Nyhet
Drikke Vin-nerd med jordkontakt

Vin-nerd med jordkontakt> Pedro Parra fra Itata -Dalen i Chile

Pedro Parra er en kjent kart- og jordkartekspert med en mastergrad og doktorgrad i presisjonslandbruk og Terroir fra Institut Agronomique National i Paris. Som konsulent for mange kjente vingårder i Amerika og Europa har han brukt store deler av de siste 18 årene på å oppdage nye steder, grave 'calicatas'  - groper for jordanalyse og forandre måten vingårder forvalter vingårdene sine.

 

 

 

 

Imidlertid drømte han alltid at han en dag skulle lage sine egne viner i hjemlandet Itata. I 2013, gitt bistand fra konsulentvinprodusent, langsiktig venn og forretningspartner Alberto Antonini, ga Pedro ut Itata-viner under sin egen etikett.

 

 

Hans visjon var enkel: å lage rene viner av gamle buskranker dyrket på granittisk jord og å hjelpe de lokale "modige vigneronene", som beskyttet land og vinstokker i århundrer.

 

 

 

Den historiske vinproduksjonsregionen Itata, hvor vinstokker ble plantet for nesten 500 år siden av spanske misjonærer, ligger 500 kilometer sør for Santiago og kjennetegnes av kjølende stillehavsbris, moderate temperaturer og grumsete somre, slik at druer kan modnes i jevnt tempo.

 

Tørkdrevent og mineralt

Regionen har hatt en oppblomstring de siste årene, med en ny generasjon vinprodusenter som Parra som kjemper for gamle vinstokker og feirer regionens vinfremstillingstradisjoner. Pedro fastholder at det er Itatas særegenhet som ble oversett i mange år, men til slutt har beskyttet regionen. Som sådan har de ærverdige, tørkdrevne buskranker, hvorav mange er godt over 100 år gamle, blitt praktfullt bevart.

 

 

 

"Village" -vinene: "Vinista", "Imaginador" og "Pencopolitano" betegnelsen for viner som kommer fra Pedros hjemby Concepción og er karakteristiske uttrykk for Itata.

De er alle laget med 30% helbunnsgjæring. 'Vinista' er en 100% País fra 120 år gamle vinstokker og er lagret i betong og rustfritt stål.

Den har smak av  konsentrert tranebær, vill urter og hvit pepper aroma.

 

'Imaginador' (100% Cinsault) og 'Pencopolitano' (en blanding av 67% Cinsault og 33% País) bruker begge 12 måneders aldring i betong og ristede foudres som er en stort tretank og populære i Rhônedalen i Frankrike. Det er betydelig større enn typiske eikefat, ofte med kapasitet til å holde mer enn tusen liter vin og som gir vin preget av fine tanniner og en markert mineralitet.

 

 

 

 

 All that Jazz!

I tillegg til vin og familie, er Pedros andre store kjærlighet jazzmusikk og de tre single-vingården 'Cru' -viner er passende oppkalt etter legendariske musikere: Freddie Hubbard, John Coltrane og Thelonious Monk. For disse vinene identifiserte Pedro delregionen Guarilihue.

 

Høyden er omtrent 300 meter over havet og svært fattige jordsmonnet består av granitt, kvarts og leire gjør den ideell for dyrking av førsteklasses Cinsault. Denne druesorten drar fordel av den kraftbegrensende effekten av disse fattige jordsmonnene.

 

Alle tre vinene er laget i små mengder, fra 70 til 80 år gamle buskranker, og demonstrerer Cinsault personlighet fra forskjellige steder. Granittjorden for Hub har et høyt jerninnhold, noe som gir vinen en vakker mineralkvalitet.

Den elegante Trane kommer fra vinstokker dyrket på veldig grunt granittisk jord som inneholder silt og steiner.

De granittiske leirjordene for monk gir denne vinen struktur og kompleksitet. En smak av alle tre 'Cru' Cinsault -viner side om side gir et fascinerende innblikk i talentene til Chiles jordsmester.

 

Pedro Parra Hub 2019

 

Pedro Parra Monk 2019

 

 

Pedro Parra Trane 2019

Vinene har gjennomgående en ung duft med hint av røyk, fiol, lakris, røde og mørke bær og anis.De smaker av moden frukt med sval, saftig og lang ettersmak. Fargen er middels dyprød. Den passer til retter av lyst kjøtt, lam, sau og svin.

Pris kr 374 BU

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev