Drikke Sødmefylt kombo

Sødmefylt kombo > Hvordan er det å kombinere ulike øl med julekaker og desserter?

Hvordan er det å kombinere ulike øl med julekaker og –desserter? Det kan være godt og spennende men at det er nok få som tenker på dette som er god kombo. En smaksrik juleøl kan virkelig bli prikken over i-en når julens syv sorter kommer på bordet – eller når juledesserten serveres.

Har du lyst til å se nærmere på dette temaet?

 

Vi har snakket med Sigrid Strætkvern, Øyvind Langgård og Hans Ingi Tryggvason – alle fra Ringnes og i  følge Sigrid Strætkvern så tenker ikke folk øl og kake, men det er det all grunn til å gjøre. Mange av våre tradisjonelle juleøl er i seg selv veldig smaksrike, intense og komplekse, og kombinert med julens søtere mattradisjoner kommer de virkelig til sin rett.

 

Strætkvern mener at det viktigste når du skal velge drikke til mat er å finne den riktige balansen mellom drikken og maten. Drikken skal komplimentere eller balansere smaken av maten. De fleste julekakene er selvfølgelig søte. Typiske norske juleøl er mørke, intense og sødmerike, og er dermed svært gode kandidater til drikke med søtere kaker og desserter. Det du bør unngå er øl med mye bitterhet – de kan gå på tverke av de søte smakene.

 

På tide med oppdagelsesreise?

Hans Ingi Tryggvason som er daglig leder på Ringnes Brygghus lever av å matche ulike øl til ulik mat. Han tror mange fremdeles har til gode å oppdage hvor fantastisk godt øl og mat – også julekaker – kan gå sammen. Han mener at vi er så vant til å tenke hvilke viner som passer til mat, at vi helt har gått glipp av de uante mulighetene som det stadig økende ølutvalget byr på.

I år har han gått grundig til verks, og sammen med Brygghusets egen bryggmester Øyvind Langaard har han smakt seg gjennom de vanligste julekakene og lett frem til hvilke øltyper som matcher de best. De fleste julekakene som sorterer under syv sorter er rike på både sukker og smør, og her anbefaler Tryggvason øl med mye malt, som en bayer eller mange av de sterkere juleølene fra Vinmonopolet. Han oppfordrer alle til å utføre sine egne øl- og kaketester denne jula.

 

RIKTIG MENGDE OG GLASS

Mange av juleølene med høy intensitet som går godt med søte juledesserter er også alkoholsterke. Da er det viktig å huske på at dette ikke handler om å drikke en halvliter, og ikke engang et stett, påpeker Ingrid Strætkvern. Hennes råd er å drikke de sterkere ølene til desserter slik du ville nytt en portvin – fra et lite tulipanformet glass som også vil hjelpe til med å konsentrere aromaen mens du drikker. 

 

SYRLIGE BÆR

Det er ikke uvanlig at juledesserter inneholder bær, noe som gir litt  syrlighet. Til riskrem med rød saus fra bringebær vil Strætkvern styre mot de klassiske søte, malttunge juleølene. Tryggvason prøver gjerne litt store, aromatiske amerikanske øl, som en New England Indian Pale Ale (NEIPA), som kan hamle opp med både syrligheten i bær og det fete fra meieriproduktene i desserten.

 

OGSÅ «BUTIKKØL»

Selv om mye av julens søtsaker passer best med de litt tyngre og alkoholsterke juleølene du får kjøpt på Vinmonopolet, finnes det også gode kombinasjoner for «butikkølene» – juleøl som ikke er sterkere enn 4,7% og som selges i dagligvarebutikker. Tryggvason har for eksempel oppdaget at Frydenlunds juleøl går svært godt sammen med pepperkaker.

 

FOR DEG SOM FORETREKKER OST

Hvis du ikke er en søtmons, og heller griper etter ostefatet etter hovedretten er fortært, er det minst like gøy å eksperimentere seg frem til perfekte ost- og ølkombinasjoner, mener Hans Ingi Tryggvason. Her handler det mye mindre om sødme og syrlighet, og heller salt og bitterhet. Det bør balanseres med sødmefylte øl og kanskje noe litt syrlig som et hveteøl. Men uansett om du velger kaker eller ost, er det viktigste å smake seg frem, mener Tryggvason og Strætkvern. Du lærer mye fra å bomme som fra fulltrefferne.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev