Matnytt Nordens ville hvitløk

Nordens ville hvitløk>

Med en gang snøen forsvinner er ramsløken her. De stikker de opp og brer seg teppevis ut over i skogbunnen. Dette er en plante som er blitt veldig populær i Norge i de senere årene- men nedover i Europa har den budt opp til feiring og fest gjennom generasjoner.

 

 

Ramsløk er en plante som brukes i matlaging og blitt veldig populær i de seneste årene her hjemme. I Tyskland har den stått på menyen lenge og der hedres den med egne festivaler og forskjellige aktiviteter.

 

Ramsløkbladene kan brukes i salater og som krydder i suppe og til spinat. Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk og som under blomstring brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen.

 

Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Løken som hører til hver stengel, har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver.

 

 

 

Ramsløkens blader er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster. Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger. Finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag.

 

Ramsløk rundt om

I Nord-Amerika er Ramps blitt så populær at de ville bestandene har gått kraftig tilbake de siste årene. Det arrangeres store "Ramps Festivals", som Cosby Ramp Festival i Tennessee. Den har arrangert helt siden 1954. Dette er egentlig en indianertradisjon. De brukte å samle inn ramps om våren, og bladene ble tørket til senere bruk.

De siste årene har man skjønt at dyrking må til. Det pågår en del forskning på dette område og boken "Growing your own ramps" er utgitt. Ramsløk er ikke viltvoksende i Nord Amerika.

 

Dyrking i hager er ikke av ny dato. Det var sannsynligvis vanlig å plante ramsløk i klosterhagene. Ramsløk var tidligere dyrket tidlig på 1800-tallet i Danmark, og i Kaukasus dyrkes den fortsatt. Minst en russisk sort ramsløk finnes.

 

Ramsløk-feber

Sentrum for dette fenomenet er utvilsom byen Eberbach som ligger ca. 75 km sør for Frankfurt i Tyskland. Hvert år foregår en måneds lang festival til ære for Bärlauch som betyr Bjørneløk; ramsløkens latinske epitet ursinum betyr også bjørn.

 

Fra midten av mars til midten av april feires den. Festivalen har blitt en kjempesuksess og folk strømmer til fra hele Tyskland.

 

I festivalperioden serverer lokale restauranter retter hvor ramsløk inngår. Alt er mulig: pølser, brød og til og med ramsløk-vin og ramsløk-is!

 

Slaktere, bakere og andre selger ramsløk-produkter og man kan kjøpe planter og ferske blad i grønnsakforetningene.

 

Ikke rent få ramsløk planter har funnet veien hjem til folk fra Eberbach. Interessen for å dyrke og spise denne planten har også økt fordi det har kommet frem at ramsløk er mer effektiv enn hvitløk når det gjelder å senke blodtrykket.

 

Du finner mange gode oppskrifter med ramsløk i vår oppskriftsbase og her er noen av dem:

 

Grønnsaker, sopp, salat, ramsløkmajones og rødbetjord

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

 

Akkar og løk-krem

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter

 

Konfitert lysing, vårløktempura, syltet løk og ramsløkhollandiase

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter

 

Bruk søkeord ramsløk eller gå inn på de ulike kategoriene i OPPSKRIFTER >

 

Hjemmegjort

Vi har også fått sansen for ramsløk og bladene brukes i vårsalater, dipper og sauser, dressinger og oljer. Man kan lage ramsløksmør og ramsløkpesto. I varmmat fungerer tørket ramsløk også godt som brødkrydder, eller i suppa, i omeletten, i quichen, i pastaen eller i kjøttfarsen. Det er bare å sanke, dette er billige og gode nyttevekster.

 

Sjekk ut kokken TomVictor Gausdal sine videoer på hvordan du lager forskjellige saker av ramsløk>

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev