Matnytt Spice it up!

Spice it up!> kylling med meksikanske smaker...

I år er det ekstra spennende å handle kylling. De siste to årene har nemlig Norsk Kylling med merkevaren Solvinge i samarbeid med Dyrevernalliansen og 150 kyllingbønder i Trøndelag vært travelt opptatt med å avle opp en ny, aktiv og livlig kyllingrase kalt Hubbard.

Selv om både bønder og veterinærer mener rasen er et stort løft for dyrevelferden for kylling, er Hubbard fremdeles en kylling som tilbys til en lav pris. Kyllingrasen betegnes som medium saktevoksende da den lever 30 prosent lenger og vokser 20 prosent saktere enn den kyllingen som er vanlig å produsere i Norge. Dette bidrar til at kyllingen er frisk og sterk, og har en bedre helse. 

Kylling er godt innarbeidet i det norske kjøkken. En varmende kyllinggryte med norske rotgrønnsaker er alltid en vinner i vinterkulda. Siden kyllingkjøttet i seg selv er så deilig magert, kan du gjøre sausen ekstra god med både smør og fløte med den beste samvittighet.

Og motsatt kan du velge en lett og spicy meksikansk vintersuppe med grovhakket koriander, chili og hvitløk. Om du tar en skvis med lime eller annen sitrusfrukt får du en ekstra spiss på suppen.

 

Visste du at: 

  • Låret er det saftigste og mest smaksrike stykket på kyllingen
  • Ferdig revet salatkjøtt av kyllinglår passer perfekt i en kremet saus

 

Meksikansk kyllingsuppe

 2 sjalottløk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1rød chili, finhakket

2 ss olivenolje til steking.

2 ss tomatpuré

1 boks hakkede hermetiske tomater.

4 dl vann.

1 grønnsakbuljong, terning

1 lime, saften

2 ss koriander, grovhakket

salt

1 boks mais

1boks sorte bønner

1 avokado, i biter

1 pakke Hubbard salatkjøtt  av kyllinglår

Tortillachips

 

Svisj sjalottøk, hvitløk, chili og tomatpure i olivenolje og hell over tomat, buljong og vann. Gi det et oppkok og la det koke i ca. 15 minutter, smak til med lime og salt. Ha i mais, bønner, avokado, og kyllingkjøttet, og la det trekke i noen minutter til det er varmt. Server tortilachips til.

 

Tips:

En skvis lime, eller en annen sitrusfrukt setter en ekstra spiss på suppen.

 

Norsk Hubbard på 5 måter

Kylling kan varmebehandles på mange ulike måter. Siden kylling egner seg så godt til hverdagsmiddager og til fest, har vi lyst til å gi deg fem enkle basisoppskrifter på Hubbard-kylling slik at du kan variere middagene:

Pannestekt: Pannestek i smør på middels varme i ca 4 minutter på hver side. Hvitløk, timian og rosmarin løfter smake

Posjert: Når du trekker kyllingbryst i saltet vann eller buljong på 85 grader i 10-12 minutter blir kjøttet ekstra safti

Ovnsbakt: Bak kyllingkjøttet i ovn på 150 grader varmluft i 12-15 minutter med sitron og dine favoritturte

Wooket: Kyllingstrimler egner seg perfekt for wokking. Bruk en olje som tåler høy varme og røresterk kyllingkjøttet i 2-4 minutter. Ta det ut av pannen og gjør det samme med wokgrønnsakene. Ha kjøttet tilbake i pannen og rør alt sammen med din favorittwoksaus

Grillet: Etter noen få minutters bruning av hver side, kan kyllingbryst få 10 minutter (rå lår bør ha 20 minutter) over indirekte varme

 

Om kjernetemperatur

For å få kjøttet akkurat slik du ønsker, er det lurt å bruke steketermometer når du varmebehandler kylling. Husk at temperaturen forsetter å stige når du tar kjøttet ut av ovnen, grillen eller gryten. Du bør stoppe varmebehandlingen når steketermometeret viser 3-6 ° C  under ønsket kjernetemperatur. Mattilsynet anbefaler at kyllingkjøtt gjennomstekes, og det skjer ved 72 ° C.