Matnytt Årets harde pakke

Årets harde pakke > til alle som har småbarn rundt seg

Når jula står i døra og alle hjerter skal glede seg og nyte god mat, er det fint om alle nyter maten selv om den ikke nødvendigvis ser ut som julemat. Det er ikke alle unger som liker ribbe, pinnekjøtt og lutefisk og medisterkaker og julepølser er kansje litt stusslig når man er skeptisk til tilbehør som surkål, rødkål og sennep. 

Det finnes veldig mye godt å spise og i boka Familiemiddag laget av Ole Martin Alfsen som ble lansert i høst har vi plukket ut et par retter som vi synes passet godt som julemiddag til de minste og de funker bra til alle andre også.  

 

 

Spekket med matglede

Ole Martin har laget  en alle tiders bok hvor han løfter maten til ungene på et så bra nivå at vi voksne får lyst til å smake. Ingen ekstreme retter eller smakskomboer men gode retter med appetittvekkende farger og ikke minst spennende former for servering er bare litt av det hele.

 

 

Boka tar for seg alt på en informerende og direkte måte uten å være formanende eller overpedagogisk. Ole Martin gjør dette på sitt eget vis og det funker. Sønnen hans Levi bidrar til å gjøre det hele til en varm og hyggelig bok hvor vi kan nærmest lukte de gode smakene og få lyst til dra igang kokkelering med både barn og barnebarn. Dette er kansje årets viktigste bok!! 

 

Her serverer Ole Martin og Levi kinesiske pannekaker og favaffel med spicy kylling.

"From All of Us to All of You"  - god jul!!

 

Jianbing - kinesiske pannekaker

6 egg

130 g hvetemel

1 ss sukker

1⁄4 ts salt

1 dl helmelk

1 vårløk, i tynne skiver, eller 1 dl spinatblader, finsnittet

1 dl hoisinsaus saften av 1⁄2 lime

1 gulrot

1 vårløk 1 hjertesalat

1⁄2 agurk

1⁄2 rød paprika

1⁄4 rødkål

1 liten boks sorte bønner (ca. 130 g)

 

Pisk sammen egg, mel, sukker og salt i en bolle. Spe inn melken og la røra stå og svelle i romtemperatur. Tilsett vårløk eller spinat rett før pannekakene stekes.

Rør sammen limejuice og hoisinsaus.

Kutt opp grønnsakene i tynne strimler og vårløken i skiver. Ha mais og sorte bønner i et dørslag, skyll godt og la dem renne av seg.

Pannekakene blir best om du steker dem på middels til middels+ varme. Varm opp en stekepanne med belegg, pensle med litt olje og ha en liten øse i panna som fordeles utover som en vanlig pannekake. Stek gyllen på en side, snu og stek ferdig. Legg pannekakene på en tallerken og dekk til. Hold dem lune frem til montering.

Ta frem en pannekake. Smør saus på den og legg på salat, grønnsaker og urter. Rull sammen og topp med litt av sausen og friske urter. Knust sprø løk eller rekechips er også veldig godt på.

 

 

Favaffel med spicy kylling

1 dl siktet hvetemel

1 1⁄2 dl lettkokte havregryn

2 ts bakepulver

1⁄2 ts salt

3 dl skummet kulturmelk

1 egg

30 g smeltet smør

1 boks kikerter

2 hvitløkfedd, knuste

1 ss spisskummen

1 ts malt koriander

1 ts malt paprika

1 ss koriander, hakket

1 ss persille og litt hakket chili

 

Bland sammen mel, gryn, bakepulver og salt. Rør inn melken til det blir en klumpfri røre. Bland inn sammenvispet egg og smør.

La røra stå og svelle mens du kjører kikerter og øvrige ingredienser i en food processor til en smidig masse. Bland denne med vaffelrøra og la det stå og sette seg slik at smakene kommer på plass, minst 15 minutter. Smak til med salt, pepper og chili. Stek favaflene i vaffeljern til de er godt gylne og gjerne litt brune, ellers blir de fort litt for fuktige.

 

 

FAMILIEMIDDAG

Mat for småbarn og småbarnsfamilier

9788232802326

Kr 399,-

Forlaget Press as