Hovedretter lam Lammebog, pylinser, savoykål og rotgrønnsaker

Lammebog, linser, savoykål og rotgrønnsaker >

Lammebog

1,4 kg lammebog, i skiver

1 løk

½ hvitløk

200 g gulrot

200 g sellerirot

timian

 

Rens grønnsaker og hvitløk og kutt dem i passe biter. Stek skivene av lammebog og grønnsakene godt i kjelen som en skal koke lammebogen i. Fyll kjelen med vann så det dekker godt over kjøtt og grønnsaker og legg i bunten med timian. Kok opp, la det stå og trekke i ca 2-3 timer til kjøttet begynner å løsne fra beinet. Sil av kraften og reduser for å få frem den gode lammesmaken. Kraften kan jevnes med maizena til passe konsistens. Smak til med salt, pepper og finkuttet timian.   

 

Pylinser

150 g pylinser

200 g gulrot

200 g pastinakk

100 g sjalottløk

1,5 dl hvitvin

1,5 dl vann

 

La linsene ligge 30 minutter i kaldt vann og skyll godt før vannet siles av. Rens grønnsaker og kutt dem i tynne skiver som stekes på svak varme i

3 minutter før linser og væske tilsettes. Krydre med salt og pepper. Linsene kan trekke i ca 20 minutter til de er møre. Avkjøl.

 

Savoykål

250 g savoykål eller nykål

20 g usaltet smør

vann og salt

 

Skjær ut stilken på savoykålen og kutt den i ønsket fasong eller gjør som oss, stikk ut sirkler. Kok opp 1 dl vann og smør med litt salt og la kålen trekke ferdig under omrøring samtidig som den blir glasert.

 

Syltet rød perleløk

240 g rød perleløk

1 dl hvitvinseddik

3 dl vann

200 g sukker

2  laurbærblader

salt

 

Rens løken og prøv å ta av så nært roten som mulig. Den vil da holde bedre på fasongen når den kokes. Kok opp syltelake og ha i den rensede løken. La det stå og trekke uten å koke til den er mør, ca 30 minutter. Avkjøl. Perleløken deles på langs før den varmes ved servering.

 

Bakte klasetomater

160 g mini klasetomater

olivenolje, salt og pepper

finkuttet rosmarin og timian

 

Klipp stilken av tomatene før de vendes inn i olivenolje. Krydres med salt og pepper. Tilsett litt finkuttet timian eller rosmarin og bake på 80 °C i 1 time.