Drikke Caravaglio`s viner

Caravaglio`s viner> fra vulkanens indre

Hvis Sicilia er ballen som blir tuppa av den italienske støvelen, er de eoliske øyene de syv frodige, vulkanske småsteinene som spruter opp i sparket. Salina er den grønneste av dem, og det er her Antonino Caravaglio lager helt enestående vin og kapers. NON DOS lanserer nå to av hans unike viner i basisutvalget: Occhio di Terra er en knusktørr, hvit smaksbombe laget på malvasiadruen. Nero du Munti er en erkevulkansk rødvin, laget på eldgamle druestokker fra innsiden av et vulkankrater.

 

 

Vin og kapers i generasjoner

Antonino Caravaglio overtok familiegården på hjemøya Salina på åttitallet med et klart mål for øye. Han ville bidra til å gjenreise de stolte landbrukstradisjonene på øya, som hadde gått delvis tapt etter mange år med fraflytting og vekst i turist- og fiskerinæringen. Antonino hadde også med seg en moderne filosofi, der bærekraft, økologi og respekt for øyas natur sto i sentrum. Tradisjonen tro tok han opp dyrking av vin og kapers, som øyas klima og jordsmonn er helt ideelt for. I dag har Antonino økt familiens landbruksareal fra 2 til 20 hektar, hvorav 2 er på naboøya Lipari. På grunn av det vanskelige terrenget i de vulkanske skråningene er arealet fordelt på hele 30 separate vinmarker som ligger mellom 10 og 650 meter over havet.

 

 

Fra ordinære til fabelaktige, nakne viner

Historien om Caravaglio er historien om hvordan ordinær vin kan bli eksepsjonell ved å gå tilbake til start og ta i bruk naturlige metoder. For selv om gården til Antonino ble økologisk sertifisert allerede i 1989, benyttet han i begynnelsen industrielle metoder i vinkjelleren. Det er det nå slutt på og det er ingen hemmelighet at NON DOS har hatt en finger med i spillet i omleggingen.

 

 

 

NON DOS har de siste årene vært tett involvert i Caravaglios vinlaging og vært en pådriver for å utvikle den i en naken retning. Ved å finne tilbake til tradisjonelle metoder, har Caravaglios viner fått et tydelig, lokalt særpreg. De viser nå potensialet i de opprinnelige druesortene på øya og gjenspeiler det særegne øyklimaet og det vulkanske jordsmonnet. Det er svært gledelig for oss å lansere to så egenartede viner i polets basisutvalg.

 

Occhio di Terra 2016 - Knusktørr, naken malvasia

Malvasiadruen har hatt en sentral rolle i regionens vintradisjoner siden antikken. Den er kanskje mest kjent i søte viner. Occhio di Terra (“jordens øye”) er en del av Antoninos eksperimenter med tørre malvasia-viner. Den viser frem malvasias særegne prakt utenfor søtvinsverden, og lar det vulkanske jordsmonnet tre tydelig frem.

Vinen lages av spesielt utvalgte druestokker på øya, plantet på 60- og 70-tallet. Druene håndplukkes og spontangjæres med skallkontakt i 30 dager. Vinen lagres deretter på amfora og ståltanker i 6 måneder før flasking, uten klaring eller filtrering.

Occhio di Terra har en strågul farge og flott duft av appelsin og blomster, med innslag av anis og mineraler. Den har en pen fylde, som balanseres fint av en lett syrlighet og tydelig struktur. Vinen har en lang ettersmak av salt og mineraler. Occhio di Terra egner seg godt til sjømat, og vil briljere sammen med grillet fisk. Vinen står seg ellers fint på egenhånd, og fungerer perfekt som aperitif.

 

Nero du Munti 2016- Kratervin fra Lipari

Hvor vulkansk kan en vin egentlig bli? Du kommer i hvert fall ikke mye nærmere vulkanens indre enn med Nero du Munti. Vinen lages av corinto nero-vinstokker som vokser på innsiden av et vulkankrater på øya Lipari. Vinmarkens utilgjengelighet og det vulkanske jordsmonnet av sand, aske og pimpstein reddet den også fra vinlusa phylloxera, som utslettet vinstokker i Europa rundt 1890. Nero du Munti lages derfor delvis av noe så sjeldent som plantemateriale fra midten av 1800-tallet.

Druene blir håndplukket og spontangjæret med skallkontakt i 30 dager. Deretter lagres vinen delvis på ståltank, og delvis på eik i ett år. Nero du Munti gjenspeiler sitt vulkanske opphav, med en aroma der mørke bær og plommer kombineres med røkte og krydrede toner. Vinen er saftig, med en frisk, men balansert syre og bløte tanniner. Den lange ettersmaken er tørr og tydelig krydret. Vinen har et godt lagringspotensiale i minst 10 år fremover.

Nero du Munti vil passe godt til italiensk antipasti og pastaretter, men vil også håndtere både okse og vilt på en utmerket måte. I tillegg til disse to nyhetene i basisutvalget, er Caravaglios fabelaktige, søte malvasia fortsatt tilgjengelig i bestillingsutvalget. Vin laget på Malvasiadruen har hatt en sentral rollemiddelhavshandelen i minst 2000 år. Det sier sitt at vinbutikker i bystaten Venesia ble kalt malvasie. Druen er svært anvendelig, men er særlig kjent for søtvinsproduksjon.

Vinappellasjonen på de eoliske øyer, DOC Malvasia delle Lipari betegner kun søtviner. Druen er noe mindre kjent i produksjon av tørr hvitvin på de eoliske øyer. Caravaglio er en av få som driver med dette.

Corinto Nero er en lokal druesort hjemhørende på Sicilia og de eoliske øyer.  På Salina brukes den i hovedsak som tilsetning til søtviner (maksimalt 5 %).Druen er svært hardfør. Den kan vokse i sand og takler fint vind og tøffe forhold. Caravaglio er en av få som lager rødvin utelukkende på Corinto Nero.

 

Caravaglio Malvasia delle Lipari Passito 2014

Caravaglios enestående søtvin, under den lokale appellasjonen DOC Malvasia delle Lipari. Lages på 95 % Malvasia og 5 % Corinto Nero, plantet på 1970 og 80-tallet. Druene høstes for hånd i midten av oktober og fordeles på bambusmatter (cannizzuoli) for tørking i rundt 15 dager. Deretter 1 til 2 dager skallmaserasjon før druene presses lett. 

Gjæringen stopper når gjærsoppen ikke klarer å omdanne mer av sukkeret i druemosten til alkohol. Det er da igjen mellom 120 og 150 g/l sukker.Vinen modnes i ståltanker.

Det tilsettes kun små mengder sulfitter. Vinen er lys gyllen i fargen og har en intens duft av aprikos og fiken. Smaken er svært konsentrert. Den oppleves som fruktig og frisk med en livlig syre og struktur som balanserer rike sødmen. Den har en lang ettersmak av tørket frukt og honning. Vinen er en perfekt følgesvenn til kraftige blåmuggoster, sjokolade, kaker og andre desserter.