Forett / småretter Grønnsaker og sopp syltet agurk og gresskar

syltet agurk og gresskar>

Syltet agurk i skiver

3 x 1 liter glass

3 liter agurker, i skiver

2 liter vann  

2 dl salt

 

Skjær agurkene i passende skiver. Rør salt og vann sammen til all saltet er oppløst. Hell blandingen over agurkene og la det stå kaldt i et døgn.

 

Eddiklake

6 dl eddik

1,8 l vann

1 kg sukker

 

Kok opp til sukkeret er oppløst.

 

Til sylting

3 ss sennepsfrø

15 laurbærblader

12 dillkroner

2 rødløk, i skiver

6 små, runde chili

 

Kok opp 4 liter vann og hell over på glassene. La det stå i fem minutter. Tøm glassene og legg agurk og resten av ingrediensene lagvis i glassene.

Hell over laken til slutt og lukk glassene. Snu glassene på hodet og la dem kjøle seg ned før de snus riktig vei og settes kjølig.

 

 

Syltet gresskar

2 sylteglass

1 gresskar, okkaido eller butternut

2 ss grovsalt

 

 

Syltelake

5 dl sylteeddik

5 dl vann

400 g sukker

10 fennikelfrø

4 stjerneanis

15 pepperkorn

4 kvister rosmarin

2 appelsiner


Dag 1

Skrell gresskaret, halvér det og fjern kjernene.

Skjær gresskarkjøttet i skiver på ca. 1 cm tykkelse, a la asier, dryss med salt, og la dem trekke i kjøleskapet i 12 timer.



Dag 2

Skyl gresskarskiverne i kaldt vann og fyll dem i to skoldede sylteglass eller et stort. Hell alle ingrediensene til syltelaken i en gryte,  appelsinene skåret i grove stykker,

og kok opp. Hell den kokende laken over gresskarskivene og lukk glasset tett. Sett glasset i kjøleskapet eller i en mørk, kjølig kjeller.

La det trekke i ca. 1 uke før bruk. Syltet gresskar kan holde seg i 6 måneder i kjøleskap.