Drikke Møt 1000 Stories

Møt 1000 Stories> En unik Zinfandel med fine toner fra bourbonfat.

Med 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel har vinmaker Bob Blue gått nye veier. Som for de aller fleste Zinfandelviner starter lagringen i franske og amerikanske eikefat. Men så endrer Bob alt: han velger bourbonfat for å fullføre lagringsprosessen. Det gir en ny og unik smaksopplevelse.

 

 

“- Da jeg startet som vinmaker for mange år siden var det nesten umulig å få tak i franske eikefat til vinlagring, og amerikanske eikefat var til whisky, ikke vin. Men vi trengte fortsatt fat for å lagre vin, så vi kjøpte nye og brukte bourbonfat. I dag er franske og amerikanske eikefat lett tilgjengelig, så det at vi lagrer 1000 Stories på bourbonfat er en hyllest til den gamle metoden. I stedet for å nøytralisere de unike smaksnotatene fra et bourbonfat, bruker vi dem til å forbedre vinens komleksitet.” Bob Blue

 

Håndverk og innovasjon

1000 Stories lages i små, unike produksjonsserier hvor Bob velger nøye ut hvilke vinmarker, druer og eikefat som benyttes til hver serie. Hver lille produksjon er en mulighet for nye oppdagelser, og fordi Bob vet at en balansert vin bare kan komme fra en forsiktig tilnærming til de intenst smakfulle fatene, begynner han lagringen i tradisjonelle franske og amerikanske eikefat før overgangen til bourbonfatene. Denne tilnærmingen fremkaller den runde karakteren, de komplekse smakene og den elegante fylden som kjennetegner 1000 Stories.

 

Vinmarker fra Redwood Valley og sørover

Bob henter druer fra utvalgte vingårder i California, og velger de mest uttrykksfulle parsellene. Mendocino hylles for sine Zinfandel-druer, så Bob anser Zinfandel fra Mendocino som en viktig del av blenden. Disse vingårdene ligger på en terrasse fra Redwood Valley sørover til Sanel Valley, en avstand på 242 kilometer, og vinstokkene er fra 9 til 45 år gamle. Bob har en forkjærlighet for gamle vinmarker, og ønsker å skape viner som er velbalanserte og fruktige, med dypt konsentrerte smaker og flere lag av struktur og kompleksitet. Zinfandel-druen dyrket i California er robust og livlig med struktur og smak som matcher intensiteten av bourbonfatene.

 

Hva kjennetegner bourbon?

Enhver bourbonelsker vet at bourbon etter amerikansk lovgivning må produseres i USA, og inneholder minst 51 % mais. Den må lagres i minimum to år på nye, amerikanske eikefat som er brent på innsiden. Ved å brenne fatene kommer et lett røykpreg frem, men også vanilje, karamell, krydder og tresmak frigis fra eikefatene.

 

 

 

Zinfandel møter bourbonfat

Lagring av 1000 Stories i nye og brukte bourbonfat fra noen av Amerikas beste bourbondestillerier gir nyanser og forsterker Zinfandel-druens signatur av røde og mørke frukter og kryddertoner. Et snev av Petite Sirah og Syrah forsterker smakene enda mer med fyldige svarte og hvite peppertoner. Vinen avrundes med innslag av røyk, vanilje og eik som kommer fra bourbonfatene vinen er lagret på.

 

 

 

1000 Stories støtter arbeidet for bisonbestanden

Takket være bevaringsarbeid som startet tidlig på 1900-tallet av American Bison Society, ledet av den banebrytende Theodore Roosevelt, har bisonbestanden vokst til 450.000. Fortsatt er det likevel færre enn 20.000 som lever fritt i naturen. Det faktum at bisonbestanden fortsatt var i fare, gjorde at Wildlife Conservation Society (WCS) re-lanserte American Bison Society i 2005. WCS har bygget et nettverk av eksperter og sterke relasjoner med gårdbrukere og innfødte amerikanske stammer i et forsøk på å gjenopprette naturlige habitater for bisonbestanden. 1000 Stories støtter stolt denne innsatsen og jobber med WCS for å utvikle programmet med å gjeninnføre bison i sunne miljøer hvor de kan trives og bidra i økosystemene igjen.

 

 

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel 2015

Vinen er laget på  78% Zinfandel, 14% Petite Sirah,  5% Syrah og 3 % Grenache og lagret på amerikanske og franske eikefat i 5-8 måneder, deretter lagres 40% i brukte bourbonfat i 2 måneder. 5% av vinen lagres kun i nye bourbonfat.

Vinen er mørk blårød med intens aroma av mørke bær og krydderpreg av nellik og sort pepper, innsalg av røyk og vanilje.

Den er velbalansert og fruktig med konsentrerte smaker av mørke modne bær som moreller og skogsbær, snev av nellik og stjerneanis. Fine fattoner fra bourbounfatene som vanilje, røyk, pepper og eik. Bestemte tanniner og lang ettersmak. Denne  vinen passer til grillet og røkt storfe eller svin. Prøv gjerne sammen med en Bourbon Whiskey Burger.

Vinmonopolnr 7857701 kr 225,00 Bestillingsutvalget Fetzer Vineyards , USA, California

 

 

 

Bourbon Whisky Burger

Hvorfor lage vanlig burger, når du kan lage en bourbon whiskeyburger? Disse tøffe burgerne er marinert i bourbon whiskey og toppet med bacon og karamellisert løk. Og ikke spar på osten og legg på en skive, nei ta to!

 

4 personer

800 g karbonadedeig eller kjøttdeig av god kvalitet
1 egg
1 ts worchestersaus
salt og pepper
¼ cl bourbon whiskey
3 fedd hvitløk, kuttet
4 store baconskiver
8 tykke skiver amerikansk cheddar
2 store løk, kuttes i skiver
2 ss olivenolje
2 ss baconfett
1 ts salt
4 gode hamburgerbrød

 

Start med å blande sammen kjøttdeig og/eller karbonadedeig, egg, worchestersaus, salt og pepper. Kna godt slik at alt blander seg. Form burgerne og legg de i en  tallerken med bourbon whiskey og hakket hvitløk - 30 minutter på hver side.

Stek bacon i en stor stekepanne til det er sprøe. Legg over på en tallerken med papir for avkjøling. Spar på 2 ss baconfett.

Rengjør pannen og tilsett olivenoljen og resterende baconfett, legg i løken og stek på svak varme. Tilsett saltet og vend løken ofte i løpet av 30-40 minutter inntil løken er brun og karamellisert. Avkjøles.

Grill eller stek burgerne på medium varme i 5 minutter per side for en medium/medium rare stekt burger.

I det siste minuttet av grillingen tilsetter du osten (2 skiver) og legger på lokk.

Ta hamburgerne av platen og legg hver hamburger på et hamburgerbrød, topp så burgeren med en god skje med karamellisert løk og en skive bacon delt i to.

Legg på hamburger lokket eller server gjerne som «open» Bourbon Whiskey Burger

Det var alt, men ikke glem et godt glass 1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel til.

 

Tips: dersom du ønsker kraftigere whiskeysmak kan burgerne marineres i 45 min på hver siden.

 

Oppskrift av Dan George, Mantitlement.com