Matnytt Et bord for Karla

Et bord for Karla > Eline Haugan Bordvik ble første mottaker av stipendet

Søndag 11 juni ble det avholdt en minneverdig middag på Sentralen i Oslo helt i Karla Siverts ånd. Hele 9 retter med full drikkemeny ble laget på dugnad av noen av norges beste kokker. Thorleif Linhave Bamble, Karlas enkemann ønsket velkommen og innledet kvelden med  gode ord og informasjon om stipendet som skulle deles ut senere på kvelden.

 

 

 

Stipendets vinner var Eline Haugan Bordvik som har hatt et spennende opphold de siste månedene i jungelkjøkkenet til Noma Mexico i Tulum hos stjernekokken Réne Redzepi. KokkeKarlas stipendet er på 50.000 kroner og kriteriene for å motta stipendet er klare og velfunderte.

Sammen med Gaute Berrefjord er Eline medlem av kokketeamet ved restaurant Noma. Kokker med såkalt interships får verken betalt eller dekket kost og losji, men til gjengjeld lært en masse.  Gaute var døråpner inn på Nomas velrennomerte kjøkken og hennes praksisplass der har satt dype spor. Hun blir med veien videre med Noma i 2018 etter oppholdet i Tulum. 

Kokketalentet Eline, har hatt praksis hos Heidi Bjerkan på Credo i Trondheim og Heidi ble en mentor for henne.

Stipendpengene skal brukes til et opphold hos Restaurant Koks på Færøyene hvor de jobber med sesongene på en markant måte. En tur til India og Japan står på planen etter dette oppholdet og med fordypning i bruk av tang og tare på læremenyen. Hennes bidrag til kveldens meny var svineribbe med taco på norske urgryn og fermentert hvitløk.

 

Årets stipend er legatets første og ble delt ut av Jonas Gahr Støre som understøttet dets vedtekter ved å fremheve viktigheten av et godt kokkehåndverk, støtte oppunder kokkefaget og rekrutering av spesielt kvinner til bransjen.

Han snakket også om at det å lage god mat er et godt samarbeid mellom hjernen og hjertet. Etter en tur inn på kjøkkenet kunne vi konstatere at han har en mer en vanlig interesse for mat. Han på sin side synes det var veldig stas å bli bedt til å dele ut stipendet  og synes det var spesielt kult at mottakeren av det allerede hevder seg internasjonalt.

 

 

Legatets styremedlemmer skriver som følgende i begrunnelsen:

«Den første mottakeren av KokkeKarlas stipend representerer disse verdiene på en fremragende måte. Om det var gjennom jobben å plukke døde høner i ung alder som ledet henne inn i kokkefaget vites ikke. Som 16 åring hadde hun egentlig tenkt å bli institusjonskokk fordi hun så hva god mat kunne gjøre for mennesker med andre livsutfordringer. Ved en feiltakelse fikk hun imidlertid praksisplass på Credo i Trondheim under ledelse av Heidi Bjerkan. Her falt hun pladask for restaurantkjøkkenet. Å være en del av at team som skulle levere, men like viktig – å få innsikt i produksjonen av råvarene og historien bak disse.

Til tross for sin unge alder er hun en dyktig formidler av det norske kjøkkenet. Hun er til stor inspirasjon for alle med sitt entusiastiske vesen. Hun er nysgjerrig, sta og hele tiden på søken etter gamle tradisjoner så vel som moderne teknikker. Fra hønseriet, via Credo til Noma, er hennes faglige reise allerede godt i gang. Vi i styret mener årets vinner representerer kokkefaget på en fremragende måte og vi er svært glade for å kunne overrekke KokkeKarlas stipend 2017 til Eline Haugan Bordvik.»

Etter det gode måltid var det tid for en konsert med Bugge Wesseltoft  og kvelden gikk inn i mathistorien  med en helt spesiell plass i hjertet.

En ny kokebok med Karlas oppskrifter  er underveis og vil bli lansert i løpet av høsten. Denne er også et non profit prosjekt hvor inntektene fra boka går til Karlas legat. Rundt 30 restauranter donerte inntekter fra Et bord for Karla til legatet på søndag. 

 

 

KokkeKarlas Legat

Legatet er opprettet etter ønske fra Karla Linhave Siverts og hennes arvinger, og skal tildeles en ung kvinnelig kokke, og på den måten fremme kokkefaget og kvinner i faget.

Følgende kriterier legges til grunn.

1.Stipendet er etablert for å fremme unge kvinnelige kokker. Kokker som er opptatt av å bruke og fremme gode norske råvarer og styrke norsk matkultur. Som lar seg inspirere lokalt og internasjonalt, og som er gode representanter hva angår yrkesstolthet og yrkesglede.

2.Stipendet tildeles årlig til en ung kvinnelig kokke. Det skal legges vekt på faglig kompetanse og yrkesstolthet/yrkesglede. Dette bør vurderes i forhold til søkerens alder.

3. Stipendets størrelse fastsettes årlig av styret.

4.Stipendet tildeles etter innstilling fra legatets styre etter søknad. Ved stemmelikhet skal den faglige vurdering vektlegges. Komiteen kan om ønskelig anbefale interessante kandidater til stipendet.

5.Stipendet skal brukes til studier og kompetanseheving innen kokkefaget. Studiet skal være faglig rettet, med særlig vekt på den praktiske del av faget. Stipendiaten forplikter seg til å gi en skriftlig rapport etter bruk av stipendet med bilder. Rapporten skal kunne offentliggjøres og brukes i legatets videre arbeid.

6.Søknad skal sendes Legatet innen 15 april hvert år. Søknaden må inneholde beskrivelse av hvordan stipendet er tenkt brukt.

 

Vår kjæreste Karla

Da Karla ble kåret til «bondelagskokken» i 2015 sa hun:

Jeg ønsker å reise rundt i landet og møte bønder. Planen er at det skal bli en blogg.

Da hadde hun allerede levd med kreften i to år. Bloggen hun fortalte om er den du ser på nå. Domenet KokkeKarla var opprettet. Oppskriftsider påbegynt. Hennes opprinnelige plan var en nettside med Karlamat. I stedet ble det KokkeKarlas legatside.

Farfaren var én av inspirasjonskildene da Karla som 15-åring skulle velge sin yrkesvei. Hun valgte kokkelinja ved Rosenvilde videregående skole, og det var her, og ute i praksis, at hun virkelig begynte å brenne for faget.

Etter at hun fikk fagbrevet jobbet hun ved en rekke av landets beste restauranter som gourmetkokk. Det var ingen tvil om at den unge jenta fra Skui hadde noe på et toppkjøkken å gjøre. Men eventyrlysten og sulten på livet valgte hun å reise for å oppleve verden. Inspirasjonen fra utallige matkulturer hun erfarte på turen fulgte henne gjennom hele karrieren.

Tøff og uredd ble hun en del av et mannsdominert fagmiljø. Et miljø kjent for å være røft og hardt. Karlas væremåte skilte seg fra kollegaer og sjefer. Tydelig og ærlig, men med en mildere væremåte utfordret hun de aller dyktigste på kjøkkenet.

Med inspirasjonen fra reisen og sin lidenskap for norske råvarer fant hun sin egen vei. Hun ville at maten skulle være enkel og ren, uten å blande inn for mange smaker. Hun utfordret de tradisjonelle rettene med nye kombinasjoner.

Dyktig og nytenkende ble hun en naturlig del av konkurranser og forskjellige TV-produksjoner. Hun ble en synlig kokk gjennom programmer som «Hellstrøms mesterkokk», «Mitt kjøkken ruler» og «Kokkenes kamp», – i tillegg til å kokkelere på direkten for «Sommeråpent» og «Sommertid». Selv om hun var mye i media og fikk mye oppmerksomhet var hun aldri på jakt etter kokkestjerne status, – hun satte alltid maten først.

