Matnytt Åpen kolonial

Åpen kolonial > God service og gode råvarer går aldri av moten.

Det er en stund siden kolonialbutikker og landhandlere dominerte bybildet, og ekspeditører med frakk og forstykke la sjelen i kunnskap om råvarer.

Å gå inn døra på Tjøme kolonial er som å reise tilbake i tid. Stedet satser på god oppfølging og kompetanse om råvarer og tilberedningsmetoder. Her er gamle kassaapparater og manuell vekt, godt utvalg av kjøtt, ost og delikatesse, med økologiske produkter i sentrum.

 

– Vi har skapt et sted vi selv har savnet på Tjøme, med råvarer vi liker. Vi tror mange liker det samme som oss, både lokalbefolkning og tilreisende til Tjøme, sier Linn Mjelde og Kim Wiuff. Tjøme kolonial ligger i sentrum av ferieøya. Tjøme har 5000 fastboende, men huser ti ganger så mange juli. Før var bygget et hotell.Nå er gateplan fylt opp med butikker.

 

Lang erfaring

Mjelde og Wiuff har lang erfaring fra restaurantbransjen. Mjelde er servitør og vinkelner. Wiuff er kokk og servitør. Paret traff hverandre på Engø gård, og bygde opp et team som de senere tok med til Måltid i Kristiansand. Måltid utviklet de til å bli et av de beste spisestedene i landet, inntil de stengte i fjor.

Nå satser de friskt på gode råvarer og god service på Tjøme. 

– Det vi har lært er at glade folk på jobb er den beste suksessfaktoren. For oss er en egen butikk et neste skritt. Vi lager en del av maten selv, leverer catering og har lyst til å arrangere kurs til høsten. Et bord i lokalet har tatt videre en av kolonialens viktigste funksjoner; et sted hvor folk setter seg ned og slår av en prat.  

 – Vi hadde en lang diskusjon om vi skulle ha et bord her. Det skaper en spesiell stemning. Dette er ikke først og fremst et serveringssted, men det er hyggelig at folk setter seg ned litt for en prat. Vi liker å ha folk i butikken.

 

 

 

Ideer og tips

Kundene har for lengst funnet veien til Tjømes nye kolonialbutikk. En dame får tips om at blomkål og ramsløk fungerer utmerket med nakkekotelettene fra Grøstad gris. Flere er innom, selv etter stengetid.

– Mange etterspør ideer og tips om matlaging. Det er god tilgang på oppskrifter via nett og kokebøker, men det å vise frem råvarer og gi noen innspill på hvordan man kan tilberede dem. Det er en viktig del av jobben, og jeg liker den gode kontakten med kundene, sier Kim Wiuff.

Jakten på gode leverandører pågår for fullt. Vestfoldprodusenter som Stange, Smakskalv og Grøstad er på plass. Horgen gård leverer okse. Hauan gård i Re står for lam, som faktisk gresser i Færder nasjonalpark like ved. Metervare har bygd opp et solid utvalg av pølser, og isen kommer fra Kulinaris.

Urtene henter de fra en entusiast på Tjøme, mens løkkarsen plukker de rett bak butikken. Selv bor paret ved Verdens ende, med planer om produksjon av urter og grønnsaker i drivhus og egen tomt.

– Vi er opptatt av økologi. Norge er det landet som har størst tro på at myndighetene vil oss vel. Det er sunt med litt naturlig skepsis, og vi mener økologisk mat er bedre og mer naturlig enn sprøytet mat. Vi vil aldri selge produkter vi ikke er sikker på er bra for oss.

 

Enkel og godt

Kim Wiuff har vist frem noe av profilen i maten han har laget for APPETITT. Enkle retter, gode råvarer og mye smak er nøkkelen.

– Når man har jobbet noen år som kokk setter man mer og mer pris på enkelhet. Så lenge man har gode råvarer skal det ikke så mye til.

Wiuff har laget kalvetartar av kalv fra Revetal, og lammepølse fra Metervare med grønnkål og syltet løk. Osterett på blåskimmel er servert med tindve, med norske økologiske bær med prim fra en lokal bonde med Rørosrømme.

– Vi har laget mat alle kan lage. Det viktigste er å investere i gode råvarer, sier Linn Mjelde og Kim Wiuff ved Tjøme kolonial.

 

 

Sesongens økologiske bær med prim og fløte

1 dl fløte varmes opp med 1 dl prim. Vi har fått vår prim fra en lokal bonde.

Bærene kuttes i passende biter. Ha primkremen i sprøytepose og lag små «dutter». Serveres med iskald økologisk fløte fra Rørosmeieriet.

 

Mer av sortimentet

Økologiske egg fra Glade Høner i Sande

Økologiske urter fra Rosnes

Tekstiler håndtrykket av Unni Strand fra Mjøndalen

Bakervarer fra Havbakeriet på Hvasser. Tyske Silke og Ralf Reiche lager fantastiske økologiske bakervarer

Ask spekemat

Verdens beste tonic fra Ebeltoft Gårdbryggeri, det brukes økologiske råvarer og de leverer også bringebær-, jordbær-, rips- og rabarbrabrus. 

Grønnsaker fra Øko-kompaniet i Sande

Fisk, skjell og skalldyr  fra Brødrene Berggren

Pølser og leverpostei fra Metervare.Mel fra Holli Mølle

Norske oster blant annet fra Stavanger Ysteri

Melkeprodukter fra Rørosmeieriet

 

Tjøme Kolonial  produserer sine egne matvarer på glass om ketchup, , syltet rødløk, safter, syltetøy og masse annet godt.

Verdt å ta turen !

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev