FOTO stian Broch
KOKK Bjørn Svensson og jo klakegg
appetitt 3/2013
Kalvetunge
1 kalvetunge
litt løk, gulrot og hvitløk,
sort pepper
noen laurbærblader
vann som dekker og salt etter smak
ramsløk, jordskokk, engkarse, løk og brunet smør
Ha kalvetunge, grønnsaker og krydder i en kjele og fyll opp med vann. La det småkoke i ca 2 timer. Husk og skrell tungen mens den er varm.
Blansjer ramsløken i ca 3 minutter. Sil av vannet og ha det i en miksmaster med kalvekraft
og kjør på maks hastighet i ca 2 minutter.
Sil kraften gjennom et klede. Tilsett brunet smør, salt og sitronsaft etter smak.
Kompott og sprø chips av jordskokk
Kok jordskokken mør i vann og del dem i to på midten, skrap ut innholdet med en skje. Innholdet hakkes ned til kompott og smakes til med melk og salt.
Skallet på jordskokken tørkes og friteres på 180 °C.
Grillet løk
Kutt en salatløk på midten og smør litt olje på kuttsiden. Legg den med kuttsiden ned i en varm kullgrill og ha lokket på.
Det tar ca 5-10 minutter til løken er myk i midten.
Anrett gjerne som på bildet med litt ramsløkbuljong og brunet smør, pynt med engkarse.