Matnytt Du tiner vel ikke frossent reinsdyrskav?

Du tiner vel ikke frossent reinsdyrskav?> det finnes en lekker råvare der det motsatte faktisk gjelder.

Du tiner vel ikke frossent reinsdyrskav? Reinsdyrkjøtt går rett fra fryser til stekepanne,  server eksklusiv viltmiddag på under en halvtime. Det er enkelt, raskt, sunt og næringsrikt.

 

BAKVENDT-KJØTTET

De fleste har lært at frossent kjøtt skal tines sakte før det stekes, gjerne i kjøleskap gjennom en hel dag. Dette er den beste måten å sikre at resultatet blir en saftig og delikat stek. Ulempen er at det krever god planlegging og kunnskap om hvor lenge ulike frosne kjøttstykker behøver før de er klare for stekepannen eller ovnen. Men det finnes en lekker råvare der det motsatte faktisk gjelder.

 

RETT FRA FYSER TIL STEKEPANNE

Reinsdyrskav – eller finnbiff som mange kaller det – skal faktisk aller helst stekes fra frossen eller halvtint tilstand, ifølge reineier Ann Kristine Smuk fra Karlebotn i Finnmark. Hun leverer reinsdyrprodukter til VIDDAS, som selges gjennom REMA 1000-butikker over hele landet. 

 

SAMISK TRADISJON

Råvaren har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset. Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet. 

 

RISIKERER TØRT KJØTT

 Siden reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt, blir de svært raskt gjennomstekt. Derfor er det ikke nødvendig å tine skavet før det havner i stekepannen. Men det er også en annen svært god grunn til å ikke la reinsdyrskavet tine helt, advarer Ann Kristine Smuk. I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være.

 

Fra fryser til bord på en-to-tre

  1. Smelt litt smør i en svært varm panne eller gryte
  2. Fres frossent reinsdyrskav i flere små porsjoner i tre til fire minutter
  3. Server på ristet brød med kremost og rørte tyttebær

 

KJAPT FESTMÅLTID

Dermed er reglene for reinsdyrskav omtrent motsatt av det som gjelder for andre stykker kjøtt. Så lenge du ikke bruker tid på å tine det, blir resultatet et saftig, lekkert og ikke minst raskt måltid. Med litt rømme eller fløte, poteter og rørte tyttebær kan du diske opp med et festmåltid med ekte viltsmak på null komma niks.

 

EKSKLUSIV RÅVARE

Reinsdyrkjøtt er en av de mest eksklusive råvarene vi har, og Norge er et av svært få land i verden der det er lett å få tak i. Ann Kristine Smuk mener det er vanskelig å forestille seg et festmåltid som er like raskt og enkelt som reinsdyrskav. Får du overraskelsesbesøk fra sultne venner eller familie er du reddet hvis du har en pose skav i fryseren. Det vil ta mindre enn en halvtime å diske opp med en viltmiddag rett fra Finnmarksvidda. 

 

FRA FINNBIFF TIL WRAPS

 De fleste av oss er kanskje mest vante til å bruke reinsdyrskav i finnbiff – en gryterett med reinskav, ulike grønnsaker, fløte og sopp. Men det er bare fantasien som setter en stopper for hva skav kan brukes til. Barna vil elske reinsdyrskav i wraps med rømme, tyttebærsyltetøy og babysalat. Du kan også bruke skav direkte på pizza – det blir perfekt stekt i ovnen og smaker mye mer spennende enn salami eller skinke. Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær. Reinsdyrskav i wok er en rask og enkel vinner i høstmørket.

 

EKSTREMT SUNT

 Reinsdyrskav er ikke bare enkelt, smaksrikt og spennende – det er også noe av det absolutt sunneste kjøttet du kan spise. Reinsdyrene lever vilt, spiser sunt og tilbakelegger store avstander når de skifter beite. Det gjør kjøttet omtrent like magert som kylling, samtidig som at det inneholder en lang rekke viktige mineraler og vitaminer. Dessuten har reinsdyrkjøtt like mye Omega-3 som fisk. 

 

 

 

Reinwok tortilla til 4 personer 

1 pakke reinskav

2 gulerøtter

1 purre

100 g kålrot

100 gram haricots verts

½ dl nøytral olje

2 ss soyasaus

1 dl søt chilisaus

1 hjertesalat

1 bunt friske mynteblader

4 tortilla lefser

salt og pepper

 

Rens grønnsakene og skjær i tynne strimler. Varm opp en wok panne eller en stekepanne og tilsett olje. Tilsett reinskav i den varme pannen og la det frese i et par minutter.  Tilsett grønnsakene og stek videre. Smak til med salt og pepper. Rør inn soyasaus og  chilisaus. Legg hjertesalat og rein wok på tortilla lefser og strø over mynte blader, rull sammen og server.

 

 

 

 

Crispi rein til 4 personer

1 pakke reinskav

olje til steking

salt og pepper

1 bunt vårløk

1 agurk

1 glass hoisinsaus

1 pakke kinesiske pannekaker

sesamolje til steking

 

Varm olje i en stekepanne og stek reinskav til gyllen. Tilsett 4 ss hoisinsaus, la det surre videre på svak varme i 8-10 minutter. Skjær vårløk i strimler og agurk i tynne staver. Ønsker du litt sprø pannekaker kan du varme de i litt sesamolje i en panne rett før servering. Smør pannekakene med hoisinsaus og topp med kjøtt, vårløk og agurk. Rull sammen og server.