Desserter Frukt, sjokolade, bær, nøtter Pære- og eplegranite og chips

Pære- og eplegranite og chips>

Kompott

3 gråpærer

3 røde epler

100 g smør

4 dl rødvin

1 dl portvin

250 g brunt sukker

1 vanilje

2 stjerneanis

1 kanelstang

5 g korianderfrø

1 laurbærblad

1 sitron

 

Skrell skallet av pærene og eplene,  og kutt dem i ca. 3 cm store biter. Smelt sukker i en kjele til det blir en lys karamell. Ha i krydder, vaniljestang, kanel, stjerneanis, korianderfrø og deretter rødvin. La det koke i ca. 10-15 minutter til pærene og eplene er møre.

Ta dem ut og la blandingen koke ned til ca. halvparten, eller til den er blitt tykk. Ha i smør og portvin og bruk en visp for å røre alt sammen. Smak til med sitron helt til slutt. Hell den ferdige blandingen over de kokte pærene og eplene. Dette kan serveres varmt eller kaldt.  

 

Pære- og eplegranite

3 dl eplejuice

3 dl pærejuice, eller skrelt pære

100 g hvitt sukker

1 lime

1 sitron

1,5 dl epleeddik

1 dl pæreeddik

10 blader salvie

 

Bruk en mikser og ha i pære, eple, sukker, eddik og salvie. Kjør det opp i ca. 5 minutter. Ta en sil og passer juicen gjennom. Smak til med lime og sitron, hell blandingen over i en plastboks eller lignende og frys det. Ved servering kan du bruke en gaffel og skrape isen.

 

Pære- og eplechips

100 g sukker

1 dl vann

1 sitron

1 pære

1 eple

 

Kok sukker og vann til sirup og la det avkjøle. Ha i sitronjuice helt til slutt. Kutt pære og epler i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin om du har tilgang. Dypp skivene i sukkersirupen og legg dem på bakepapir. Sett ovnen på 6 °C og la dem stå natten over til de er tørket.

 

Vaniljemousse

1 vaniljestang

3 dl H-melk

2 dl fløte

6 eggeplommer

1 ss maizena

140 g sukker

8 plater gelatin

2 dl lettpisket kremfløte

 

Spar 1 dl fløte til å kjøle ned vaniljekremen. Kok melk, fløte og vanilje i en kjele. Mens det koker kan du vispe opp egg, sukker og maizena til det er hvitt. Ta ut vaniljestangen, hell den oppkokte melkeblandingen over den piskede eggeblandingen og rør samtidig. Bruk gjerne et termometer, og sjekk at temperaturen er nådd 78 °C. Legg gelatinbladene i kaldt vann og tørk dem godt når de er blitt myke.

Ha dem i den varme melkeblandingen og rør godt så det blir blandet. Ha på 1 dl fløte som du satte av til slutt, dette hjelper å kjøle ned kremen. Sett den i kjøleskapet i 1-2 timer til det er satt. Bruk en vispemaskin eller mikser og kjør opp den satte blandingen til det blir glatt. Vend gradvis lettpisket kremfløte inn til slutt. Om du putter vaniljemoussen på sprøyteposer, kan den fryses ned og brukes senere.