Matnytt Godt følge

Godt følge> til julens ost...

Kvalitet og god smak har vært kjennetegnet til Stonewall Kitchen siden de startet i det små på Bondens Marked i Maine i 1991. Stonewall Kitchen har vunnet flere priser for deres innovative og smakfulle produkter. Prøv et glutenfritt fikensyltetøy med valnøtter til stiltonost laget på tradisjonelt vis med animalsk løpe.

  

 Føres av oluf Lorentzen

http://www.oluf.no/

 

Stilton er en engelsk ost av typen skimmelost, som kommer av pasteurisert kumelk.

Den produseres i to varianter: en meget kjent blåmuggost av samme type som f.eks. Danablue, Gorgonzola og Roquefort  og en mindre kjent hvitskimmelost.

Stilton har status av  beskyttet opprinnelsesbetegnelse fra Europakommisjonen. Kun ost fra grevskapene Derbyshire, Leicestershire  og Nottinghamshire fremstilt etter ganske bestemte forskrifter kan kalles Stilton.

I september 2016 hadde kun seks meierier rett til å produsere ost med navnet Stilton. Fire av disse ligger i området Vale of Belvoir langs grensen mellom grevskapene Nottinghamshire og Leicestershire: Colston Bassett og Cropwell Bishop i Nottinghamshire og Long Clawson og Saxelbye i Leicestershire.

Man bruker nåler av rustfritt stål for å lage dype hull gjennom ostens skorpe og slippe inn luft, hvilket skaper de karakteristiske blå venene. Osten har navn efter landsbyen Stilton, som faktisk ligger utenfor området hvor Stilton må lages.

I 1730 fikk en vertshuseier i Stilton enerettighetene på en blåskimmelost fra Leicestershire. Ettersom trafikk fra Nordengland til London passerte gjennom landsbyen, ble osten raskt landskjent. Den er blitt en av våre mest kjære oster til jul. Prøv også med en god portvin og valnøtter til.