Forett / småretter Grønnsaker og sopp Fra vår egen hage

Fra vår egen hage>

Baby reddik

Baby nepe

Baby gul og rød gulrot

Baby gulbete

Baby rødbete

Baby løk

Endagslilje

Små spede jordskokker

 

Grønnsakene skrubbes fri for jord, vendes i litt god olivenolje og salt.

 

Brønnkarsemajones

2 eggeplommer

2 ts sennep

2 ts champagneeddik og/eller epleeddik av god kvalitet

3-4 dl brønnkarseolje

salt

 

Ha eggeplommer, sennep og eddik i en vispebolle. Pisk inn brønnkarseolje i en tynn stråle mens du pisker ivrig. Heller du for raskt, risikerer du å sprekke majonesen. Pisk inn så mye du ønsker for å få passende smak og tykkelse. Jo mer olje som spes i, jo tykkere blir den.

Hvis du ikke lager egen brønnkarseolje, kan du bytte ut brønnkarseolje med 3 dl nøytral olje og 1 dl god ekstra virgin olje. Når majonesen er laget kan du ha i finhakket brønnkarse eller at majonesen kjøres med stavmikser med brønnkarse oppi.

 

Friterte rugchips

Bruk tynne skiver av dansk rugbrød. Gjerne ikke dagsferskt, da det er lettere å skjære hele skiver.

Skivene friteres i nøytral olje på ca. 170 °C til det er sprøtt. Legges dem over på papir for å renne av overflødig olje. Dryss over noen saltkorn og eddikpulver hvis du har dette tilgjengelig.

Skivene kan også legges på et oljet brett i ovn og tørkes hvis man ikke ønsker å fritere. Bakes på ca. 180-200 °C.

 

Alle grønnsaker anrettes hele med stilker rundt på fat eller fjøl. I midten settes en liten skål med brønnkarsedippen. Plasser rugchips med eddikdryss innimellom grønnsakene. Avslutningsvis rives det fersk pepperrot fra hagen over hele fatet, drysses med litt brønnkarseolje og danderes med litt av de spiselige blomstene.