Drikke Gin «Trenden»

Gin «Trenden»> Les historien i kortversjon...

Som de fleste sikkert har fått med seg allerede, vokser gin i popularitet i det norske markedet, faktisk har kategorien vokst med 11,1% de siste tre årene, og det selges omtrent 700 000 liter gin i Norge per år (IWSR, 2018). Det har blitt omtalt som en trend, men ettersom trenden nå har pågått i flere år, kan det være på tide å innse at gin rett og slett er en undervurdert brennevinskategori.

Et annet tegn på at kategorien modnes og at konsumentene nå har fått øynene opp for å eksperimentere med gin er at det hovedsakelig er premium og super premium gin-produkter som selger mer enn tidligere, mens de mer standard gin-produktene sliter med konkurransen fra dyrere og bedre gin.

Vinmonopolet har også åpnet for salg av flere gin-varianter enn tidligere og fører i dag et sted mellom 160-170 forskjellige gin; til sammenligning fører vinmonopolet totalt rundt 100 forskjellige vodka-produkter.

 

 

Historien om Gin

Gin har fått sitt navn fra det Nederlandske ordet for einer (jenever) som er hovedingrediensen i destillasjonsprosessen av gin, og oppstod tidlig på 1700-tallet. Selv om historien til gin er lang og deler av den er ganske dyster er det fortsatt en unik og interessant historie.

 

Visste du f.eks. at Gin og Tonic er en av de veldig få drinkene vi vet om hvor brennevinet faktisk er blandevannet i drinken? Dette stammer fra da India var kolonisert av Storbritannia; Britiske embetsmenn som dro til India måtte drikke tonic-vann for å beskytte seg mot malaria, men siden kininen i tonicen ikke var en spesielt god smak for britene blandet de det ut med gin for å døyve smaken av kininen.

 

Selv om gin har sitt utløp fra jenever og det Nederlandske land var det allikevel England og London som gjorde det til et stort produkt. I løpet av 1700-tallet oppstod det som i dag kalles for den store gin-sykdommen, som herjet som verst i London. I denne tidsperioden var gin godkjent som medisin, og ble derfor produsert i store kvantum fordi det var unnlatt avgifter, i motsetning til annet brennevin og øl.

Man kunne dermed gå til en av mange tusen gin-sjapper i London og kjøpe seg en billig liter med gin, hvilket mange gjorde ofte nok. Faktisk ble det produsert 6 ganger mer gin enn øl i 1740, og over halvparten av 15 000 drikkesteder i London var gin-sjapper. Et bilde som illustrerer gin-sykdommen viser tydelig kontrastene i London, hvor «gin-lane» var et dystert kapittel, med sykdom, fattigdom og stusselige kår, mens «Beer-street» var preget av fremgang og velstående mennesker.

 

Hendrick’s Gin Palace

I dag er derimot gin forbundet med high-end cocktailbarer, fancy hagefester og av en eller annen grunn agurk. En av de store internasjonale pådriverne for å skape den såkalte «gin-trenden» har vært Hendrick’s som oppstod i 1999. Fra den tid til i dag har produktet gått fra å være noe uvanlig og ukjent, til å være «the unusual», som også selger mer enn 9 millioner liter i året. Mandag 1. oktober avsløret de sitt nye «Gin Palace», et moderne, unikt og «peculiar» palass hvor det eksperimenteres på gin, ved siden av produksjonen av den utsøkte ginen.

Det nye palasset kostet intet mindre enn 140 millioner kroner. Her har Leslie Gracie, som er Hendrick’s sin «master distiller» fått en egen plantasje til å vokse frem ingredienser, et eget labratorium til å komme frem til nye oppskrifter og et eldgammelt destillasjonsapparat fra 1800-tallet til å fremstille den ettersøkte ginen.

Hendrick’s, som er destillert med agurk, roser og 11 andre planter/urter har gjort agurken populær igjen, ikke bare ved å gjøre agurkskiven i Gin & Tonicen til sin unike signatur, men også ved å opprette en internasjonal «World Cucumber Day». På denne dagen, 14 juni feires altså agurken, gjerne med et agurksmørbrød, og en Hendrick’s Gin Tonic.

 

Cocktail-kulturen

I Norge drikker vi naturligvis også en del Gin & Tonic, men dette er langt fra den eneste drinken som inneholder det einerpregete brennevinet. Det finnes utallige forskjellige drinker og cocktails basert på gin, som f.eks. Negroni, Collins, Gimlet og Martini for å nevne de mest kjente. Norges beste gin-bar, Chair, som holder til på Grünerløkka kan by på både det vanlige og mer uvanlige, og er definitivt et sted å besøke dersom du ønsker å utforske mer av dette karakteristiske brennevinet.