Matnytt SUPEROSTENASJONEN NORGE

SUPEROSTENASJONEN NORGE> Gullvinner ble «Fanaost» fra Ostegården utenfor Bergen

Norge vant både gull og sølv i oste-VM – World Cheese Awards 2018 i Bergen. Gullvinner ble «Fanaost» fra Ostegården utenfor Bergen, mens og sølvet gikk til «Helfeit, Brun Geitost» fra Stordalen Gard i Tinn.

Til sammen fikk vi 73 medaljer. Åtte norske oster fikk utmerkelsen «Super Gold», 13 fikk gullmedalje, 19 sølvmedalje og 33 fikk bronsemedalje. Du kan lese mer om medaljefordelingen på appetitt.no under Matnytt.

 

3472 oster fra hele verden deltok i konkurransen. Produsenter fra 41 forskjellige land har bidratt med oster. Spania, Storbritannia og Italia var de landene som deltok med flest oster. Norge var godt representert med 58 produsenter, og flere av dem stilte med flere ostetyper.

 

 

FANAOSTEN – VERDENS BESTE

Breivik gård ligger idyllisk til i Fana, nær fergekaien til Austevoll utenfor Bergen. Her bor og driver ekteparet Ruth og Jørn Hafslund med melking og ysting av melk fra sine 10-12 melkekyr. Det sier seg selv at det hele blir nært og personlig når besetningen ikke er større. Her kan kuene beite fritt hele sommeren på en gammel eng bestående av mange sorter gress og lyng, noe som gir en helt egen karakter på melken. Har de lyst, kan de til og med ta seg et bad i sjøen som denne engen grenser ned mot. Ostegården ønsker å være en liten, men eksklusiv leverandør av ost med høy kvalitet og sitt eget særpreg. Fanaost en halvfast ost som er laget av pasteurisert kumelk. Den er merket med spesialitetsmerket for unik smak. I 2017 vant en 60 kg variant av denne osten NM i gårdsost. Den samme osten vant også bronse i sin klasse i Word Cheese Award i 2017. Nå er den altså kåret til verdens beste ost i 2018. Denne osten lagres i minimum 3 måneder.