Matnytt Signaturrett fra Voss tildelt Spesialitet-merke

Signaturrett fra Voss tildelt Spesialitet-merke> Stolte produsenter fra Vossakjøt og Smalahovetunet tok imot utmerkelsen.

Det er stor stas for meg som ordfører på Voss å få lov til å dele ut Spesialitet-merket til noe av det vi fra Voss er mest stolt over, nemlig smalahove, sa ordfører Hans-Erik Ringkjøb da han delte ut Spesialitet-merket til Vossakjøt.

Smalahove, sammen med Vossakorv fra Vossakjøt betegnes som selve signaturretten på Voss. Produktet har en mørk tekstur og en saftig smak. Tildelingen av Spesialitet-merket skal bidra til økt oppmerksomhet rundt de gamle, norske mattradisjoner. Stolte produsenter fra Vossakjøt og Smalahovetunet tok imot utmerkelsen.

- At vi kan satse større for å videreføre Smalahovekongen Ivar Lønes tradisjonelle livsverk, nå gjennom hans sønn Geir – er for oss veldig ærefullt. Nå vil vi vise fram produktet til hele landet, sier en stolt Willy Roger Jacobsen, styreleder og eier av Vossakjøt.

 - Smalahove er lokalmat for viderekommende, og passer derfor svært godt inn i ekstremsportbygda Voss. Nå håper jeg at resten av Norge er klare for retten. Liker du pinnekjøtt, kan jeg garantere at du også vil omfavne smalahove, forsikrer Nina Sundqvist, adm.dir i Matmerk.

 

Særegenhet

Smalahove fra Vossakjøt har en unik tilberedningsmetode. Smalahovet svis med varme, skrapes rent for ull, kløyves, vaskes og legges i saltlake i omtrent 4 dager. Deretter henges hodene opp i eldhuset til røyking i åtte til ti timer. Denne prosessen gir smalahovet en særegen smak.

Smalahove fra Voss har flere hundre år med lange tradisjoner i området. Sauehold har vært vanlig gjennom alle tider, og fra gammelt av var det avgjørende å bruke hele dyret. I nyere tid blir smalahove ansett som en delikatesse for den matinteresserte forbruker i stadig større deler av landet. I dag produseres det årlig rundt 70 000 smalahover fra Vossakjøt.

 

Utvalgt av fagjury

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vei til god lokal mat og drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og matdepartmentet.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak. Produkter som blir tildelt dette merket skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.