Drikke MANGE «BOBLE-DAGER

MANGE «BOBLE-DAGER>

MANGE «BOBLE-DAGER»

Lange lyse kvelder og mye å feire – like sikkert som det går mot vår og sommer, øker salget av musserende viner både på Vinmonopolet og i taxfreebutikkene. Mai er toppmåneden, og salget har økt år for år i det siste. I 2019 er det ekstra mange fridager i mai og juni, som betyr enda flere anledninger til å feire med noe godt og sprudlende i glasset. Alle de «fleksible» hellig- og høytidsdagene faller nemlig på en hverdag i år.

 

RIKTIG VIN TIL RIKTIG ANLEDNING

Med så mange grunner til å feire, kan det være lurt å finne litt mer ut av hvilke musserende viner du bør velge til ulike anledninger, mener Kenneth Røising fra Travel Retail Norway (TRN)(selskapet som driver taxfreebutikkene på landets største flyplasser).

 

PENGER Å SPARE

TRN opplever hvert år et rush av folk som vil sikre seg musserende vin til festdagene i mai og juni, og har møtt etterspørselen blant annet med å tilby flere to-pakninger med musserende viner. Disse gjør det enda enklere å spare hundrelapper på å handle inn til festen. 

 

Her er «hverdags»-fridagene i mai og juni i år

 1. mai – offentlig høytidsdag, onsdag

 17. mai – grunnlovsdagen, fredag

 30. mai – Kristi Himmelfartsdag, torsdag

 10. juni – 2. pinsedag, mandag

 

TIL FEST OG «HVERDAGS»

Skal du servere bobler i et bryllup i vår, eller til selveste 17. mai-frokosten, er det lov å flotte seg litt og gå for de litt dyrere og eksklusive vinene. Mindre «formelle» viner kan være supre til en fridag midt i uken når du ønsker å nippe til et lite glass på terrassen en fin vårkveld.

 

UTFORDRENDE 17. MAI-FROKOST

Å velge riktig musserende vin til mat kan være en utfordring – spesielt rundt 17. mai-frokosten. Da serverer mange en rekke ulike typer mat, og dekker bordet med alt fra laks og eggerøre til spekemat, syrlig sylteagurk og remulade. Her er det viktig å vite hvilke typer musserende som kan hamle opp med alle de komplekse smakene, påpeker Røising.

 

CHAMPAGNE ER EN VINNER

Det går fint å servere lettere musserende viner som en Prosecco eller Cava som aperitiff og til de letteste rettene på nasjonaldagen. Men hvis du skal fortsette med musserende gjennom hele frokosten bør du velge en vin med en viss fylde, anbefaler Røising. Her kan Champagne komme til sin fulle rett. Viner fra Champagne gjennomgår annengangsgjæring på flaske og lang modning på bunnfall, som gir de ekstra kompleksitet og fylde. De har ofte ekstra god syre også, og dette hjelper når vinen må takle fettet i dressinger, røkelaks og remulade.

 

KONFIRMASJONER OG BRYLLUP

Champagne kan av samme grunn passe til mange andre typiske norske festdager. I konfirmasjoner og bryllup bys det ofte på mange ulike smaker som behøver en «voksen» musserende vin, hvis man ønsker å bruke boblene til mer enn bare for å skåle til talene. Men det finnes alternativer til Champagne, påpeker Røising. Italienske musserende viner fra Franciacorta og Trento lages på samme måte som Champagne. Påkostede Cava og Crémant-varianter kan også hamle opp med komplekse smaker.

 

TØRR, TØRRERE…

Med et stort og voksende utvalg av musserende viner, kan det være lett å gå seg bort i de såkalte tørrhetsgradene. Dette handler rett og slett om hvor søte vinene er, forklarer Kenneth Røising. Det er hele syv ulike tørrhetsgrader å velge mellom, som beskriver hvor mye sukker det er per liter vin. Brut nature har mindre enn tre gram sukker – noe som gjør disse vinene «tørrest» – mens Doux er de søteste med mer enn 50 gram sukker per liter. For de fleste vil en Brut (under 12 gram sukker) være et godt allround valg, ifølge Røising.

 

Tørrhetsgrader for musserende vin

Sukker per liter

·      Brut nature: Under 3 gram

·      Extra brut: Under 6 gram

·      Brut: Under 12 gram

·      Extra dry: Mellom 12 og 17 gram

·      Sec: Mellom 17 og 32 gram

·      Demi-sec: Mellom 32 og 50 gram

·      Doux: Mer enn 50 gram

 

TA TEMPEN

Musserende vin er best når de serveres kalde, men pass på så du ikke overdriver. Legger du den i fryseren for hurtig nedkjøling må du passe på å ta den ut i tide, advarer Kenneth Røising. Idealtemperaturen er mellom seks og ti grader, og blir vinen kaldere enn det mister den sine gode aromaer. Temperaturen avhenger av kompleksitet og fyldighet – jo mer av det, jo høyere temperatur. Serverer du musserende vin for varm, risikerer du at den blir daff og mister den spenstige friskheten vi alle forbinder med bobler. Du risikerer også at boblene blir aggressive og at innholdet spruter ut av flasken i det du åpner den.

 

HOLD KONTROLLEN

Felles for alle musserende viner er at det er én riktig måte å åpne de på. Unngå å la korken fly i taket, eller at den treffer noen i øyet. Fjern først folien og ståltråden. Hold flaskebunnen i et sikkert grep med den ene hånden, mens du tar et grep rundt flaskehalsen og korken med den andre. Hold flasken i nesten 45 graders vinkel og vri bunnen på flasken. Nå har du full kontroll på korken, du kan la den løsne sakte og kontrollert, og la festen begynne.

 

Slip åpner du champagnen på en-to-tre

1.   

Fjern folien øverst på flaskehalsen, vri opp ståltråden som sitter rundt korken og ta den av.

2.   

Plasser én hånd på bunnen, én hånd rundt flaskehalsen og korken.

3.   

Hold flasken i nesten 45 graders vinkel, vri bunnen på flasken og la korken løsne sakte og kontrollert.

 

Her er ekspertens musserende topp 6-liste for mai og juni

1.   

Tommasi Filodora Prosecco (0,75 l kr 109,-; Vinmonopolet kr 147,90)

2.   

Louis Bouillot Perle de Vigne Crémant de Bourgogne (0,75 l kr 129,-; Vinmonopolet kr 169,90)

3.   

Moët & Chandon Impèrial Brut, Champagne (0,75 l kr 379,-; Vinmonopolet kr 399,90)

4.   

Albert Bichot Crèmant de Bourgogne Brut Reserve (0,75 l kr 139,-. Eksklusiv for taxfree)

5.   

Da Luca Prosecco Extra Dry (0,75 l kr 109,-. Eksklusiv for taxfree)

6.   

Taittinger Brut Réserve, Champagne (0,75 l kr 399,-; Vinmonopolet kr 429,90)

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev