Matmerk Frukt, bær og grønnsaker Eplepai

Eplepai>

Fyll

2,3 kg epler, skrelt og kuttet i skiver

230 g sirup

100 g brunt sukker

3 ss hvetemel

½ ts kanel

1 ts fersk, reven ingefær

100 g rosiner

 

Bland alt godt sammen og bak i ovnen uten noe over på 160 °C i 30 minutter.

Avkjøl litt og løft forsiktig over i en hullbakk. La væsken renne av før du tilsetter rosinene.

 

Paideig

400 g hvetemel

225 g usaltet smør, kaldt i terninger

1 ts salt

1 dl vann

1 ½ egg

 

Kjør mel, smør og salt på kjøkkenmaskin til massen blir småkornete.

Ha i egg og tilsett litt og litt vann til deigen akkurat går sammen. Del den i to, pakk i klingfilm og legg den kjølig. Når deigen er kald, kjevler du ut halvparten til en runding på godt melet bord til ca. 3 mm og ha i paiform. Trykk godt inn langs bunnkanten og la det henge igjen ca. 2 cm deig over kanten på formen. Skjær vekk resten.

Ha i de bakte eplene, og trykk dette godt sammen. Kjevle ut den andre delen av deigen. Ha den over på ett brett og sett den i  fryseren til den er hard. Finn midten på deigen og begynn å trykke ut mønster. Skli den over paien, og pass på å få midten på midten.

Skjær av deigen likt med deigen i det underste laget, brett litt opp og knip sammen med fingrene. Sett paien i fryseren i 45 minutter. Stekes gyllen på 180 °C i ca. 60 minutter.