Matnytt Stivpriset parasitt

Stivpriset parasitt> midt i sesongen for det ” hvite gullet”

Trøfler har vært samlet i mer en 4000 år. Den greske filosofen Theophrastus var den første som omtalte den grundig, rundt 250 e.kr, men det er liten tvil om at trøfler har vært kjent i lang tid før det. Trøffelkonsumet tok seg opp i siste fase av romertiden, godt hjulpet av trøffelens status som afrodisikum. Det er også Plinius den eldre som er opphavsmannen til ordet trøffel. Han kalte den Terrae Tuber eller Tuffolae Tuber som igjen har gitt navn til Truffe, Tartufo, Truffle og Trøffel.

Etter Romerikes fall, falt også interessen for den ekstragavante trøffelen. For middelaldermunker var det forbudt med trøfler, i frykt for sjelens opphisselse. Først i renessansen tok konsumet seg opp igjen. På 1800-tallet sørget Brillat-Savarin for at trøfler fikk den posisjonen den har i dag. Som en av verdens mest kostbare råvarer, med priser opp mot 50.000 kroner kiloen. Det er oppdaget mer enn hundre trøffelsorter rundt om i verden. Bare fem av dem er av kulinarisk interesse. Man finner trøfler i store deler av verden, fra Kina til Gotland i Sverige.

Tre av dem er utbredt i Sør- Europa.

 

 

 

Nå er det sesong for den hvite vintertrøffelen. Sesongen starter i oktober og strekker seg ut januar. Mest vanlig vokser den på eik. Den trives i fuktig og skyggefullt terreng. Vanlige størrelser er mellom 20 og 400 gram. En sjelden gang finner man trøfler på over en kilo. Den hvite trøffelen er nøttefarget, og har vanligvis en rund form. Italienerne mener smaken kan minne om Parmiggiano- Reggiano. Tuber Magnatum Pico vokser hovedsakelig i Nord Italia og i deler av Kroatia. ¨

Normal markedspris ligger på 45 – 50.000 kroner for en kilo.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev