Matnytt ASK Gård vinner pris for sin økologiske spekemat

ASK Gård vinner pris for sin økologiske spekemat> Ask Gård produserer håndlaget økologisk spekemat og kjøttvarer

Ask Gård produserer håndlaget økologisk spekemat og kjøttvarer. Med fokus på Italiensk håndverk og norske råvarer har de utviklet spekemat på et internasjonalt nivå. I dag blir Buskerud bedriften hedret med bedriftsutviklingsprisen i landbruket.

 

 

Kristoffer og Anne Marthe Evang flyttet tilbake til den idylliske familiegården på Jevnaker i Ringerike kommune for fem år siden. Her hadde de hadde planer om å slå seg ned for å jobbe med kunst. Men savnet etter økologisk mat i butikkene og en lidenskapelig interesse for mat, ble begynnelsen på ASK. Et pølsekurs ble inspirasjonen og resulterte i mye prøving og feiling, før paret var fornøyd nok med produktet, til å ta pølsene med til Oslo. I hovedstaden ble pølsene møtt med jubel, og delikatesseforretningene Gutta på Haugen og Maschmanns Matmarked ble så imponerte at de tok inn alle pølsene.  

 

 

Har funnet en nisje i markedet 

Pølseeventyret startet i et 22 kvm stabbur med råvarer fra egne økologiske suer i 2013. Året etter investerte ekteparet i et pølsemakeri på 160 kvm på gården. I dag jobber tilsammen fem personer som har bakgrunn i pølsemakeri og kokkeyrket, med å produsere høykvalitets spekemat fri for tilsetninger.  

-ASK er en type bedrift vi heier på – unge grundere som finner en nisje i markedet, og som klarer å utvikle unike produkter som selger, sier sier Anniken Fægri Damm-Larsen, regiondirektør for Innovasjon Norge.  

-Nårman har jobbet døgnet rundt i flere år, og enkelte ganger spurt seg selv hva i granskauen mandriver med, om det virkelig er verdt det. Om andre enn deg egentlig bryr seg om hva som er i pølsa. Da er det jammen fint at noen sier, heivi ser hva dere gjør, bra jobba, sier Kristoffer Evang.  

God dyrevelferd og unik kjøttkvalitet

 Selskapet produserer sine produkter etter «nose to tail» prinsippet, som handler om å bruke hele dyret. Selskapet har klare mål om å ha et så lavt miljøfotavtrykk som mulig. De kildesorterer alt avfall og bruker resirkulerbar emballasje.  

Ekteparet samarbeider med den lokale bonden Heinrich Jung på Åmot gård for å sikre dyrevelferd, bærekraft og kvalitet. På Åmot gård går dyrene inn og ut som de vil og spiser økologisk gress fra egne jorder. Samarbeidet har resultert i at de sammen har klart å fjerne soya fra kraftforet til grisene. Resultatet blir gode pølser. Ask har allerede mottatt spesialitetsmerket på to av sine produkter og har mottatt en rekke andre priser, blant annet Det Norske Måltid.  

 

Setter Ringerike på mat-kartet

Ask gård satser på lokal arbeidskraft og bruker lokale entreprenører til arbeidet på gården. Virksomheten bidrar til økt sysselsetting lokalt, og økt produksjon og omsetning av økologisk kjøtt.  

- Kandidatene er unge, de har bygd opp virksomheten helt fra bunnen av. De har klart å skape noe nytt innen økologisk spekemat. De har utviklet produkter med god kvalitet og en spennende profilering. ASK har med sine kvalitetsprodukter bidratt til å sette Ringerike på mat-kartet, avslutter Fægri Damm-Larsen. 

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:  

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.
  • De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
  • Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Grüne Woche i Berlin i januar 2019.

Juryen har bestått av: Anniken Fægri Damm-Larsen, direktør IN Buskerud, Vestfold og Telemark, Olav Sandlund, landbruksdirektør Vestfold, Otto Galleberg, Fung. avd. dir. landbruks- og miljøvernavdelingen, Elin Bergerud, Buskerud Bonde-og småbrukarlag. Representant valgt for Bondelagene og Småbrukarlagene i Buskerud og Vestfold.