Matnytt Kraftsenter

Kraftsenter > Trøndelag på lokalmat-toppen

- Trøndelag er lokalmatens kraftsenter i Norge. Her lages det stadig nye kvalitetsprodukter som hevder seg i Norgeseliten, og de lages av produsenter med høye ambisjoner. I dag er jeg stolt av å hedre to av dem, sa administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk på åpningsdagen til Trøndersk matfestival.

Håndbakt økologisk granola fra Lykkemat i Selbu, og fire typer flatbrød fra Rørosbakeren fikk høytidelig overrakt Spesialitetmerket under første dag av Trøndersk matfestival. Spesialitet er det offisielle merket for utvalgt lokalmat av høy kvalitet.

- Hvilke produkter som fortjener dette merket bestemmes av en uavhengig fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse. Bare mat- og drikkevarene i det øverste sjiktet av sin kategori kommer gjennom det trange nåløyet. I dag har jeg gleden av å dele ut heder og ære til to Trøndelags-produsenter som har fått sine produkter gjennom dette nåløyet, sa Sundqvist.

 

 

Helnorsk granola fra Selbu

- Det har alltid vært en målsetning å kunne bære et merke som viser kvalitet og opprinnelse, så dette er en milepæl, strålte gründer og daglig leder i Lykkemat, Mia Therese Sollihaug.

- Utmerkelsen bekrefter vårt produkts unike smak og kvalitet ovenfor forbruker, noe som gjør at granolaen vår skiller seg ut blant de mange industrielle fremstilte frokostblandinger der ute. Vi i Lykkemat er veldig stolte og lykkelige - sjølsagt - over å kunne få smykke granolaen vår med Spesialtitetsmerket, sier hun. 

Lykkemats "Håndbakt økologisk granola med urkorn" er lagd av norsk økologisk havre og spelt. Den søtes med norsk økologisk honning. 

- Det er viktig for oss å komme oss ut til forbruker med produktet, og vi håper og tror at Spesialitetmerket vil hjelpe oss til å få innpass også i noen av de store dagligvarebutikkene. Vårt første produkt får Spesialitet, og dette setter standarden for videre produktutvikling. Vi skal fortsette med å gi forbrukeren ekte og ærlig mat, av høy kvalitet, sier Sollihaug.

 

 

Unikt flatbrød-samarbeid 

- Spesialitetsmerket gir oss en god bekreftelse på at vi produserer produkter med høy kvalitet og særpreg. Dette samsvarer godt med hva vi fokuserer på i produksjonen av våre produkter. Det gi oss ytterligere muligheter for å øke vårt salg og distribusjon ut til stadig nye kunder, sier daglig leder i Rørosbakern Erik Lien.

Rørosbaker´n ble tildelt merket for fire nye varianter flatbrød. Røros Flatbrød Økologisk er det første heløkologiske flatbrødet fra Rørosbaker’n, og Røros Flatbrød med tyttebær er verdens første i sitt slag. 

— Tanken har vært å fortsette å utvikle produkter som vi allerede er gode på og samtidig kunne tilby nye spennende produkter til både eksisterende og nye kunder. Dette er et resultat av omfattende og god produktutvikling over tid og en fantastisk innsats fra ansatte på å utvikle kompromissløse kvalitetsprodukter. Når vi så kan bruke tyttebær fra Røros og karve fra Inderøy, blir jeg ekstra stolt, sier Lien.

 

 

 

Utvalgt lokalmat

Spesialitet-merket deles ut av Stiftelsen Matmerk, og produktene velges ut av en uavhengig fagjury som smaker, lukter og drøfter seg gjennom testproduktene i en grundig kvalitetskontroll. Produsenter søker selv om å tildeles merket før fagjuryen vurderer kvalitet, smak og produkthistorie. Juryen ledes av Fylkesmann Lars Sponheim.