Matnytt Costa Rica

Costa Rica> Nå kan du bli kjent med La Bandera, Don Mayo og Cerro San Luis.

De er alle fra Costa Rica og er tre av høstens kaffenyheter. De byr på hvert sitt unike smaksunivers og ulike grader innen honey-prosessering. Prøv de tre variasjonene, fra floral letthet til fruktig sødme, og finn din smaksfavoritt.

 

Costa Rica og honey-prosessering

Costa Rica er et teknisk kaffeland med stort fokus på bondens kunnskap. De beskytter arabica-sortene sine og  har nedlagt forbud mot å dyrke robusta. Kaffegårdene er gjerne familiedrevet og veldrevne.  De eier ofte sine egne mikromøller, slik at bøndene har mulighet til å jobbe med sine egne bønner fra start til slutt. 

Honey-prosessert kaffe har sin opprinnelse i Costa Rica. Det er en delvis bærtørket kaffe der skallet  av det modne kaffebæret fjernes, mens mye av fruktkjøttet sitter igjen rundt bønnen mens den tørker.  

Dette gir fruktighet og sødme til smaken. "Honey" referer til det klissete sukkerlaget som blir igjen  rundt bønnen og kjennes ut som honning. Prosesseringen deles inn i flere grader: sort, rød, gul eller hvit, og indikerer lengden på tørkingen av bønnen og hvor mye fruktkjøtt som har sittet igjen rundt den.  Jo mørkere farge bønnen får, jo lenger har den tørket, og jo mer fruktkjøtt har den hatt rundt seg. 

 

 

La Bandera - white honey

Denne kaffen er fra Diego Hidalgos gård i Dota i Tarrazu, der hans far dyrket de første kaffeplantene for 50 år siden. I dag regnes kaffegården som en landets aller ypperste. Den har en floral aroma medpreg av sjokolade og vanilje. Smak av røde bær og jasmin. Søt og saftig ettersmak.

 

Don Mayo - yellow honey

 Denne kaffen erfra familien Bonillas prisbelønte mikromølle Don Mayo, der hele familien er involvert i kaffeproduksjonen. Datteren i huset er dessuten to ganger baristamester i Costa Rica. Den dufter av vanilje og markjordbær. Plomme og bringebær på smak. Lett floral avslutning. 

 

 

Cerro San Luis - red honey

 Denne kaffen er fra tredjegenerasjons kaffeprodusenter i familien Delgado og deres egen mikromølle Cerro San Luis.  De har kontroll på alle ledd fra dyrking til tørking og er kjent for svært god kvalitet. Den har en fruktig duft av plomme. Smak av mørke bær og moreller. Saftig og søt ettersmak. 

For nærmere informasjon: http://sh.no/