Drikke Riesling til jul

Riesling til jul> Her er tips på fem ulike rieslinger til julen.

Den noble tyske rieslingen er å finne i de fleste varianter. Fra det friskeste friske til det søteste søte. Fra rimelig til veldig dyrt. Med og uten bobler. Fra ungdommelig til vellagret og moden. Syre er et stikkord når det gjelder rieslingens karakter. Den er en av druene med høyest syre og uansett hvor søt vinen er vil man merke at spyttkjertlene settes i gang etter en slurk. Den friske syren gjør at riesling ofte blir anbefalt til den fete julematen, enten det er ribbe, pinnekjøtt eller gravlaks. Her er tips på fem ulike rieslinger til julen.

  

 

 

Først ut er en musserende riesling fra Tyskland. Tysk sekt har hatt en stor kvalitetsøkning de senere årene, mye på grunn av enkeltprodusenter iherdige arbeid Vaux Riesling Brut har en floral og frisk duft.  Aromatisk og eplepreget med 18 måneder på bunnfallet som bidrar med kjeks og toastloff. Fruktig stil, flott dybde og god konsentrasjon med en saftig syre og smak av knallgrønne epler og kandisert frukt. Passer godt til aperitiff, lutefisk og ribbe.

Vaux Riesling Brut 2016

Varenr. 2001701 i Bestillingsutvalg – Kr 249,90

 

Von Buhl i Pfalz har de senere årene fått en utpreget knusktørr stil som viser rieslingdruens egenart på en veldig flott måte. Deidesheimer Riesling Trocken 2016 dufter av epler, fersken og mineraler. Fruktpreget er modent, mot nektariner og mango, men den stramme syrestrukturen og det lett salte mineralpreget strammer godt opp. Passer godt til rød fisk eller lyst kjøtt som kalkun og kylling. Gjerne med en rik saus som kan runde av syren. 

Reichsrat von Buhl Deidesheimer Riesling Trocken 2016

Varenr. 1696901 i Testutvalg – Kr 179,90

 

 

Boundry Breaks var nyhet på polet i september. Dette er riesling fra kjølige omgivelser i Finger Lakes i  New York State, USA. Litt lukket, grønne epler med hint av diesel på duft. Fersk og frisk vin med god syrlighet, moderat konsentrasjon og en lett sødme inn i smakskurven. Denne vinen har ikke nok kraft i ettersmak til å takle julens rike matretter, men kan gjerne brukes til reker, sushi og salater.

Boundry Breaks Riesling Extra Dry 2017

Varenr. 10312601 -  Kr. 170,40

 

 

Yealands Land Made Riesling kommer fra Marlborough, New Zealand , et område som er mest kjent for sauvignon blanc. Denne vinen har en strålende rieslingkarakter, veldig presis og ren frukt, grønne epler og lime kombinert med gulere, tropiske frukter som ananas og fersken. Streif av sødme (7,7 gram/l) er kledelig og ettersmaken er upåklagelig lang Passer godt til ribbe, og spesielt til den sprø, salte svoren.. Denne vinen ble for øvrig servert på Nobels Fredsprismiddagen i 2016. Meget godt kjøp.

Yealands Land Made Riesling 2016

Varenr. 945901 -  Kr. 144,90

 

 

 

Her er vi over på en halvtørr, tysk Riesling fra Mittelrhein. 30 gram sukker per liter gir en lekker sødme som balanseres av den friske syren. Flott intensitet i frukten. Smak av saftige gule epler, sitrus og streif av mineraler som samler seg i en lang ettersmak. Passer godt til juleskinke med waldorfsalat, gravlaks eller alenen uten mat.

Ratzenberger Bacharacher Posten Riesling Spätlese halbtrocken 2015

Varenr. 4840901 – Kr 219,90