Drikke Har du hørt om romorantin?

Har du hørt om romorantin? >

Har du hørt om romorantin?

Det hadde ikke jeg heller før jeg ble servert en vin laget på denne druen på Røst Teaterbistro i Trondheim for en tid tilbake. Romorantin dyrkes i Cour-Cheverney i Loiredalen, og finnes bare her. Den er en krysning av en mutert variant av pinot noir (pinot teinturier med farget fruktkjøtt) og gouais blanc, to druer som har mange avkom på samvittigheten. Vinene har ofte en stram og fersk syrlighet.

 

Domaine des Huards drives av Gendriuer-familien. Det har familien gjort siden 1846 og de er lidenskapelig opptatt av romorantin. De første vinstokkene med denne drua ble plantet allerede i 1922. De siste 20 årene har gården vært drevet økologisk og biodynamisk.

 

Druene i Huards Romo kommer fra vinstokker som er rundt 35 år gamle. Spontangjæret på ståltank ved 18-20 grader. Ligger så 6 måneder på bunnfallet. Tilsettes ingenting annet enn bittelitt sulfitt ved tapping.

 

Huards Roma 2015 har en sitrusdominert duft. Her er det en salig blanding av sitron, appelsin, klementin, revet appelsinskall og et lite streif av sommerhonning. Helt tørr med god fylde, brer seg ut i munnen, smaken finner gjenklang fra duften og det er sitrusfrukt og appelsinmarmelade, innslag av fersken og honning, med en valnøtteaktig ettersmak. En strålende, saftig og krisp syrlighet holder alt på plass. 90 poeng

 

Passer godt kylling eller svinefilet med en kremet saus, hvit fisk med smørsaus eller bare til noen gode oster og spekepølser.

 

 

 

Domaine des Huards Romo 2015

Varenr. 1523801 i BU – Kr 229,-

 

Oppskrift på fritert svinesvor, geitostkrem og løk >

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/

 

I GLASSET iglasset.no

 

Heidi Jaksland Kvernmo

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år. 

 

Bloggen  iglasset.no har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev