 cl: varenummer 165102, pris: 304,90

70 cl: varenummer 1230201, pris: 399,90

100 cl: varenummer 165101, pris: 574,90

 

Gilde Ekstra Modnet juleaquavit 2016/17

70 cl: varenummer 3405501, pris: 514,90

 

 

 

Akevitt sour

4 cl Gilde juleaquavit

2 cl sitronjuice

2 cl appelsinjuice

1.5 cl brun sukke

eggehviten fra et egg

angostura bitter, kanel og  appelsinzest

 

Hell ingrediensene i en shaker halvfullt med isbiter, og rist godt. Sil over i et cocktailglass, og garner med kanel og appelsinzest.

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev