Dagen startet med litt morgentåke og lave temperaturer men etterhvert som morgentimene gikk lettet det opp og ble til skinnende solskinnsdag. Kunne neppe blitt bedre for et slikt arrangement.
Mange hadde rigget seg til allerede dagen før. Kokker kom fra Nord-Norge og Trondheim og andre kom kjørende over fjellet i sine foodtrucks fra Bergen og Stavanger.
Alt ble preppet og klargjort for at festivalen skulle starte klokka 12.00.
Kokk og drifter Tom Victor Gausdal ved Strand Restaurant erklærte Kokkenes Dag 2017 for åpnet.
Det var knyttet stor spenning til prosjektet som det det var jobbet lenge med å få til. For en dag det skulle bli!
Det ble tatt høyde for at det ikke kunne brukes vanlig strøm og at det heller ikke var noen referanser i forhold til antall besøkende.
Dette er første gang Kokkenes Dag blir arrangert i Norge.
Ideen kommer egentlig fra Sverige hvor de har arrangert Kokkenes Dag i flere år.
Det skulle vise seg at antallet besøkende tok helt av. Det strømmet på med folk i alle aldre og folk storkoste seg i det fine været med mat,drikke og underholdning. Det ble holdt mat og dyrkekurs for barna og det var full aktivitet over hele parken og på lekeplassen.
Hver restaurant hadde meldt inn sånn circus hva de skulle lage av retter og små smaksprøver til en hyggelig pris.
40 av Norges beste spisesteder deltok så det var god variasjon og høy kvalitet på hva kokkene hadde å by på.
Det man ikke var klar over var det store besøksantallet så mange gikk tomme utover ettermiddagen. Det hadde man ikke sett for seg men det var jo bedre en det motsatte uansett.
Det ble arrangert “Mystery basket battle” og juryen ble valgt ut av de besøkende som fikk smake rettene og gi sin dom.
Siste “battle” gikk mellom Kim Daniel Mikaelsen fra Aymara og Kjartan Skjelde fra Tango. Det var Kim Daniel som gikk av med seieren. Det vanket premier til de som vant og Ole Martin Alfsen var konfransier i kjent stil.
Kokkenes Kokk 2017 skulle også deles ut og her hadde kokkene stemt frem Øyvind Hjelle. Han startet sin kokkekarriere på Palace Grill sammen med Ole Martin Alfsen og var en av de første rockekokk-rebellene.
Øyvind har siden den gang jobbet på Kulinarisk Akademi, som konsulent for film, reklame og egne matserier på TV, laget mange kokebøker, skrevet og laget mat i aviser og tidskrifter. Han driver firmaet Kniv og Kjærlighet. Øyvind Hjelle er en av bautaene innenfor Norsk kokkekunst, så prisen var vel fortjent.
Det offisielle programmet ble avsluttet med konsert med Surfalot og kokkefesten fortsatte inne i ballsalen med kokkepils, DJ Incognito og nattmat. Kansje et nattbad også for solen må ha varmet opp badetemperaturen.
Dette var en veldig vellykket dag og en fantastisk måte å gjøre matglade folk kjent med alle våre dyktige kokker på. Vi gleder oss allerede Kokkenes Dag til neste år. Dette ga mersmak.
Her er rettene man kunne kjøpe:
Brasserie Hansken: Gratinert kamskjell fra Frøya med fritert jordskokk og löjrom
Kamai: Dielam, avokadokrem, potetlefse og kimchi-dressing
Aymara: Poke style med masse nips og toban djan mayo
Vaaghals og Gamle Raadhus: Røkt kalvebryst med asparges, stekt brioche, oksetunge, estragon, geiterømme-is med vaniljetopping
Bon Lio: Hel vårkylling, piri-piri med dip ”Sevilla” style
Hitchhiker: Fritta steambuns med kveite-ceviche og ramsløk
Stathholdegaarden: Skalldyrsuppe med reker, blåskjell, laks og strimlede grønnsaker.
Søtt og salt: Glitne-kveite ”søtt og salt”, sprø løk og sesam.
Egget: Lammeribs
Bølgen & Moi: Minipizza med trøffelmajones og grillet mais ”Habana” style, chipotle og Holtefjellost.
Kontrast: Tartar av rå krepsehaler, kokte klør, krem på hode smaksatt med søl.
Kulinarisk Akademi: Lag din egen iskrem.
Tango: Tomatsalat fra Brimsegård, engsyremajo, røkte brødsmuler og solbærblad.
Colonialen Bislett: Kylling boudin blanc fra Holte Gård med ramsløk salsa verde.
Grand Cafè: Potetvaffel, löjrom og rørosrømme.
Stock: Østers, knekkebrød, makrell, rømme, dill og grønske, Pannekake, asparges, ramsløk, rognkjeksrogn, pepperrot og engsyre.
Plah: Moo Ping, grillet svinespyd med spicy saus og sticky rice
Publiko: Publiko surprise.
Røst Teaterbistro: Moden melkeku-tartar men löjrom i pannekake og spontangjæret sitronbrus
Brasserie France: Grillet brioche med Franske asparges, skalldyr og østers.
Halvar Ellingsen og Øyvind Hjelle: Asparges og plankton bonanza.
Lysverket: Haatuft surprise.
Sentralen: BBQ brisket fra 8 år gammel melkeku fra Grøndalen Gård, chili, kål og majo.
Crü: English hot pork buns, applesauce og pimms.
Kolonialen Bislett: Beef tartare.
Bokbacka: Bokbacka surprise.
Lokk/Pila: Rugbrød med røkt kolje, avokadokrem, syltet rødløk, karse og tørket pepperrot.
Arakataka: fermentert selleribrød og löjrom.
Palace Grill: Grilla oksehjerte tartar, ramsløk, beter og chips.
Jacob & Gabriel: Grilla breiflabb, sprekt rekekraft og hvit asparges.
Sverre Sætre: Pasjonsfrukt, ostekrem med tindved, sjokolade og solbærmousse og makroner.
Astral: Makrellsashimi med østers-sirup.
Credo: Potetlompe med oksehaler.
Vippa: Aleppo kyllingshawarms -sandwich
Handwerk: Surdeigs-skoleboller, brød og cookies
Samarbeidspartnere:
Carl Evensen, Gastronaut, Køltzow/Augusta, Holte Gård, A La Carte, Arons, Gastro import, Nortura proff, Appetitt, Norrøna storkjøkken, Jumpking og Atendi