Matnytt INDISK VEGETAR

INDISK VEGETAR > verdens beste?

Vegetar er trendy og fler og fler ønsker å bytte ut noen kjøttfuller med vegetariske råvarer. Noen som virkelig forstår seg på vegetar og har lang vegetarisk historie er folk med indisk bakgrunn. Vi vil nærmest påstå at indisk vegetar er verdens beste.

For å få litt mer litt mer innføring har vi tatt en prat med Niru Kumra – kvinnen bak den etterhvert velkjente familiebedriften Masalamagic. Hun har erobret store deler av det norske markedet med sine indiske produkter som er tilgjengelige blant annet gjennom Norgesgruppen.

 

Niru forteller:  

 

- Jeg kom til Norge som 8-åring og har laget mat siden jeg var 9 år. Oppskrifter har jeg laget siden jeg var 12 og har fått kokkelering inn med morsmelka siden mor er hobbykokk og farmor var husstell-lærer. Ønsket var å bli kokk, men som vegetarianer var det mye jeg ikke ville smake på i et norsk kjøkken. Det ble derfor en utdannelse innen økonomi og prosjektledelse.

- Drømmen om matlaging og egne krukker kom i oppfyllelse med etablering av Masalamagic og kurs innen indisk mat, noe som kom i gang på forespørsel fra venner og bekjente på et skolekjøkken.

 

-Ektemannen laget webside og kun 3 uker etter lansering, ble jeg invitert på God morgen, Norge hos Wenche Andersen. Så ble det flere tv-programmer og året etter kom første kokebok "Indisk mat på norske fat" med terningkast 6 i anmeldelse. Det ble nye runder på frokost-tv og andre matprogrammer. Bedriften vokste, jeg fikk tak i egne kurslokaler og flere tema som ble brukt av både private og bedrifter.

 

- Med egne lokaler kom flere tjenester i gang som salg av egne chutney, krydder, catering og nettbutikk. Så kom kokeboken "Masalamagic - magien i det indiske kjøkken".  Det siste tilskuddet er take-away fra kjøkkenet på Carl Berner i Oslo.

 

- Folk ville gjerne reise med meg til India og første reise endte med dokumentaren "Lukten av India", på NRK. Nå har jeg flere ruter med kulinariske reiser til India og folk er med meg både 2 og 3 ganger! Det tar jeg som en tillitserklæring og er meget takknemlig for mulighetene og opplevelser jeg får i jobben min som kursleder. Jeg gleder meg til hver tur og lærer enda mer om India for hver dag som går.

 

- I 2011 kom egen matserie i NorgesGruppen, en vegansk serie der alt er laget på min oppskrift i India. Utenom håndlaget nan i tandoor, er alle produktene også fri for hvete. Nå finnes serien på 16 produkter i over 900 butikker og vi gleder oss butikk nr 1000.

 

- I 2014 fikk vi designprisen av norsk Designråd og samme året startet jeg bloggen min Nirusverden   der jeg i tillegg til oppskrifter skriver om indisk kultur, tradisjoner, feiringer og min hverdag. Det er den første og eneste? indiske bloggen på norsk. Fra å starte på et skolekjøkken, er vi nå en familiebedrift og visjonen er å gjøre indisk mat like kjent som pizza, pasta og taco.

 

Her er noen smakebiter på hva Niru serverer.

 

https://nirusverden.com/2015/11/12/gresskar-kofte/

https://nirusverden.com/2017/09/05/kokos-og-chili-salat/

 https://nirusverden.com/2017/08/24/pav-bhaji/

 https://nirusverden.com/2017/07/13/veganske-kebab-veganske-polser/

 https://nirusverden.com/2017/02/14/bonner-med-chili-og-ingefaer/