Matnytt Årets beste kokebok 2016

Årets beste kokebok 2016> kokebøker som julens harde pakker

1 desember ble Kok & Stek kåret til Årets beste kokebok 2016. Du kan lese mer om boka her og få med deg mange fantastiske juleretter laget spesielt for APPETITT i vår “papir”  juleutgave som er i salg nå.Beste norske kokebok ble delt ut i år for niende gang. I år som før var kåringen i regi av Apéritif i samarbeid med Norli.  I årets kåring av Beste Norske Kokebok var  til sammen 35 kokebøker nominerte.

Blant årets kokebøker er følgende trender tydeligst ifølge juryen: bærekraft, vegetar, fermentering og matbloggere som kokebokforfattere. Utover det er lavkarbo- og rene helsekokebøker på vikende front. Det gjelder også bakebøker.

 

Årets kokebokjury 2016

Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist

Stein Øvre, designer i Creuna

Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif

Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

 

Vi har tatt med en samling her av forskjellige kokebøker fra årets utgivelser. Mat i bokform er alltid en kjærkommen julegave til  alle matglade og de finnes i alle forskjellige former og innhold. Kokebøker speiler tiden vi lever i og dekker vårt behov for å utvikle vår kunnskap innenfor det store feltet mat og drikke. Det beste er når vår gode kokker og konditorer deler sine erfaringer og oppskrifter med oss. Her for du tips og dybdeinformasjon til årets harde pakker.

 

 

Kok & Stek

Kulinarisk Akademi

Dette er boka for deg som ønsker å fordype deg i teknikker. Mange av de gamle og klassiske teknikkene lever i beste velgående innenfor kokekunsten i dag. Det er en grunn til at de overlever mange av de nye matlagingsmetodene. Kunsten er å kombinere nye og gamle tilberedningsmetoder slik at råvaren og retten får ut sitt potensiale.

Ekspertisen på Kulinarisk Akademi har allerede forklart oss viktigheten av å lære seg teknikker. I denne boka, som de lanserte i høst, får vi inn med teskje de praktiske metodene som de også lærer bort på mange av sine kurs.
Dette er den andre boka som tar for seg viktige teknikker og metoder. Den første boka ”Saus & kraft” kom i 2014. Begge bøkene bør være pensum og oppslagsverk for alle spesielt matinteresserte. De gir i tillegg til kunnskap, og tips og ideer på retter og kombinasjoner av råvarer. Her får man mye mellom permene.

”Kok & stek” viser hvordan du får et perfekt resultat når du varmebehandler grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt. Det er mange måter å koke og steke på, og her får vi presentert de viktigste prosessene for et vellykket resultat: Koking, posjering, blansjering, confitering, sous vide, pannesteking, braisering, ovnsteking, grilling og fritering.

I tillegg til teknikker og forklaringer på grunnleggende framgangsmåter, inneholder boka oppskrifter på retter av alle slag. Her er det enkle framgangsmåter som gjør at du selv blir stjernen på kjøkkenet. Så enkelt, og så smakfullt!

”Kok & Stek”er i grunnen en komplett kokebok. Kan du det som står her, klarer du deg glimrende både i hverdagen og når det kalles til fest. Dette er kokeboka du selv ønsker deg, og drømmegaven til alle som er glad i å lage god mat. Dette er årets harde pakke under juletreet.

Kr 399,-.

Gursli Berg Forlag

 

 

 

Frukt og bær 

Sverre Sætre

Hvordan lager du saft eller syltetøy? Hva er oppskriften på den aller beste eplekaka? Norsk frukt og bær er faktisk blant de aller beste i verden. Men vi er ikke like flinke til å utnytte disse fantastiske råvarene som vi en gang var. I Frukt og bær finner du alle oppskriftene du trenger for å bake, sylte, safte eller hermetisere akkurat som bestemor gjorde det. Vekstforhold og klima gjør at vi i Norge har noen av verdens beste frukt og bær. Forholdene gir perfekt friske, syrlige og sødmefulle jordbær og bringebær, epler og plommer, blåbær og multer: Råvarer som kokker verden over misunner oss.
Boken dekker hele spekteret av norske frukt og bær, fra favoritter som epler eller jordbær til skjulte perler som krekling, hylleblomst eller nype. Frukt og bær leder leseren gjennom den norske sommerens og høstens forskjellige faser, fra rabarbraen begynner å vokse fram i mai til rognebærene kan høstes inn i september og oktober. For de som er interessert i å dyrke eller sanke inn råvarene selv, gir boken også nyttige tips om sesong, vekstvilkår og dyrking. 

 Alle de nødvendige teknikkene forklares enkelt og lettfattelig. I boken får du et rikt utvalg av mesterkokken Sverre Sætres egne favorittoppskrifter på alle slags deilige kaker, terter, kremer og desserter lagd av norske frukt og bær. Resultatet er en av de mest uimotståelige kokebøkene som er utgitt de siste årene – og en uomgjengelig grunnbok for alle som er interessert i god mat.

Sverre Sætre er Norges fremste konditor, mangeårig medlem av kokkelandslaget og eier av Sverre Sætre Konditori på Frogner i Oslo. Sverre Sætre er fast matspaltist i D2. Hans to tidligere bøker på Forlaget Press, Den store kakeboka og Bakeboka, har solgt over 60 000 eksemplarer og fått strålende kritikker. Den store kakeboka ble kåret til årets norske kokebok 2010.

Kr 449,-.

Forlaget Press

  

 

Vennemiddag

Ole Martin Alfsen

«Synes du det er skummelt å stelle i stand middagsselskap?

Jeg tror vi stiller altfor høye krav til oss selv. De fleste vil mene det er fint å spise med venner, ta et glass og prate mens man spiser. Maten blir ikke bedre om du serverer den med strykekvartett live i stua, med hvit snipp og høy puls. Planlegg godt, lag mat du vet du liker å lage, legg opp arbeidet riktig. Få ting føles så godt som å stå ved komfyren og røre i grytene og glede seg til kvelden som skal komme» sier Ole Martin Alfsen om sin nye utgivelse. 

Å be gode venner på middag er noe av det hyggeligste man kan gjøre. I Vennemiddag viser Ole Martin Alfsen hvordan du gjør det med lave skuldre, uten stress og redsel for å mislykkes. Vennemiddag er oppfølgeren til bestselgeren Hverdagsmat, som har solgt i mer enn 40.000 eksemplarer. En vellykket vennemiddag trenger ikke være verken høytidelig eller vanskelig.

 Med over to hundre oppskrifter på forretter, hovedretter, desserter og tilbehør, og en mengde konkrete tips til hva du bør gjøre i alle tenkelige situasjoner underveis, er Vennemiddag en virkelig praktisk kokebok. Alle rettene kommer også med råd om passende drikke, og tips til hva du kan gjøre på forhånd for å gjøre selve matlagingen enklere. Dette er boka som gir deg inspirasjon til å slå deg løs på kjøkkenet og invitere venner på middag oftere!

Kr 429,-.

Forlaget Press

 

Endelig helg!

Ørjan Johannessen

Hva lager en verdensmester i kokkekunst når han skal kose seg i helgen? I Endelig helg fokuserer Ørjan Johannessen på fantastisk helgemat du kan servere familie og venner. Han henter fram tradisjonsmat og sine beste internasjonale oppskrifter. Helgemenyene, med til sammen 80–100 oppskrifter, har varierende vanskelighetsgrad og tidsbehov. I tillegg, for dere som ønsker en skikkelig utfordring å bryne dere på, deler han for første gang essensen i smakene fra vinnerrettene i den internasjonale kokkekonkurransen, Bocuse d’Or, og han forteller hva som gjorde at han vant. Mat skal, ifølge Ørjan, være så enkel som mulig, og man skal gjenkjenne råvarene i smaken. Til daglig er Ørjan kokk ved Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll i Hordaland, et gjestgiveri som har fått internasjonal anerkjennelse og en plass i den internasjonale matguiden, Guide Michelin.

Kr 399,-.

Cappelen Damm

 

 

Lises jul!

Lise Finkenhagen

Lise Finckenhagen er blant Norges dyktigste og mest profilerte kokker. I 2004 ble hun kåret til årets kvinnelige kokk, og i 2009 til årets matformidler. Nå har hun laget sin første julekokebok. I Lises jul får du alle oppskriftene du trenger til julehøytiden: julens middagsklassikere og spennende nykommere, de syv sortene, spiselige julegavetips og nye retter av restematen. I tillegg deler Lise mange personlige juleminner med leserne underveis, og forteller historier og anekdoter om matrettene og tradisjonene vi henter frem igjen hver gang kalenderen nærmer seg desember. 

Lise Finckenhagen begynte hos Eyvind Hellstrøm på Bagatelle som 16-åring og har siden opparbeidet seg et ry som en av Norges dyktigste kokker.

kr 349,-.

Font Forlag as

 

Søndagsmiddag

Bent Stiansen

Verdensmester i kokkekunst 1993 og innehaver av Michelin-restauranten, Statholdergaarden, er blant våre mest populære kokebokforfattere.  250 000 kokebøker signert Bent Stiansen, er hittil solgt i Norge, og nå kommer det endelig nye oppskrifter fra mesterkokken: Søndagsmiddag. Med et middagstips for hver søndag i året, feirer han tradisjonen med å samle familie og venner til et deilig måltid i slutten av uken. Her kan øyne og gane meske seg med Bents tolkninger av kjente norske retter, importerte delikatesser og nydelige kaker og desserter. I tillegg inneholder boken et omfattende kapittel med julemat, drikkeforslag til hver rett og en rekke nyttige tips om forberedelser.

