Matnytt spansk spekemat, gracias!!

spansk spekemat, gracias!!> velg fra øverste hylle..

Du må jo bare bli lykkelig når du får servert  spansk spekemat.Ta deg tid til å lete etter gode produsenter og tenk ikke bare på pris. Du kan nyte hver bit av denne kvalitetsmaten. Server med godt brød og gjerne aîoli som tapas eller pintxos. Spekematen funker også godt helt alene. 

 

Serranoskinker fra hvite svin

Jamón Serrano finnes i mange prisklasser og kvaliteter og er ulik på smak og saltstyrke avhengig av hvor i landet den kommer fra. Kikk gjerne etter modningstiden og 24 mnd er optimalt og helst med så lite saltinnhold som mulig.

 

Ibericos svarte svin

De svarte Ibericosvina er av fantastisk kvalitet. En hel Jamon Iberico de Bellota på 9,5 –10 kg koster ca 8000 NOK. Den er verdt hver krone!! Jamon Serrano Gran Reserva fra hvite svin er også god og til halve prisen. De sorte Iberiske svina skal kun fôres på eikenøtter og vandre ute året rundt. De ble før kalt Pata Negra.

Man gikk etter hvert bort fra betegnelsen fordi mange brukte den om andre sorte svineraser. De skal være mer enn 11 måneder før slakting og vekta skal være minst 140 kg. Etter 2 år er den på 170-190 kg og da slakteklar. Spekket skal være ca 23 mm  eller 15 mm i snitt og godt marmorert.

Skinkene saltes og lufttørkes. Modningstiden er opptil 24 måneder. De Iberiske svina som vi snakker om her har sorte klauver og finnes i Spania og har opprinnelsesbeskyttelse i fire områder, Extramadura, Salamanca, Jabugo og Pedroche. De merkes med D.O

 

Pølser og andre godsaker

Spanske spekepølser er også noe helt for seg selv. Chorizo er en selvfølge og har mange bruksområder. Den lages også av Iberico de Bellota og finnes i fersk utgave til steking.De klassiske og tradisjonelle spekede variantene som er røkt og tørket har den karakteristiske og krydrede smaken.

De røkes og tørkes på tradisjonelt vis. Salchichon av Ibericosvin fås i mange forskjellige varianter med pepper, og med ”trufado ”.  

 En annen spesialitet er lomo og fuet – sistnevnte er en tynn salamipølse med fett som smelter på tunga. I det hele tatt er det så mye deilig smak i fettet på denne spekematen at man må spise rubbel og bit. 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev