Matnytt DEN ULTIMATE PAVLOVA

DEN ULTIMATE PAVLOVA> HER HAR DU TRIKSENE ...

Pavlova er antageligvis den mest spiste kaken i mai - og det er det mange grunner til.  Den smaker himmelsk, er enkel å tilberede og kan lages opp til flere dager før. Det er lett å la seg friste av en sjokoladepavlova med smeltet sjokolade og søte jordbær. Eller hva med en lakrispavlova med deilig krem og friske bær?

 

VISSTE DU AT…

Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova. Kaken ble laget til ære for danserinnen under hennes gjesteopptredener i Australia og New Zealand på 1920-tallet.

 

ENKLE GREP FOR PERFEKT PAVLOVA

Romtemperer eggene. Romtempererte egg har best piskeevne og gir derfor større volum.

 Bruk en ren bolle av stål eller glass. Fett ødelegger eggehvitens piskeegenskaper og fører til at eggehvitene ikke blir stive. Du kan eventuelt smøre inn bollen med litt sitron, for å fjerne fettrester.

 Ta det rolig. Skill ett og ett egg i en kopp, og ha i bollen. Da slipper du å starte helt på nytt, om du skulle få eggeplomme i all hviten underveis. Eggeplomme inneholder fett, så hvis du får eggeplomme i eggehviten kan det bli vanskelig å få den stiv og blank.

 Bruk salt. Start med å piske eggehvitene med litt salt. Salt brukes ofte i marengsoppskrifter fordi de bidrar til å gjøre marengsen mer stabil.

 Pynte kaken. Vent med å pynte kaken til like før den skal serveres. Da holder bunnen seg sprø og bærene seg friske.

 

EGGEPLOMMER TIL OVERS?

Eggeplommene kan brukes til å lage en eggekrem som du kan blande med krem og ha på pavlovaen. Hvis du ikke skal det – ikke kast eggeplommene, sier Britt Marlene Kåsin, matrådgiver i Matprat.  

Her er noen tips til hva du kan bruke de til:

Hvis du har alt fra én til tre eggeplommer til overs kan du enkelt få brukt dem ved å tilsette dem i tillegg til eller i stedet for et helt egg. Dette er supert å gjøre om du skal lage vafler, sveler, lapper eller pannekaker. Hjemmelaget majones eller aïoli er alltid en slager. Det lager du i en fei av et par eggeplommer, olje og noen smakstilsetninger.

Eggeplommer kan også fryses. Eggeplommer kan med fordel røres sammen og oppbevares i en liten plastboks med lokk. Merk gjerne boksen med antall eggeplommer. Eggeplommene bør enten brukes i løpet av et døgn eller settes i fryseren. Det beste er nok å bruke dem straks, så de ikke blir glemt.

 

TRENDER OG VARIASJON

Den klassiske versjonen av Pavlova består av marengsbunn med fløtekrem og bær. Mulighetene er likevel mange og kaken kan toppes med nesten hva som helst av frukt, friske bær, sjokolade, nøtter, bærkompott og mye mer. I tillegg til dette kan du eksperimentere med ulike smakstilsetninger i marengsen, eller leke deg med farger og utforming for å skape små eller store kunstverk. Når den i tillegg er fri for gluten, og kan lages laktosefri er dette den ideelle kaken- også for allergikere.

 

OPPSKRIFT PAVLOVA

 

INGREDIENSER

Marengsbunn

4 stk eggehvite

14 ts salt

250 g sukker

2 ts maisstivelse (maizena)

1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

 

Eggekrem

4 stk eggehvite

1⁄4 ts salt

250 g sukker

2 ts maisstivelse (maizena)

1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

 

Pynt i det norske flaggets farger

1 kurv jordbær

1 pakke friske bringebær

1 pakke friske blåbær

 

Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

 Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.

 Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

 Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

 

 TIPS

–  For å unngå at kremen tykner trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens, avslutter Kåsin.

Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.