Drikke Fra hånd til munn

Fra hånd til munn> håndverk, ærlighet og generøsitet.

Gjør deg klar for en toskansk perle som er like forfriskende og livlig som området den kommer fra! Poggio Tempesta er en sjarmerende og saftig vin innhyllet i florale og delikate rødbærsfruktige toner, og er en leskende allrounder til sommermat og det meste som går på grillen, så vel som italienske klassiskere og lettere kjøttretter uansett årstid.

 

 

En håndfull symbolikk

De tre hendene på etiketten kommer fra våpenskjoldet på vinens opprinnelige etikett, og står for håndverk, ærlighet og generøsitet.

 

 

Aristoteles kalte hånden for «the tool of tools», ettersom den er vårt ypperste arbeidsverktøy og en forutsetning for alle andre redskaper. Den første hånden symboliserer derfor at Poggio Tempesta er et ekte håndverksprodukt laget på tradisjonelt vis på vingården Poggiotondo, med eier og vinmaker Alberto Antonini i spissen.

 

Ifølge Alberto er nøkkelen til å lage god vin å skjøtte vinmarkene godt, høste for hånd, være nøye med utvelgelsen av druer, ha riktig utstyr i kjelleren og ellers intervenere så lite som mulig. Alberto er derfor svært grundig fra første til siste trinn i prosessen, og forhaster seg aldri. Små detaljer kan ha stor innvirkning på sluttresultatet, og det er dermed essensielt å ha en god porsjon fingerspitzengefühl.

 

Viner man kan stole på

Den andre hånden representerer ærlighet og oppriktighet. Poggiotondo ønsker å lage jordnære, stedstypiske og usminkede viner som det er enkelt å tilnærme seg, og som inngir tillit og stabilitet – med andre ord viner man alltid kan stole på at holder høy kvalitet og er laget med respekt for natur og kultur.

 

Til tross for at Poggio Tempesta er en rimelig vin gir Poggiotondos holdning til vinproduksjon en seriøs og klassisk chianti som har fanget essensen av sangiovese-druens fruktighet og området den kommer fra – de bølgende åssidene mellom Firenze og Pisa i den vestlige delen av Chianti. Her ruger de skjellformede vinmarkene på varmen fra den toskanske solen, mens det kalkholdige jordsmonnet som er spekket med marine fossiler gir vinen en eleganse man sjelden ser i denne prisklassen.

 

Sangiovese er ikke den enkleste druen å dyrke – men når den blir tatt godt hånd om og får vokse et sted den trives, gir den også tilbake i form av delikate viner som aldri blir kjedelige.

 

Som en toskansk sommerdag

Alberto er en svært talentfull vinmaker som ikke har behov for å holde kortene tett til brystet. Han har dermed ikke bare nøyd seg med å ta familiegården til nye høyder, men deler generøst av sine kunnskaper og bistår vinhus over hele verden med sin kompetanse, hvilket illustreres av den tredje hånden på etiketten.

 

 

 

 

Også selve vinen er rundhåndet og gjestfri, der den dufter som en blomstrende toskansk sommerdag med de helt spesielle krydrede og jordlige tonene man kun finner i vinene fra dette området. For nivået er dette derfor en svært så forførende vin som virkelig skiller seg ut i Chianti-hyllen på polet – med andre ord ikke bare utseendemessig, men også med tanke på innholdet i flasken.

 

 

Til slutt kan flere hender bety forening eller allianse – som når Poggio Tempesta sprer glede i de tusen hjem og hager, og vinelskere over hele landet samles rundt et ekte, ærlig og håndlaget produkt.

  

 

En hånd å holde i

Poggio Tempesta 2016 har en klar rubinrød farge og en ren, krydret og sjarmerende duft av søte moreller, blå plommer, fioler og urter med et snev av nøtter, lær, sjokolade og balsamiske toner. Vinen har en rund og bløt munnfølelse med fine tanniner, livlig friskhet og en delikat og leskende smak av ferske bjørnebær, fullmodne røde kirsebær og lakris med jordlige toner som munner ut i en fast og saftig avslutning med urtedryss og en lett mineralitet.

 

 

Poggio Tempestas flotte friskhet og faste håndtrykk gjør den til en svært matvennlig vin som blant annet er nydelig til lam, særlig i litt lettere varianter som for eksempel lammespyd med tzatziki eller lammekoteletter med pesto og halvtørkede tomater.

 

 

Vinen passer også som hånd i hanske til alt fra antipasti med parmaskinke og salami til gryter og det meste du kunne tenke deg å slenge på grillen i sommer – for ikke å glemme italienske klassikere som sopprisotto, spaghetti bolognese eller pizza med tomatsaus og masse bøffelmozzarella. Poggio Tempesta trenger for øvrig ikke mat for å skinne, og tilbyr gjerne en hånd å holde både når sol skal gå ned – og når natt går mot dag.

Server vinen lett avkjølt – gjerne et hakk svalere enn du tror. Rundt 12-13 grader er perfekt!

