http://bocusedornorge.no/bocuse-dor-europe/
Viktige tidspunkt på konkurransedagen i dag 12 juni
Kl. 10:10 – Christian André Pettersen starter konkurransen
Kl. 15:10 – Tallerkenretten bæres ut
Kl. 15:45 – Fatretten bæres ut
Kl. 18:00 – Prisseremoni (ferdig ca kl. 19)
Meny
«Testen»
Tallerkenrett
Gullegget
«Ouef mollet surprise»* med aromatiske urter
Med potet og brunet smør
Her skal også overraskelsesingrediensen som ble pasta inkluderes. Teamet fikk beskjed om denne mandag 11/6 kl. 18.00. Omlag et halvt døgn før konkurransen startet.
* Ouef mollet er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens «saus». Det norske teamet har gjort en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. I urteoljen er overraskelsen.
Dagens vårgrønnsaker
Bakt squash med urteemulsjon
Lun asparges med Castelmagno Aligoté
«Soppkaviar» og sprø potetspiral
Saus
Sitron-sabayonne
«Arktisk vår»
Fatrett
Inspirert av den nordiske, arktiske våren og midnattssola.Chateaubriand Fassone
Lett grillet biff smakssatt med spirer og arktiske blomster
Kalvebrissel og risotto
Risotto med kalvebrissel, morkler og fennikelpollen
Nordnorsk mandelpotet
Halvmåne av mandelpotet fra Nord-Norge med «pisket» potetkrem og ville urter
Arktisk flora
Sprøstekt terte med en variasjon av fersk løk
Contorno
Asparges Chawanmushi (en hyllest til kandidatens asiatiske røtter)
Sauser
Oksesjysaus med sopp og brunet smør
Fakta om Bocuse d’Or–konkurransen
Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon med 24 land, neste i 2019. De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, Americas og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.
Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 13 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og to bronser siden 1987.
Fakta om Bocuse d’Or Norge
Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.
Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.
Foto: Team Norway. Fra venstre Håvard André Josdal Østebø, Christian André Pettersen og Gunnar Hvarnes. Kredit: Tom Haga