Bent Stiansen begynte som kokkelærling på Hotel Continental i 1980. Der var han også kokk før han reiste til Alain Chapel med tre stjerner i Guide Michelin utenfor Lyon for å lære finere fransk kokekunst av den berømte stjernekokken. 23 år gammel ble Bent kjøkkensjef på Hotel Continentals prestisjerestaurant Annen Etage.  Fra 1985 til 1992 var han medlem av det norske kokkelandslaget, og i 1990 vant han det første norgesmesterskapet for kokker. Tre år senere vant Bent, som første skandinav, verdensmesterskapet for kokker, Bocuse d'Or, i Lyon. I 1994 gjorde Bent og hans kone Annette (1963-2010) sine drømmer om egen restaurant til virkelighet, og åpnet dørene for gourmetrestauranten Statholdergaarden, som har en stjerne i Guide Michelin. Han driver også Statholderens Mat & og Vinkjeller som er den uformelle restauranten påStathholdergaarden.

Kr 399,-.

Font Forlag as

 

 

Eventyrlig!

Karla Siverts


Dette er en lidenskapelig kokebok. Den inneholder Karla Siverts aller beste retter av de fineste norske råvarene som strutter av rene smaker, kreativitet og kjærlighet til det unike norske. Det norske matfatet er et eventyr. Mange av råvarene i dette landet er i absolutt verdensklasse, og flere og flere begynner endelig å innse det. Topprestauranter som tidligere importerte matvarer fra middelhavslandene, foretrekker mer og mer å tilby unike norske produkter. Ord som kortreist, sesongbasert og økologisk har blitt hedersbetegnelser, og de tusen hjemmekjøkken flommer over av friske, ferske og rene, norske ingredienser.

Da Karla Siverts jobbet som kjøkkensjef på den kritikerroste restauranten Smalhans i Oslo, var fokuset en raffinert utgave av norsk husmannskost. Dette fokuset har restauranten fortsatt. Karlas matfilosofi lever videre på kjøkkenet og i folks bevissthet. Hennes ærlige, ydmyke og vennlige personlighet, kombinert med nysgjerrighet og sulten på kunnskap blir stående for alltid. Hun lagde så god mat og fikk alle til å senke skuldrene og nyte uten å miste kvalitetssansen og slurve med håndverket. I denne boken tar hun oss med på en reise inn i dette eventyrlandet av smaker. Hun finner fram den beste sjømaten, de flotteste grønnsakene, de beste meieriproduktene og det fineste kjøttet som det norske landskapet kan frambringe. Vi reiser til fjells og ut i havgapet, og høster av det naturlige mangfoldet som landet byr på. Smaken av Norge er et eventyr, og det er på høy tid å nyte den for hva den er verdt. En eventyrlig historie som skriver seg selv mens vi opplever den her og nå.  

 

Karlas Legat

Karla døde av eggstokkreft 23. juni i år og ble bare 29 år. Hun etterlater seg datteren Juno på 2,5 år og ektemannen Thorleif Linhave Bamle. De stiftet «Karlas Legat» mens de ventet på immunterapi-behandling og startet en kronerulling for å kunne betale for den. Det skulle vise seg at kreften var kommet for langt og at behandlingen ikke ville ha noen effekt. Pengene som ble samlet inn måtte brukes til et annet formål. Legatets midler skal nå hjelpe kokker som kommer i vanskelige livssituasjoner, og andre prosjekter for matens fremme.

Årlig skal det holdes middager hvor inntektene blant annet går til dette legatet. Karlas bok «Eventyrlig» ble ferdigstilt av flere kokkevenner og arbeidskolleger. Boken er nå mulig å bestille på nett. Alle fremtidige royalties som skulle tilfalle Karla Siverts, går uavkortet til legatet. På den måten vil Karlas sjel leve videre gjennom boken. Boken er laget av teamet

kr 449,- 

Gyldendal Norsk Forlag.

 

 

Rå vare

Kokkene i Fursethgruppen

I denne boka får du årstidenes beste oppskrifter og kokkenes favoritter. Hva er hemmeligheten bak god mat? Spør man kokkene vil svaret være: gode råvarer. Noen av våre fremste kokker forteller i denne boken om sine favorittråvarer og viser hvordan man best mulig setter dem sammen til et utsøkt måltid. Her får du oppskrifter fra Oslos beste kokker og dessuten det du trenger å vite om råvarer og valget av dem. Her er oppskrifter på retter man får servert av kjøkkensjefene på Ekebergrestauranten, Argent Restaurant, Maaemo, Festningen Restaurant, Lofoten Fiskerestaurant, Sabaki, Grilleriet, Tjuvholmen Sjømagasin, Fursetgruppen Catering og nyåpnede Grand Café.

Bjørn Tore Furset er fra Stranda på Sunnmøre og er utdannet kokk. Han startet sitt eventyr på Lofoten Fiskerestaurant i 1996 som han senere kjøpte. Dette var starten på Fursetgruppen restaurant group. I dag driver han flere individuelle restaurantkonsepter med høyt kvalitets- og kompetansenivå. Han har i denne boken stått for utvalget av kjøkkensjefer og sydd bidragene sammen i samarbeid med markeds- og kommunikasjonssjef Marianne Nygård-Hansen, som også har en sterk lidenskap og interesse for mat. De utsøkte bildene er tatt av en av våre fremste matfotografer, Stian Broch.

Kr 449,-.

Cappelen Damm