 

 

FAKTA 

Chianti:

Chianti ble klassifisert som en DOC i 1967 og deretter som en DOCG i 1984.For at en vin fra Chianti skal kunne kalles nettopp ”Chianti” må en rekkekrav være tilfredsstilt – for eksempel må minst 80 prosent av druene væresangiovese.

Sangiovese har blitt brukt i vinproduksjon i Chianti siden slutten av 1800- tallet. Sangiovese-druen krever jevn modning i en lang vekstsesong, ettersom den blomstrer tidlig og modner sent. Og det er gjerne en grunn til at noe har blitt en tradisjon – denne druen elsker det kalkholdige jordsmonnet og det lune klimaet i Chianti.

 

Poggiotondo:

Læreren Carlo Antonini kjøpte Poggiotondo i 1968, og gjorde med det en gammel landbrukseiendom om til en moderne vingård. Carlos sønn Alberto arvet sin fars interesse for både landbruk og ikke minst vinmaking, og overtok eiendommen i 2001.

Alberto har ikke bare tatt Poggiotondo til nye høyder, men jobber også som konsulent for vinprodusenter over hele verden. Poggiotondo ligger på vestiden i Chianti, mellom Vinci og Cerreto Guidi.Jordsmonnet her består av en blanding av kalk og marine sedimenter, som bidrar til eleganse og kompleksitet i vinene.

Alberto samarbeider tett med Pedro Parra, som av mange regnes som verdens fremste ekspert på jordsmonn og vinmarksanalyse. Pedro jobber også med flere andre Moestue-produsenter, deriblant Louis-Michel Liger-Belair, Comando G og Jean-Marc Roulot.

 

Poggio Tempesta 2016:

Alle druene til Poggio Tempesta kommer fra vinmarker dyrket med respekt for naturen. I 2016 ble en kald og regnfull vinter fulgt av en varm og tørr vår som ga perfekte forhold for knoppskytingen. Sommeren kunne knapt ha vært bedre – den var tørr og solfylt med noen små regnskyll innimellom. Alt dette sørget for perfekt druemodning og dermed sunne og flotte druer ved innhøsting, som ble gjort den tredje uken i september.

I kjelleren er vinen laget på tradisjonelt vis med minst mulig inngripen for å fremheve vinens flotte fruktkvalitet. Druene avstilkes og knuses lett, ogspontanfermenteres deretter i sementtanker i rundt 18 dager på 23-25 grader med lite ekstraksjon. Mosten presses så skånsomt i en pneumatisk presse, gjennomgår malolaktisk gjæring på naturlig vis og modnes til slutt i sementtanker og store gamle eikefat.

Navnet Poggio Tempesta ble oppfunnet av Poggiotondos britiske importør med inspirasjon fra området vinhuset ligger i – Poggio Tempesti – hvor britene altså endret i-en i «Tempesti» til en a.

Etiketten er laget av det norske designbyrået DesignHorse, og håndtegningen kommer fra en illustrert legebok fra midten av 1800-tallet.

Farge: Klar rubinrød.

Duft: Ren, krydret og sjarmerende med søte moreller, blå plommer, fioler og urter med et snev av nøtter, lær, sjokolade og balsamiske toner.

Smak: Rund og bløt munnfølelse med fine tanniner, livlig friskhet i en delikat og leskende stil med ferske bjørnebær, fullmodne røde kirsebær og lakris med jordlige toner som munner ut i en fast og saftig avslutning med urtedryss og en lett mineralitet.

Mat: Lam, særlig i litt lettere varianter som for eksempel lammespyd med tzatziki eller lammekoteletter med pesto og halvtørkede tomater. Den passer også som hånd i hanske til alt fra antipasti med parmaskinke og salami til gryter og grillet kjøtt uansett farge – for ikke å glemme italienske klassikere som sopprisotto, spaghetti bolognese eller pizza med tomatsaus og masse bøffelmozzarella.

Tilgjengelighet: Basisutvalget (kategori 6)

Druer: 85 % sangiovese, 10 % canaiolo og 5 % colorino

Alkoholinnhold: 12,5 %

Pris: 137 kroner

Volum: 75 cl

Vinmonopol-nummer: 5462401 

 

Om Moestue Grape Selections

Christopher Moestue etablerte i 1996 Moestue Grape Selections med formål om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet og med en tydelig geografisk signatur fra klassiske europeiske vinland. Hans evne til å lete seg frem til de beste produktene og produsentene har gjort at selskapet etter hvert har utviklet seg fra et énmannsforetak til Moestue Group, som i dag er landets største privateide vin-, øl- og brennevinsimportør og består av en rekke ulike vin- og ølfirmaer i Norge, Sverige og Finland. Med Christopher ved roret og en stab av høyt kvalifiserte vinelskere drives selskapet i dag videre med den samme kompromissløse filosofien og entusiasmen som i den spede starten – bak sykkelstyret på landeveien i Burgund.