Drikke Slik gjør du akevittrestene om til deilige cocktails

Slik gjør du akevittrestene om til deilige cocktails > Akevitt er ikke lenger et brennevin man kun drikker til julemiddagen.

Akevitt er ikke lenger et brennevin man kun drikker til julemiddagen. Den prisvinnende bartenderen Truls Thomesen gir deg oppskriften til noen av hans beste drinker som virkelig setter stemning på hvilken som helst fest. De siste årene har akevittbaserte cocktails blitt vanlige å se på barkartet til flere av de mest populære barene i inn- og utlandet. Da Truls Thomesen skulle finne konseptet til sin egen bar, Pjolter & Punsj i Stavanger, var han ikke i tvil om at de edle dråpene skulle få en hovedrolle.

På den tiden hadde eksotiske drinker som Caipirinha, Mojito og Margarita med Tequila regjert i barene, men vi så et vanvittig potensiale i akevitten her hjemme. Vi bestemte oss tidlig for at vi ønsket å fordype oss i de nordiske smakene, forteller Truls.

Med utmerkelsen Norges beste nye cocktailbar under Bartenders’ Choice Awards tidligere denne måneden, er det tydelig at Pjolter & Punsj har truffet godt med konsept sitt. 

 

Inspirert av gamle tradisjoner

Restauranter som Noma, Maemo og Fäviken har for lengst satt det nye nordiske kjøkkenet på kartet, men hittil har maten manglet en flytende venn – Truls tror dette kan bli akevitten. I likhet med det nordiske kjøkkenet, har Pjolter & Punsj hentet sin inspirasjon fra gamle nordiske tradisjoner.

Vi har jo et litt anstrengt forhold til akevitt. De aller fleste av oss tenker på akevitt som en romtemperert dram ved siden av julematen eller på julebordet. Vi oppdaget en god svensk bok om cocktails fra 1930-tallet som hadde fått altfor lite oppmerksomhet i nyere tid. Den inspirerte et ønske om å blåse liv i flere gamle nordiske oppskrifter som kanskje også hadde blitt glemt, sier Truls.

 

 

Lag en vinterpunsj

Pjolter & Punsj åpnet dørene i vår, men de friske akevittbaserte punsjene til Truls har allerede rukket å bli en favoritt blant alle som ønsker å dele en god opplevelse. Hans beste tips for de som skal arrangere selskap med mange gjester er å lage en real vinterpunsj.

En av mine favoritter har jeg kalt «Løiten milk punch»! Med smaker som nellik, kanel og stjerneanis samler den alt som er godt med julen i én kopp. Nyttårsaften er den perfekte kvelden til å lage en punsj med alle akevittrestene du ikke fikk drukket opp på julebordet. Da slipper du å spare på restene til neste jul, sier han med et smil. 

 

Løiten milk punch

4 dl akevitt
4 sitroner
8 nellikker
1 kanelstenger
2 stjerneanis
3 dl lavpasteurisert helmelk
1/2 muskatnøtt
4 dl sort te
8 dashes peychauds bitter

250 g sukker

 

Ha skall av 4 sitroner, nellik, kanel og stjerneanis i 4 dl akevitt, og la det stå i 6 timer. Lag 4 dl sort te og rør inn sukkeret. Tilsett den søte teen, juice fra 4 sitroner og peychaud bitter til akveittblandingen sammen. I en kjele riv en halv muskattnøtt sammen med melk. Varm opp til rett før kokepunktet og Løiten linie blandingen til melken. La det stå i en time og rør litt i blant slik at melken klumper seg. Sil hele blandingen gjennom et klede slik at den blir helt klar. Avkjøl og server med sitronskall. For å øke holdbarheten kan man sile punsjen en gang til etter et døgn. Holdbar i flere måneder.

 

 

Lysefjord

40 ml akevitt

25 ml Martini Ambrato (evt Dolin Bianco)

10 ml eplebrandy

 

Rør alle ingrediensene på is, og sil over i et cocktailglass. Klem oljene fra et appelsinskall over drinken.

 

 

Westcoast mule

Westcoast mule
50 ml akevitt
5 ml grønn Chartreuse
1 klype mynte
20 ml Lime juice
20 ml Ingefærsirup*

 

Shake alle ingrediensene og sil over i et glass med knust is. Pynt med et mynteskudd.

*Ingefærsirup lages ved å blande like deler ingefær, sukker og varmt vann i en blender. Sil deretter blandingen gjennom en finsil.