Matnytt Næringsrik ramen -

Næringsrik ramen - > deilig, varm kraftsuppe med ribbe, nudler, grønnsaker og egg

Suppe er antageligvis noe som frister for de aller fleste nå i takt med at høsten gjør sitt inntog for fullt- og det med god grunn. Suppe kan lages i alle mulige varianter, er enkel å tilberede og kan lages flere dager i forveien.

 

VISSTE DU AT…
Suppe er en variant av grøten, kokt etter de samme hovedprinsipper med stort sett de samme ingredienser, men med mer væske og derfor med en mer flytende konsistens. På Østlandet ble suppe kalt for velling, på Vestlandet supa. Grøt og velling kan finnes i samme lokale matkultur, men noen steder kan det ha vært knyttet en følelse av lokal identitet til bare den ene retten.

 

TILSETT EGG I SUPPEN

Den varmer. Den lindrer. Den er full av næring. Suppe er rett og slett godt for kropp og sjel og finnes i mange ulike former som ramen og hjemmelaget tomatsuppe.

En god og varmende suppe er perfekt til middag, og for mange kan dette være en enkel måte å få i seg litt ekstra grønnsaker.

 

– Et enkelt triks for å gjøre dette om til et enda mer fullverdig måltid er å tilsette kokt egg i suppen, sier matfaglig rådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.

 

 

 

NATURENS EGEN MULTIVITAMINKAPSEL

 

Egg er en næringstett matvare, som passer perfekt til en hvilken som helst god og varmende suppe.

 

Det er en kilde til hele tolv ulike vitaminer og mineraler, og inneholder dessuten biotin og kolin, som har vitaminlignende effekter i kroppen.

 

– Egget kan derfor med rette omtales som naturens egen multivitamin-kapsel, fortsetter Kåsin.

 

 

RAMEN MED RIBBE

En digg nudelsuppe servert med ribbe. Kraften som kokes sammen med svineknoker og asiatiske krydder blir et fundament til et utsøkt ramen.

 

Til 4 porsjoner

500 g ribbe

2 ss five spice powder, kinesisk krydderblanding

2 ss brunt sukker

1 ts havsalt

1⁄2 dl soyasaus

2 ss eplecidereddik

1 dl vann

 

Ramenkraft

2 rød chili

3 båter hvitløk

1 ss olje til steking

500 g kyllingvinger

1 lettsaltet svineknoke

4 stjerneanis

4 sitrongress

4 ss revet frisk ingefær

6 kaffirlimeblader

3 l vann

8 ss soyasaus

4 egg

1 dl vann

1 dl soyasaus

1 dl risvin

160 g eggnudler

2 pakke choy

1 pak bønnespirer

1⁄2 rød chili

2 ss hakket frisk koriander

 

Skjær av svoren på ribba, behold mest mulig av fettet. Skjær av beina. Rut deretter fettet på ribba med en skarp kniv, ca. 5 mm. store ruter.

Bland kinesisk krydder, sukker, salt, soyasaus og eddik, og gni ribba godt inn med blandingen.

Legg ribba i en ildfast form med fettsiden opp. Hell vann i formen og sett den i stekeovn på 125 °C i ca. 2 timer. Ribba skal få en fin mørk farge.

Kok egg i en kjele med vann. Ta tiden fra vannet begynner å koke, 7 minutter for et «smilende» egg. Avkjøl i rennende kaldt vann. Skrell eggene og legg dem i marinaden av vann, soyasaus og risvin.

Finhakk chili og hvitløk og fres det i en varm kjele med olje. Ha i kyllingvinger, svineknoke, stjerneanis, sitrongress, revet ingefær, kaffirlime og vann. Kok opp, skru ned varmen og la kraften redusere til halvparten mens du forbereder resten. Sil kraften og smak til med soyasaus når kraften er redusert.

Kok nudler så vidt møre i en stor kjele med vann etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet.

Fordel nudler i porsjonsskåler. Legg ribbe i skiver, to halve egg, litt pak choi i strimler, bønnespirer og finhakket rød chili i hver skål. Hell kraft over i skålene og dryss over finhakket frisk koriander.

 

I denne oppskriften koker vi kyllingvinger og svineknoke for å få god kraft. Kjøttet fra svineknoken kan du bruke til for eksempel crostini med erter og svin eller servere med kålrotstappe og poteter. Kyllingvingene setter god smak på kraften og tilføyer et godt fett.

Flere oppskrifter finner du på matprat.no