Drikke Rosevin & tapas

Rosevin & tapas>

Mat bringer folk sammen, og ingenting er som å samles rundt et bord for å nyte tapas med kjente og kjære. I kjent tradisjon består tapas av flere småretter av ulike smaker. Alt fra salt, til sterkt krydder og umamirike oster. 

Med alle smakene tapas har å by på, er det derfor lurt å finne viner som kan stå sammen med de sterke smakene. Sommeren kommer snikende, og en frisk rosévin passer ypperlig til maten. Men hvordan type rosévin bør man velge til tapas? 

Vi har tatt en prat med sommelier og vinblogger, Synne Rustad, for å snakke om rosévin til tapas. Rustad jobber deltid som sommelier i vinbaren til Champagneria på Solli plass, en velkjent Oslo-restaurant som byr på et godt utvalg av smakfull tapas.

 

Hva er dine tanker om rosévin?
Folk synes det kan være vanskelig å velge mellom rød og hvit vin, da er det fint å velge mellomtingen, sier Rustad. Rosévin passer godt for de som ønsker friskheten til en hvitvin, men samtidig de runde smakene til en rødvin.

Rustad forklarer videre at syre i vin er viktig når den skal passe til mat. Det kan være utfordrende å finne vin til tapasmåltider, ettersom de byr på mange ulike smaker. Derimot kan man velge en relativt lett vin, da det er ganske lett mat.

 

Hva annet bør man ha i bakhodet når man velger rosévin til tapas?
Om tapas-bordet er dominert av kjøtt, bør man gå for en rosévin med kraftig farge og konsentrert smak, og gjerne med litt mer tannin. Dette er en tradisjonell og klassisk stil som ofte gir viner med dyp farge.

Et annet godt alternativ til for eksempel sjømat og vegetar kan være en lettere vin med høyere syreinnhold. Denne moderne stilen gir ofte lysere farge. 

 

Den ultimate 
Ultimate Provence - en moderne stil fra tradisjonelle Provence. 

Eiendommen ligger ved landsbyen La Garde Freinet, ved nordenden av Notre Dame des Anges-kapellet, om lag en halvtime fra berømte St. Tropez. 

Vingården er omgitt av eviggrønn eikeskog, og det nye og moderne vineriet består av 46 hektar med økologiske vinstokker, hvor Syrah trives godt i det grunne sandsteinsjordsmonnet i dette varme klimaet. Eiendommen Ultimate Provence har både hotell og restauranten Le Jardin d'Eden med en imponerende bar på takterrassen. Vinflasker er inspirert av det storslåtte landskapet og lyset rundt vingården. 

Innhøsting skjer om natten og druene presses umiddelbart. Tradisjonell vinifikasjon på temperaturkontrollerte ståltanker og 6 måneder på bunnfall. Her er det tydelig duft av røde bær og florale toner. Rosévinen har en rund og frisk avslutning.

Utmerket til aperitiff, skalldyr og sjømat.

VMP nr. 10130301 – NOK 215,00

 

 

 

Den alternative og alene fra Ribera del Duero
Flamingo Rosé - alene i bestillingsutvalget fra D.O. Ribera del Duero 

Ribera del Duero ligger fra 600–900 meter over havet og er preget av et tørt kontinentalt klima med kalde vintre og varme somre. Her produseres det først og fremst rødvin, 85% av vinmarkene er beplantet med Tempranillo, som lokalt kalles Tinta del Pais eller Tinta Fino.

I området er det også en liten produksjon av rosévin og her benyttes det vanligvis druen Garnacha Tinta, men i Flamingo Rosé er det 100 % Tinto Fino - eller bedre kjent som Tempranillo.

Duft av søte bær og moreller. En bløt og moden vin med god frukt på smak. En strukturert syrefrisk rosévin som tåler 3-4 års lagring.

Passer til sjømat og fiskeretter, ris, vegetar og salater. En matvennlig rosé til speket mat og milde oster.

VMP nr. 10779701 – NOK 199,90


 

 

 

En rimelig klassiker
Bois de la Neuve er en rimelig og klassisk Provence rosé. 

Duft av røde bær, rips og moreller. Ung frisk og saftig smak. Preg av sitrus, eple, blomst og grønne urter. En seriøs og strukturert vin som passer like godt på terrassen som til retter av kylling og svin, som til lette salater, skalldyr og sjømat.

VMP nr. 2251201 – NOK  137,50