Matnytt cheese in charge

cheese in charge> Å vinne Super Gold i World Cheese Awards forplikter...

Å vinne Super Gold i World Cheese Awards forplikter. Og når attpåtil neste års mesterskap går på norsk jord, i Bergen, syntes Bo Jensen som driver Bos ysteri  på Jæren at det var tid for å hente inn fransk ekspertise for å utvikle flere oster til mesterskapet.

Det er Lille Aske, som han vant Super Gold med, som er hovedproduktet for dette lille ysteriet på bare 14 kvadratmeter og som holder til på gården til Astrid og Njål Sikveland på Aurenes, en fem minutters kjøretur fra Undheim, forbi Arne Garborgs Knudaheio. Det er også de som leverer geitemelken til Bo og hans svært så ettertraktede oster.

 

Patrick Anglade er en av få frittstående konsulenter som hjelper gårdsysterier med å forbedre ystingen og utvikle nye oster.  Han holder til i den lille landsbyen Bonac-Irazein i Pyreneene. Med sine 30 innbyggere var det ikke noen stor overgang å komme til Høg-Jæren. Et sted hvor han for øvrig har vært en tre-fire ganger før for å hjelpe Bo.

 

Patrick Anglade skryter for øvrig veldig av Bo og det han har fått til. God teknikk, godt håndverk, men ikke minst veldig god melkekvalitet som er alfa og omega for å kunne yste god ost. Er ikke kvaliteten på melken god nok, kan man ha så mye teknikk og gode rutiner man vil, det hjelper ikke på sluttresultatet. Og han vet hva han snakker om som hjelper små ysterier i både inn og utland, men mest i Frankrike.

 

Bo tenker han skal delta i årets World Cheese Awards med seks oster, da er Lille Aske medregnet. Det er forberedelsene til dette Patrick Anglade kom til Jæren for å være med på  i forrige uke.

 

Og flere forskjellige oster ble det. Melken er jo den samme, men form, kultur og prosess kan gi forskjellige resultater, så det blir slett ikke samme osten med samme smaken i forskjellige former som blir representert under mesterskapet. Hver ost vil komme til å ha sin egen identitet sier Bo, som med sin kreative legning synes denne uken har vært stor stas.

 

Dette var jo bare en forpostfektning, det er i september det skjer. Da kommer Patrick tilbake for å hjelpe til med å yste det endelige mesterskapsutvalget. Til dess må Bo Jensen ha bestemt seg for hvilket utvalg han ønsker å sende til konkurransen i Bergen.  Imidlertid, i noen uker framover nå, skal de ostene som er ystet, modnes og testes. Noen blir definitivt med og blir ystet igjen til høsten, andre ble med dette førsøksheatet. Slik er det.