Drikke matvennlig rosèvin

matvennlig rosèvin> Leskende rosèvin til maten

Gode måltidsviner krever en viss form for struktur og leskende munnfølelse, slik at munnhulen får den nødvendige oppfriskningen mellom alle munnfuller mat. Tanken bak oma Rosato har vært å lage en rosévin som skal drikkes sammen med mat, og som faktisk er på sitt optimale i måltidssammenheng.

 Gode måltidsviner krever en viss form for struktur og leskende munnfølelse, slik at munnhulen får den nødvendige oppfriskningen mellom alle munnfuller mat. Det gjør at måltidet oppleves mer balansert og metthetsfølelsen etterpå ikke blir så overveldende og mektig.

Når rettens fett, proteiner, karbohydrater og kjøttsafter fyller munnhulen vil vinens struktur skjære gjennom og rense opp, og når vinens kanter er polert ned kommer mer av vinens eleganse frem. Med dette som utgangspunkt var det naturlig å tenke nebbiolo-druer som naturlig innehar den naturlige strukturen.

Dermed var veien til nord i Piemonte og Gattianara kort. Her bidrar jordsmonnet med tindrende friskhet, nødvendige mineraler og rensende kvaliteter.

Samarbeidspartner ble naturlig nok Travaglini- familien, som siden 1920 har forvaltet ressurser og vinmarker i området med respekt for naturen og sitt tradisjonelle fokus. Molsino-vinmarken er en sent modnende vinmark med sunne, velpleide 40 år gamle vinstokker.

Avstilket og forsiktig knust har vinen fått gjære med skallkontakt i 12 timer før den etter nennsom pressing avsluttes med rolig gjæring ved 20 grader.

Fravær av malolaktisk gjæring bevarer syren og vinen har kun fått en forsiktig filtrering etter fire naturlige «dekanteringer» fra bunnfallet.

Resultatet er en strukturert, fast, mineralsk og sitrende rosévin med florale og spicy toner, og syrlig bærfrukt med en rognebæraktig tørr finish.

Oma Rosato er en rosévin som med fordel kan helles i karaffel, som trives godt litt avkjølt, men som kommer best til sin rett om den ikke serveres iskald.

Server gjerne med spekepølser, spekeskinker og gjerne biter av fast ost som for eksempel parmesan, risotto, paella og lignende risretter både med fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Flott til det meste av grillmaten, gjerne kjøtt med litt fett, samt gode, grove pølser og det meste av lyst kjøtt og fet fisk.

Her er et forslag. 

 

 

Vitello tonnato

600 g kalveplomme, flatbiff av kalv, eller kalvefilet dampes rosa med løk, laurbær, fennikelfrø, salt, pepper eller stekes som roastbeef salt og pepper litt virgine olivenolje litt sitronsaft

1 eggeplomme

1 ss dijonsennep

2 ss sitronsaft eller eple/hvitvinseddik

1 1⁄2 dl olje, solsikke- eller rapsolje

1 boks linefisket tunfisk i vann av god kvalitet – avrent og most

2 ss hakket kapers

2-4 ss extra virgine olivenolje

salt og pepper litt cayennepepper 

litt kapers, soltørkede tomater, salat og parmesan til anretning

 

Eggeplomme, sennep, sitron og eddik has i en bolle. Piskes sammen så det skummer, og spe med oljen i en tynn jevn stråle. 

Tilsett oljen litt etter litt i begynnelsen. Når den begynner å tykne kan du spe litt raskere. Mos tunfisken og bland inn, tilsett finhakket kapers og smak til med salt, pepper, sitron, eddik, extra virgine olivenolje og litt cayennepepper.

Skjær tynne skiver av kjøttet og legg tett i tett på et fat.

Tradisjonelt helles sausen over kjøttet og serveres med et dryss av kapers på toppen, men du kan også servere sausen ved siden av,

slik at enhver kan justere sausmengden selv. 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev