Matnytt GRÛNE WOCHE

GRÛNE WOCHE > Matinteresserte fra hele verden skal få smaken på fjord og fjell

20 aktører innen mat og reiseliv fra Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal representerer Fjord Norge, som én av tre regioner under årets Grüne Woche i Berlin. Sammen skal de få tyskere til å få smaken på Fjord Norge.

-Det vakre fjordlandskapet, byr på matopplevelser i verdensklasse. Her bugner det av førsteklasses råvarer som fisk og sjømat fra de rene fjordene, hjort og sau som har beitet i de bratte liene, oster ystet på støl, frodige epletrær og sprudlende sider, sier Dirk Kohlmann som er assisterende landbruksdirektør ved Fylkesmannen i Hordaland. Han leder styringsgruppen for Fjord Norge.

Under Grüne Woche, som er en av verdens største messer for mat og landbruk, skal matinteresserte fra hele verden få smaken på fjord og fjell og få øynene opp for at maten i regionen er en reise verdt i seg selv.

 

Fra laks og villsau langs kysten til seterkultur i fjellet

Det er stor bredde i smaksopplevelsene som tilbys i Fjord Norge. Noe av det som skal vises frem på Grüne Woche er frukt, bær og den perlende sideren som stadig øker i popularitet. Fersk og foredlet sjømat, tang og tare, kjøtt fra den gamle rasen Vestlandsk Fjordfé og kjøtt fra villsau er noen av smakene som vil bli servert på matmessen. Det vil også svartfjes og hjort som får sine unike smaker ved å beite på kystlyngheien, tang & tare i fjæresteinene, og på urter og planter i fjellet.

Budeien og seterkulturen er også med. Dette er genuin tradisjonskost. Her kan det fortelles mange historier om livet i fjellet, og om hvordan man fra gammelt av har tatt vare på og foredlet råvarene. Til for eksempel internasjonalt anerkjente oster. Verdens beste ost 2016 fra Møre og Romsdal, Kraftkar, er med til Berlin sammen med flere andre prisbelønte oster fra Fjord Norge regionen.

 

Nyskapende

 Selv om råvarene skapes på tradisjonelt vis, viser produsentene og kokkene stor evne til å presentere maten på en spennende og nyskapende måte. På messen serveres blant annet gravlaks med trøffeltang eggerøre og villsautartar med honning og ramsløk.

Syv av deltakerne er fra restaurant og overnattingsbransjen, og de legger alle stor vekt på at mat skal være en viktig del avopplevelsene i Fjord Norge.

- Vi gleder oss stort til å vise frem alle de flotte produktene som kommer til å representere Fjord Norge sin matkultur på en glimrende måte, og vise at smaksopplevelsene står i kø i vår region, sier Kohlmann.

 

Deltagere fra Møre og Romsdal: Kami Skotholmen, Brubekken Gardsmeieri, Drågen Smokehouse, Romsdalsgårdene, Smia Mett og Go

Deltagere fra Sogn og Fjordane: Hjørnevikbua restaurant, Reksta Villsau, Marås Hjort,  Opplev Undredal, Svanøy Røykeri

Deltagere fra Hordaland: Utne Hotel, Alde Sider, Tekslo Seafood, Myrdal Gard, Voss Gardsslakteri 

Deltagere fra Rogaland: Lothes Mat og Vinhus, Energihotellet, Nyyyt AS, Fjordfegarden, Grønvik Gard

 

Fakta om Grüne Woche

  • Internasjonale Grüne Woche 2018 (IGW) arrangeres i Berlin mellom 19. – 28. januar. Dette er 83. gang messen arrangeres.
  • IGW er en av verdens største messer for mat, gartneri og landbruk.
  • På nasjonale stands presenteres matkulturer fra nærmere 60 land. Totalt deltar over 1,600 utstillere med over 100,000 produkter fra hele verden. Det ventes rundt 450 000 besøkende.
  • Norge deltar på messen for 31. gang i 2018
  • I 2018 vil det fra Norge være rundt 60 utstillere fra tre regioner som representerer norsk matkultur og opplevelser; Fjord Norge, Trøndelag og Fjell Norge.   
  • Regionene har utarbeidet egne menyer og vil servere lokale delikatesser og smaksprøver til matinteresserte fra hele verden.
  • Innovasjon Norge, i samarbeid med den norske ambassaden i Berlin er ansvarlig for den norske deltakelsen under IGW, på oppdrag fra Landbruks -og matdepartementet.
  • Den norske deltakelsen på Grüne Woche skal bygge Norge som mat- og reiselivsnasjon. Målet er å styrke regional matkultur gjennom nettverksbygging, innovasjon og produktutvikling.