Lidenskapen for norske råvarer bygde seg større med tiden og ble et varemerke for den unge kokken. Hun hadde en unik måte å gjøre det vanlige tilbehøret til selve hovedretten. Ramsløk og oksehaler var noen av de glemte råvarene som fikk ett nytt pust med Karla.

Hun lot seg aldri begrense til en spesiell retning innenfor den kulinariske verden. Japansk, fransk, thailandsk, italiensk for å nevne noen, gikk hyppig igjen i menyene hennes, – hånd i hånd med norske klassikere.

Som 25-åring ble hun kjøkkensjef for Smalhans. Her fikk hun enda større frihet til å eksperimentere med tradisjonelle retter. Restauranten fikk innpass i Bib Gourmand i Michelin guiden 2016 mens Karla var kjøkkensjef.

Gjennom hele sin karriere var Karla opptatt av å utnytte ressursene på en bærekraftig måte. Uansett om det var grønnsaker eller kjøtt, – alt kunne brukes. Minst mulig av maten skulle kastes. Hun hadde stor respekt for dyr, og var opptatt av å benytte alle dets stykningsdeler i sin matlaging. Hun så også bondens viktige rolle og var opptatt av måten grønnsaker og frukt ble dyrket på, og ikke minst hvor de kom fra. Økologisk, kortreist, lokalt var viktige momenter. For eksempel ble Smalhansmenyen satt opp etter hva sesongens råvarer var.

I 2013 ble hun og ektemannen Thorleif Linhave Bamle foreldre til lille Juno. Det var her, under keisersnittet, at eggstokkreften ble oppdaget. Cellegiftkurer ble igangsatt. Etter tredje cellegiftkur kom beskjeden fra legene: den hadde ikke lenger effekt, og kreften hadde spredd seg til store deler av kroppen.

Karlas fetter opprettet «Karla og håpet» som en kronerulling til immunterapi som siste utvei. Familie, venner og ukjente støttet opp om facebooksiden, og bidragene strømmet inn. Den store givergleden gjorde sterkt inntrykk på Karla. Dessverre viste det seg at heller ikke immunterapi var en utvei.

Da Karla sovnet inn Sankthansaften 2016 hadde hun og hennes lille familie levd med kreften i to og et halvt år.

Selv med – en sterk jævel inni der som herjer med kroppen, som hun selv formulerte det til en journalist, var Karla full av positivitet, styrke og håp gjennom hele sykdomsperioden. Hun var aldri bitter, men så fremover og sugde til seg alle øyeblikk sammen med Thorleif og Juno,  -samtidig som hun kom på nye ideer til menyen på Smalhans. I tillegg leverte spalter til magasiner, stilte opp på matprogrammer og begynte med kokkeboken, Eventyrlig, sammen med Øivind Hånes, Mats Widen og Kenneth Hansen.

Karlas matfilosofi vil leve videre. Hennes ærlige, ydmyke og vennlige personlighet, kombinert med nysgjerrighet og sulten på kunnskap blir stående for alltid.

Karla blir omtalt som sin generasjon Øivind Hjelle, – dyktig på smak, teknikk og unik formidlingsevne. Hun var, og er, en inspirasjonskilde for menn og kvinner i yrket, – uredd for å teste nye ting eller å gå sin egen vei. Karlas kunnskapstørst og nysgjerrighet gjorde at hun alltid lå i forkant av trender. Hennes kamp for å utnytte ressurser bedre har også vært et viktig pust inn i kokkemiljøet. Måten hun klarte å sjonglere mellom å være en høyt respektert kokk, og ett lyttende medmenneske med et stort smil og en enorm godhet. Alle som var rundt Karla følte seg inkludert og sett. 

Du har satt dine spor kjære Karla, hvil i fred….

 

 

http://kokkekarla.com/

  

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev