Matnytt Bassturøkt lammelår rett opp i mateliten.

Bassturøkt lammelår rett opp i mateliten.>

- Jeg håper mange får øynene opp for dette flotte lokalmatproduktet, sa ordfører Kirsti Welander da hun delte ut Spesialitetsmerket for særpreget lokalmat til Bortistu Gjestegard. Det skjedde under åpningen av Oppdal fjell- og fårikålfestival 4. oktober.

 

 

Bassturøkt lammelår fra Bortistu Gjestegård er et tradisjonsprodukt med sterk lokal identitet. Råvaren kommer fra Trollheimen og lammelårene røykes i en røykbadstu fra 1850.

- Spesialitet er en merkeordning som gis til de beste av de beste lokalmatprodusentene i Norge. Og "Bassutrøkt lammelår" fra Bortistu Gjestegard, er virkelig blant disse, sier Fagsjef for lokalmat i Matmerk, Marit Strand. Hun legger til; Fagjuryen var begeistret, ikke minst over godt håndtverk og et meget mørt produkt.

 

Stor stas

-Vi syns det er stor stas å kunne kvalitetsmerke bassturøkt lammelår gjennom Matmerk. Vi er stolte av produktet, og da er det ekstra stas når det også er en fagjury som syns det samme. Tildelingen viser vei til unike produkter med unik smak som er utført for hånd, og det syns vi er veldig viktig å framheve med dette merket. Spesialitetmerket skal selvsagt smykke selve produktet, men vi skal også markedsføre dette på beste måte i all vår markedsføring, sier Linda Mai H. Weiseth, vertskap på Bortistu Gjestegard.

  

 

 

 

Lokalmat i særklasse
Lammelåret er lettsaltet og røkt med bjørk og einer i Bortistus gamle røk-basstu. Dette særegne tømmerhuset, som ligger på tunet i Bortistu, er fra ca 1850. Tidligere ble Basstu brukt til prosessen med ølbrygging, der ble maltet tørket til brygging av maltøl.

Linda Mai Helmersen Weiseth og hennes mann Rune Weiseth eier og driver Bortistu Gjestegard. Leif Helmersen, som er far til Linda Mai, har utviklet denne framgangsmåten med å bassturøyke lammelår i den gamle røykbasstua på gården.

I dag utføres prosessen av kokken på gården, som først salter, og deretter røyker og modner lammelårene, før det langstekes før servering. Produksjonen av lammelår er rent håndverk, og prosessen er møysommelig utviklet for å oppnå en balansert mild og unik røksmak, aroma og mørhet.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev