Lammebog
1,4 kg lammebog, i skiver
1 løk
½ hvitløk
200 g gulrot
200 g sellerirot
timian
Rens grønnsaker og hvitløk og kutt dem i passe biter. Stek skivene av lammebog og grønnsakene godt i kjelen som en skal koke lammebogen i. Fyll kjelen med vann så det dekker godt over kjøtt og grønnsaker og legg i bunten med timian.
Kok opp, la det stå og trekke i ca 2-3 timer til kjøttet begynner å løsne fra beinet.
Sil av kraften og reduser for å få frem den gode lammesmaken. Kraften kan jevnes med maizena til passe konsistens.
Smak til med salt, pepper og finkuttet timian.
Pylinser
150 g pylinser
200 g gulrot
200 g pastinakk
100 g sjalottløk
1,5 dl hvitvin
1,5 dl vann
La linsene ligge 30 minutter i kaldt vann og skyll godt før vannet siles av. Rens grønnsaker og kutt dem i tynne skiver som stekes på svak varme i
3 minutter før linser og væske tilsettes. Krydre med salt og pepper.
Linsene kan trekke i ca 20 minutter til de er møre. Avkjøl.
Savoykål
250 g savoykål eller nykål
20 g usaltet smør
vann og salt
Skjær ut stilken på savoykålen og kutt den i ønsket fasong eller gjør som oss, stikk ut sirkler. Kok opp 1 dl vann og smør med litt salt og la kålen trekke ferdig under omrøring samtidig som den blir glasert.
Syltet rød perleløk
240 g rød perleløk
1 dl hvitvinseddik
3 dl vann
200 g sukker
2 laurbærblader
salt
Rens løken og prøv å ta av så nært roten som mulig. Den vil da holde bedre på fasongen når den kokes. Kok opp syltelake og ha i den rensede løken. La det stå og trekke uten å koke til den er mør, ca 30 minutter. Avkjøl.
Perleløken deles på langs før den varmes ved servering.
Bakte klasetomater
160 g mini klasetomater
olivenolje, salt og pepper
finkuttet rosmarin og timian
Klipp stilken av tomatene før de vendes inn i olivenolje. Krydres med salt og pepper. Tilsett litt finkuttet timian eller rosmarin og bake på 80 °C i 1 time.