Øyvind Rage og Anne Maurseth har satt sammen noen friske drinker med smak av norsk sommer med alternativer som dekker de aller fleste preferanser. Sommerdrinkene blir laget med Lysholm No52, en blank, botanisk akevitt spesielt utviklet for drinker og cocktails.
Cocktails med ekte smak av norsk sommer Akevitt er Norges nasjonalbrennevin og stadig flere bartendere i Norge og internasjonalt oppdager nå at akevittens egenskaper passer utmerket i cocktails. Lysholm No52 er en frisk og kompleks akevitt, med en sitruspreget duft og smak.
Den er laget med 11 forskjellige botaniske elementer, inkludert karve fra Inderøy, stjerneanis, koriander, pomerans og ingefær. Sammenlignet med andre akevitter er denne sterkere krydret, og ikke avrundet slik de fatmodnede variantene er.
- Vi har valgt å gi akevitten en kraftigere karakter for at den skal trenge gjennom alle de andre ingrediensene i cocktailen, forklarer Master blender Ivan Abrahamsen. En hyllest Lysholm No52 er en hyllest til Jørgen B. Lysholm, Norges store innovatør innen brennevinsfaget.
Som ung mann reiste Jørgen B. Lysholm til Berlin for å studere kjemi. Der fikk han ny innsikt i brennevinsfremstillingens finesser, som han tok med seg tilbake til Norge i 1820, hvor han startet sitt eget brenneri og skapte grunnlaget for det norsk akevitt står for i dag.
Lysholm har vært en stor inspirasjonskilde for Arcus’ produktutviklere mens de har komponert resepten til den nye akevitten. Resepten var nummer 52 i rekken av varianter som ble utviklet før teamet fant den rette smaken, derav navnet No52.
Bartenderne & drinkene Øyvind er barsjef på Bristol Bar og vant tidenes første «The Truth Cocktail Competition», bartendernes Master Chef «mystery box», for litt over ett år siden. Anne er barsjef på nyåpnede Pigalle og står bak stedets friske, nye cocktailmeny.
De har satt sammen fire friske oppskrifter hver basert på stikkordene velkomstdrinken, den for de som er litt mer opptatt av kosthold, drinken som imponerer gjestene og klassikeren.
Agurk-nyheter
4 cl Lysholm No52
2 cl yushuzu
4 cl ferkspresset agurk
3 cl sitron
1,5 cl sukkerlake
Shakes og serveres i rocks-glass.
Garner med strimler av agurk og isbiter.
Rasberry Beret
5 cl Lysholm No52
1,5 cl campari
3 cl ferskpresset lime
5 ferske bringebær
1,5 cl sukkerlake
1 ts bringebæreddik
Shakes og serveres i coupette-glass.
Garner med en kant av frysetørrede bringebær.
Dill & Dall
4 cl Lysholm No52
4 cl ferskpresset gulrot og ingefærsirup
3 sitron
En liten neve dill
Shakes og serveres over knust is i highball-glass. Garner med fersk dill. Shakes og serveres over knust is i highball-glass. Garner med fersk dill.
Gartnerskolen
40 ml Lysholm No52
½ lime
10 ml granskuddsirup
8 blader m/basilikum
80 ml eplejuice
1 skive agurk
Granskuddsirup kan kjøpes hos Fenaknoken i Oslo eller lages selv når granskudd er i sesong på forsommeren. Bruk samme metode som ved Mojito. Serveres over knust is. Garner med Agurkskive langs glasset og basilikum.
Yoghurt-Colada
40 ml Lysholm No52
40 ml yoghurt med melon & pasjonsfrukt
2 barskjeer fjellhonning
20 ml eple- og mangojuice
10 ml sitron
Shake hardt med isbiter og sil over i et stort melkeglass.
Garner med basilikum og en halv pasjonsfrukt.
Rød Knallert
100 ml Lysholm No52
100 ml antica formula søt vermouth
100 ml Campari
30 ml kaldt vann
20 g rensede jordbær
Rød Knallert har 150g rensede jordbær per 300ml væske. Bland ingrediensene og la det stå i én time.Hell over isbiter i et dobbelt whiskyglass. Garner med jordbær og appelsin.
Blåbærtur
30 ml Lysholm No52
20 ml antica formula søt vermouth
20 ml sitronjuice
4 barskjeer m/blåbærsyltetøy
Eggehvite
Tørrshake og shake med is. Bruk tesil og sil over et avkjølt cocktailglass.Garner med marshmallow og Lovehearts.
Ola Brumm
40 ml Lysholm No52
25 ml sitron
15 ml honning
Eggehvite
Shake og sil over et coupette-glass. Garner med dehydrert appelsin eller sitrontwist.
Walk on The Wild Side
Oppskrift ganges med antall personer
4 cl Lysholm No52
1 cl hylleblomstlikør
8 cl sencha-te
3 cl sitron
Syrin-infusert sukkerlake
2 dråper orange blossom flower water
Fyll en punchbolle med is og hell over. Garner med friske syriner og/eller hylleblomster.