Drikke Lag gløggsild

Lag gløggsild > Snällerud Gård i Skåne lager jul på flaske

Den lille gårdsvirksomheten og herregården Snälleröds ligger i Ljungbyhed i Skåne, og ble etablert i 1792. Alle Snälleröds’ produkter er økologiske og laget fra bunnen av på tradisjonelt svensk vis.

 

 

Oppskriften på gløggen har Hellstrøm utviklet i samarbeid med Eric Berntson, som i 1991 overtok over driften av Snälleröds. Hellstrøm Gløgg er krydret med kryddernellik fra Madagaskar, ingefær og kardemomme fra Sri Lanka, appelsin fra Ghana, akasiehonning fra Ungarn og rosiner fra Tyrkia – alt fremstilt på økologisk vis.

 

 

 

Når man lager gløgg er det i dag vanlig å kjøpe ferdigproduserte aromaer, men Snälleröds maler alle sine krydder selv hver for seg i små mengder, slik at de dufter og smaker akkurat som de ønsker. Det gir i tillegg en langt mer harmonisk gløgg, ettersom aromaene integreres bedre når krydderne er laget fra bunnen av.            

 

 

 

Flaskedesignet er utviklet av Henrik Olssøn og Erika Barbieri i designbyrået Olssøn Barbieri. Gløggen ble i 2015 tildelt diplom i designbransjeorganisasjonen Grafills årlige prisutdeling Visuelt, og var samme år nominert til German Design Awards.

Fargen er klar  og dyp blårød. Duften er forførende og kompleks og  dufter av kardemomme, nellik, solbær, kirsebær, honning, ingefær, kanel og sitrus. Smaken er rik, myk og fyldig med balansert sødme, flott friskhet og en rund og saftig smak av røde og mørke bær, kardemomme, kanel og frisk appelsinzest som munner ut i en lang og krydret avslutning med innslag av ingefær.    

Bruk den gjerne på egenhånd, enten som velkomstdrink til julefesten eller i sofaen etter en lang dag med juleshopping, men også til juletapas med bacondadler, rugbrød med sild og pepperkaker med blåmuggost, samt til småkaker og juledesserter.

Prøv den også til sjokoladefondant, en saftig krydderkake eller snacks som nøtter og saltstenger. Gløggen kan serveres både  avkjølt eller varm – men husk at gløggen bare skal trekke under oppvarming. Temperaturen må derfor ikke overstige 62 grader – ellers forsvinner en del av gløggens aromaer og karakter.

Tilsett gjerne litt rosiner og hakkede skoldede mandler om du har lyst. Årsaken til at man opprinnelig begynte å krydre vin med urter var rent medisinsk – man oppdaget nemlig at vin løste opp flere av de aktive virkestoffene enn vann.

De første gløggoppskriftene dukket opp allerede på slutten av 1200-tallet, og skal ha blitt tatt med til Europa av korstogfarere som returnerte fra Asia. På 1600-tallet ble gløgg tilsatt planteekstrakter brukt til behandling av en rekke ulike tilstander – deriblant epilepsi.

Ordet gløgg kommer sannsynligvis fra det svenske uttrykket ”glödgat vin”, og stammer fra måten gløgg ble laget på 1600-tallet, som innebar å dyppe en sukkerbit i konjakk og tenne på den, slik at sukkeret smeltet og rant ned i vinen 

 

 

Gløggsild

6 kryddersildfileter

1⁄2 dl eddik (7 %)

1 dl sukker

1 1⁄2 dl vann

1⁄2 dl gløgg

1 ss rosin

1 kanelstang

4 grovhakkede sorte pepperkorn

4 nellikspiker

Skyll sildefiletene i kaldt vann, tørk dem og skjær dem i gaffelbiter på skrå. Bland eddik, sukker, vann, gløgg, rosiner, kanelstang, nellikspiker og pepper sammen, slik at sukkeret løser seg opp. Bland silden i laken og hell det over på glass. La det stå et døgn på kjøl. Pynt gjerne med hakkede mandler og litt revet appelsinskall ved servering.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev